Catacombes

Posted on juny 16, 2014 
Filed Under cinema

El pas per la FilmEd 2014 sigué molt estimulant però junt a altres circunstàncies, ben esgotador. Tenim pendent -hi ha qui ens ho reclama- contar a què anàrem i què vàrem veure, escoltar i viure. En breu. Hui, per obrir la setmana, la possibilitat de veure sencer el fantàstic webdoc interactiu Catacombes del company Víctor Serna Monigote, estrenat recentment.

Les Catacumbes són antigues pedreres subterrànies de l’època romana de les que s’extreia pedra per construir la ciutat. Amb el pas del temps, la ciutat es va expandir i les pedreres van perdre la seua funció. La seua existència no es va tornar a tenir en compte fins 1786. La pesta negra va fer que els cementiris de París saturasen, calia buscar solucions. Va ser llavors quan per ordre municipal es van traslladar sis milions de cadàvers a les antigues galeries, abandonades durant segles, ara anomenades Catacumbes. Les pedreres romanes es van convertir en ossera, en cementiri del subsòl.

Dos segles després es va tornar a donar un ús molt diferent a les Catacumbes. A la dècada dels 80, grups punks van descobrir els accessos a aquestes galeries, van començar a explorar ia organitzar festes il·legals, utilitzant-les com a espai de trobada alternatiu i també de creació artística. A partir d’aquest moment, altres grups, espcialment de joves, van començar a baixar i crear els seus propis mapes del subsòl, noves formes d’organitzar un llenguatge propi, una nova cultura. Van ser els primers grups de cataphiles, els afeccionats a les catacumbes, els seus habitants. Acabava de néixer una altra ciutat, un món paral·lel.

http://www.lescatacombes.com/

Comentaris

Leave a Reply