AulaCabina, cinema per a l’educació

Posted on novembre 10, 2014 
Filed Under cinema, educació

sortie_de_route
Obrim la setmana celebrant que a València es posa en marxa una nova inciativa al voltant de la pedagogia i el cinema. Álvaro Yebra, un dels responsables de la proposta, en escriu per explicar-nos que AulaCabina és el projecte de cinema didàctic de La Cabina, el Festival Internacional de migmetratges que se celebra aquestos dies a València en la seua vuitena edició. AulaCabina sorgeix per a divulgar el cinema a la comunitat escolar valenciana amb una programació especial de migmetratges de qualitat adreçats a estudiants de secundària i batxillerat. En aquesta edició AulaCabina té lloc en sessions matinals els dies 11 i 13 de novembre, en l’Edifici Rialto de la Filmoteca i en La Nau de la Universitat de València, respectivament, ambdues seus situades en el centre de la ciutat de València. Les projeccions inclouen una presentació de les pel·lícules i una xarrada posterior amb els estudiants. I a més AulaCabina aporta informació per als docents, amb la qual aquests poden treballar els continguts de les pel·lícules després en classe.

Objectius
El propòsit de AulaCabina és fomentar en els estudiants l’educació de l’audiovisual, que és fonamental en la societat actual, i malgrat açò és sovint limitada en els currículums i en les classes. A més es pretén que els alumnes gaudisquen i aprenguen amb les pel·lícules en l’espai natural de la sala de cinema, i que compartisquen aquesta experiència amb els seus companys. Es tracta que els més joves aprenguen a mirar el cinema d’una manera més àmplia, i conreen una actitud reflexiva i activa amb les imatges, per a ser ciutadans crítics i participatius. AulaCabina ofereix també als professors una activitat innovadora dins de l’oferta d’activitats didàctiques de la ciutat, elaborada amb detall per professionals. Incorpora les eines adequades perquè l’ensenyament del cinema tinga continuïtat en classe i els docents puguen abordar-la amb major profunditat segons les seues necessitats. I d’aquesta forma reforçar l’aprenentatge i fomentar l’assimilació de les idees i valors, i relacionar-la amb altres continguts.

Organització
L’activitat és una iniciativa pedagògica del Festival La Cabina per a acostar el cinema a tots els públics. I usant per a ells els migmetratges, és a dir, les pel·lícules amb una durada entre 30 i 60 minuts. El festival està organitzat des de l’Aula de Cinema de la Universitat de València, que compta amb una àmplia trajectòria en la divulgació del cinema a través de tot tipus d’activitats. Cada sessió d’AulaCabina consta de dos migmetratges triats pel propi festival, en funció de la seua qualitat i interès per al públic al que es dirigeixen. Les pel·lícules es projecten en la seua versió original i amb subtítols en castellà. I abasten tot tipus de cinema, conjugant l’entreteniment i el valor educatiu, perquè tots els alumnes aprenguen i gaudisquen d’una nova experiència de cinema.

Informació de les pel·lícules secundària i batxillerat

Binta y la gran idea
Dir. Javier Fesser / Espanya-Senegal / 2004 / 31 min. / VOSE
Rodat a Senegal amb l’ajuda d’UNICEF, explica la història de Binta, una xiqueta de set anys que engega una obra de teatre infantil per a mostrar el desig de la seua cosina d’anar al col·legi…
Ús didàctic: Aquesta pel·lícula permet abordar diversos temes de caràcter social i cultural. Des dels drets infantils a l’educació i la participació, així com la igualtat de gènere i no discriminació. A més el debat al voltant de la història permet la sensibilització i el judici crític dels alumnes davant la situació que planteja.

Salida de ruta (Sortie de route) [imatge]
Dir. Tristan Aymon, David Maye / Suïssa / 2013 / 30 min. / VOSE
Paul, de 14 anys, dedica tot el temps a la seua moto. Un dia, la moto desapareix però Paul troba al lladre que l’ha furtat, Karim, un jove aprenent de mecànic de la seua edat…
Ús didàctic: L’evolució del personatge és, en aquesta pel·lícula, el motor de la història. Així, analitzant el seu comportament i la seua relació amb la resta dels personatges, podem debatre sobre el valor de l’amistat i la família, o de la importància material i simbòlica que tenen les motos en la pel·lícula.

Informació de l’activitat, dia i lloc:
- Dimarts 11 de novembre, 10h
Filmoteca IVAC – Edificio Rialto (Sala Berlanga) Plaça de l’Ajuntament, 17 – 46002 València
- Dijous 13 de novembre, 10h
La NAU. Centre cultural de la UV (Aula Magna) C/ de la Universitat, 2 – 46003 València
* El grup haurà d’estar en l’entrada o pati de l’edifici 15 minuts abans de l’hora d’inici. Allí els rebrà el personal del festival per a presentar l’activitat i entrar tots a la sala.
*A causa de la disponibilitat limitada d’aforament en la sales, es prega confirmar al més prompte possible el nombre d’assistents per centre.

Preu: 3’5 € per alumne
Contacte per a qualsevol dubte:  produccion@lacabina.es

Comentaris

Leave a Reply