Què ens passa, valencians?

Posted on abril 25, 2014 
Filed Under cinema

Efectivament, estàvem en aturada vacacional de pàsqua. Però en una data tan assenyalada com la de hui i amb una estrena com aquesta, sentíem la necessitat de tornar a publicar abans que no tornar a escola. La nostra vocació política passa pel compromís en els àmbits més propers, que es tradueix en el nostre quefer diari per l’educació, la cultura, la llengua, el país, les persones. Per això volíem contribuir a la difusió de l’estrena del documental Què ens passa, valencians!? que tindrà lloc hui mateix, a les 19.00 h. a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València. La informació la volquem tal i com la publica l’Octubre.

El català és una llengua parlada per uns 10 milions de persones. Això la fa la catorzena llengua més parlada de la Unió Europea i dins de les 100 llengües més parlades de les 6000 i escaig que hi ha al món. Per tant, en qüestió de nombres, és sens dubte una de les llengües més parlades del món. És una llengua mitjana, equiparable en nombre de parlants a llengües com el txec, el suec, el búlgar, i té més parlants que el danès, l’estonià, etc.

Tot i aquests fets objectius, què passa amb la nostra llengua que no passa amb aquestes altres? Per què el valencià no es troba en una situació similar a les altres llengües comparables en nombre de parlants en països democràtics? Per què el seu ús no està normalitzat? Per què es prenen com a normals comportaments que no ho són? Per què sovint s’abandona la llengua? Com són els usos reals del valencià? Quines dificultats hi trobem?

L’alemanya Alina Moser que no parla castellà, vol comprovar-ho sobre el terreny. Ella ja ha viatjat per tot Catalunya, la Franja i Andorra fent la prova i ara vol anar cap al sud. És per això que ara fa un tomb pel país, però no un tomb qualsevol, sinó que és un viatge afegint-hi un element transgressor dels costums lingüístics establerts i heretats, encara ara, del temps de la repressió.

Com reaccionarà la societat valenciana davant d’aquest element? Què pot passar quan tenim un element que va en contra d’allò establert? Es pot viure en valencià al País Valencià? Es compleixen les lleis que tenim en favor del valencià, si és que n’hi ha? Hi ha o no hi ha conflicte lingüístic? Al País Valencià hi ha una societat realment bilingüe?

Totes aquestes preguntes i moltes més, obtindran resposta al documental de Què ens passa, valencians!? El seu director és David Valls, diplomat en producció de cinema i televisió, graduat en lingüística i autor de la idea original, així com autor de Són bojos, aquests catalans!?. Amb la realització de Zeba Produccions, el projecte és apadrinat per Tallers per la Llengua i compta amb l’assessorament científic del Servei de Política Lingüística de la Universitat de València, del Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) i del Centre Universitari de Sociolingüística i Comunicació (CUSC), tots dos de la Universitat de Barcelona. També compta amb el suport d’Acció Cultural del País Valencià, El Tempir, Escola Valenciana i el Micalet.

Comentaris

Leave a Reply