Sambori-Mice: Invencibles

Posted on febrer 3, 2016 
Filed Under cinema, educació, Sambori · Mice

sambroi_mice_16

Invencibles

El curtmetratge musical Invencibles és el resultat d’un projecte que ha ocupat a la pràctica totalitat dels alumnes i professors de l’IES Càrcer durant bona part del curs 2014-15.

És un projecte que s’ha assentat sobre dos punts de partida:
-    Una cançó, “Invencibles” del grup MAI MAI.
-    La realització d’un curt que expressara valors a partir d’aquesta cançó.

El primer ha estat pretext o enganxament, i el segon, el punt d’arribada o producte final. Cadascun ha donat origen a una línia de treball paral·lela a l’altra. El primer s’ha treballat a través de les diferents assignatures per part de tot l’alumnat del centre, i ha estat coordinat des dels diferents departaments, amb propostes variades que han abastat un gran nombre de matèries.

El segon aspecte, la realització del curt, ha estat treballat per un equip tècnic i artístic de 30 alumnes que ha aprofundit en els aspectes relatius al curtmetratge: guió, guió tècnic, pla de rodatge, coreografia i interpretació, tècniques de rodatge… Aquest treball ha estat realitzat en hores de pati, en hores lliures, durant les vesprades…

invencibles_01

Els alumnes han anat formant-se en el camp de la comunicació audiovisual i en el de l’expressió corporal. Assistiren a un taller de tècniques de rodatge, d’una banda, i a un altre de ball de diversos estils: funk, líric, contemporani… A mesura que apreníem, creàvem, i com més creàvem, més apreníem. Partírem d’una idea: la solitud d’una jove que arriba nova a l’institut, i poc a poc vàrem crear entre tots una petita història. En ella, la xica deixa enrere una vida i uns amics i es troba, sense voler-ho, sense saber com assimilar-ho, en un nou institut, en un nou món. Les seues pors es tornen rebel·lia davant els seus pares i timidesa davant els seus nous companys. ¿Com es resoldrà tot? Això és el que ens preguntem: què podem fer nosaltres per fer més fàcil la vida dels que ens envolten.

El projecte va tenir tres punts culminants que van aconseguir atrapar-nos definitivament:
-    La visita al centre de dos membres del grup, que van ser entrevistats per l’alumnat, amb preguntes i curiositats de tot tipus.
-    Els dies de rodatge, on vàrem poder posar en pràctica tot el que havíem programat i que va fer que es trobaren al pati de l’Institut els prop de tres-cents ballarins de tots els cursos. Foren aquestos uns dies frenètics en els que aconseguírem gravar un curt d’infinites preses, unes coreografies parcials i una coreografia multitudinària que va durar més de tres hores i que va exasperar a tots els que la van integrar.
-    La festa final i estrena del curtmetratge, que va comptar amb tots els ingredients d’una gran gala: presentadors, catifa vermella, fotocall, hashtag per pujar fotos, lliurament de reconeixements…

invencibles_02

A més, altres motivacions que van dotar de “realisme” al projecte van ser l’aparició de la crònica de l’esdeveniment al diari Levante EMV i l’entrevista a alguns dels components del projecte a Onda Cero.

El passat desembre, el projecte educatiu que envolta la realització del curt va ser premiat amb el 1º Premio de Innovación Educativa de la Fundación GSD Innova de Madrid. Entre altres aspectes del treball, es destacava “el seu criteri transversal, amb una forta base pedagògica i adequats objectius atenent a la progressivitat i a un precès avaluatiu adaptat. Destaca la seua capacitat de comunicar amb claredat”. L’estrena, les entrevistes a la ràdio, la crònica al Levante EMV i el premi d’innovació educativa han contribuït a una dotar d’una projecció més enllà del centre educatiu a totes aquestes activitats.

Però el projecte “Invencibles” no s’acaba. Durant aquest curs ens hem proposat donar-li més visibilitat i expandir totes les seves possibilitats realitzant més exhibicions del curtmetratge i portant la seva coreografia a diferents trobades educatius. Amb això, esperem que el projecte servisca d’altaveu del missatge que porta amb si: la necessitat d’integrar amb naturalitat al que no és com nosaltres.

Laura Capsir
Departament de música · IES Càrcer | Càrcer

Comentaris

One Response to “Sambori-Mice: Invencibles”

  1. Moisès Martínez Chordi on febrer 4th, 2016 8:23 pm

    Excel.lent treball en equip :)

Leave a Reply