Falles populars i combatives

Posted on juny 6, 2014 
Filed Under altres, video

Es fa palés aquestos dies la dificultat per canviar estructures rigidificades, introjectades com a funcionals i necessàries malgrat el seu anacronisme. I el món faller no està exempt d’aquest símptoma. Per això és d’agraïr la proposta de Falles populars i combatives que al menys introdueix canvis per revisar, i segurament recuperar, molt del sentit popular de la falla.

Mostra de part d’aquest treball és aquest vídeo realitzat per Daniel Tomàs Marquina que mostra en síntesi visual el que explica el propi autor al seu canal de Vimeo. La falla de les FPC 2014 tractà el tema de la gentrificació sota el lema Barris indultats: la despertà dels solars. Es pretengué mostrar alguna cara, si bé no des de la perspectiva més evident, d’un procés excloent i segregador. Reivindicant noves i velles formes de fer un barri viu, revisant estratègies de participació envers la creació de comunitats tancades. En el procés de construcció de la falla es va implicar a diferents col·lectius del barri de Ciutat Vella mitjançant tallers.

L’Associació Amaltea amb un taller de fotografia on es mostrava una visió del barri del present mitjançant els ulls dels seus habitants més joves; Col·lectiu de Mares i Pares de Ciutat Vella, l’Escoleta del Carme i l’escola pública Santa Teresa amb un taller de reciclatge i construcció de casetes que els van ajudar a enllestir les ciutats que envoltarien el monument. Amb tot açò preteníen construir un monument interactiu generant un espai habitable.

A més, van fer una crida a la participació activa de tots els veïns amb fotografies del barri familiars on es mostrà la Ciutat Vella del passat, per poder comparar els canvis que s’han produït en el temps. També amb l’aportació de mobiliari vell que constituiria la matèria primera d’aquest monument que esperen haja estat més de totes.

Comentaris

Leave a Reply