CapsulaOrwell

Posted on abril 8, 2014 
Filed Under exposicions, video

pl_george_orwell

Vàrem obrir la setmana amb la col·laboració de la nostra companya @sonitxka (un dels tres pilars docents de l’eacn) i continuem hui amb altra aportació de luxe, aquesta vegada de la ma d’Òscar M. Ciuró. @sarok ens presenta un projecte més que suggerent, el qual nosaltres pensem (és la nostra dèria) que pot ser integrat en alguna àrea (ètica, geografia humana, història, llengua…) perquè conté diversitat d’elements per fer pensar l’alumnat de secundària sobre el món en que vivim. Óscar és actualment Digital Project Manager de l’empresa Trànsit Projectes de Barcelona, consultora i gestora cultural que participa en projectes de la Unió Europea dins els àmbits cultural, social, educatiu i de desenvolupament local. I no podem més que agraïr-li el seu interés i la seua col·laboració; va que ha guanyat 400 colps aquesta setmana!

CapsulaOrwell

CapsulaOrwell neix com un projecte multimèdia de recuperació de la memòria històrica sobre el vincle que uneix a George Orwell amb Catalunya, i com un espai de reflexió sobre la vigència de les seves idees antitolitàries en el context actual. És un projecte d’assignatura en el marc del màster en cultura històrica i comunicació de la Universitat de Barcelona.

CapsulaOrwell en un principi es composava de dos eixos: un portal d’Internet (www.capsulaorwell.org) i una projecció multimèdia pública que es va dur a terme el 23 d’abril de 2007, Sant Jordi, a la Plaça George Orwell de Barcelona (imatge).

Es pretenia:
-    Recopilar i difondre mitjançant el portal la discussió que les idees d’Orwell segueixen provocant, i que es troba en material tan divers com art de carrer, columnes de diaris, articles acadèmics i obres audiovisuals.
-    Evidenciar l’actualitat del discurs d’Orwell en contraposició amb fets polítics, socials i culturals contemporanis que amenacen les llibertats individuals i col·lectives.
-    Posar en valor la identitat històrica de la plaça, que ara es troba en un barri degradat i sota vídeo vigilància, recordant el vincle de l’escriptor amb Catalunya i el perquè d’aquest espai públic.

“Tots els animals som iguals, però alguns som més iguals que altres.” Aquesta frase de ‘Rebel·lió a la granja’ recorda que les lluites més nobles poden tornar-se contra els seus propis principis, arribant a emular i, fins i tot, potenciar brutalment els mètodes dels sistemes que lluiten per abolir. Orwell, el militant comunista i socialista, fou aquell intel·lectual tan fidel als seus principis i tan crític que es va distanciar de les idees quan van transformar-se en dogmes que traïen el seu contingut original.

A 1984 la fantasia orwelliana és terrible perquè és un món possible. De la narració distòpica a la realitat. De fet, les democràcies ‘model’, com els Estats Units i Europa Occidental, han demostrat en els darrers anys que la lletra és una cosa i la pràctica una altra molt diferent. Guantánamo, la guerra contra el terrorisme, la doctrina de shock, els passaports biomètrics, són tots exemples de com la suposada lluita per mantenir la llibertat acaba per minar-la i establir un estat controlat.

CapsulaOrwell era un missatge cap al mateix escriptor i partia de la pregunta: què pensaria Orwell d’aquest panorama si estigués viu? Missatge retòric per suposat, i excusa per reflexionar sobre la vigència de les seves idees antitotalitàries. Sobre tot per subratllar que cal estar atents, tant individual como col·lectivament, per seguir sent lliures. Si hem de vigilar atentament alguna cosa, això és el dret a la llibertat. Aquesta vigilància es nodreix de la reflexió crítica que s’enllaça amb el debat públic.

Però de tot això en fa molts anys. Com segueix el projecte? En què s’ha convertit? Partint de la base que tot projecte és evolutiu CapsulaOrwell continua viu perquè es centra en un tema molt actual com és la vídeo vigilància. Recopila informació al voltant, del que en el món anglosaxó s’anomena “surveillance”. Si algun dia viatgeu a Londres o hi heu estat darrerament veureu que és una ciutat completament vídeo vigilada, hi ha moltes càmeres, privades i públiques.

Aquesta recopilació sempre es fa des de l’òptica de la narració, cada notícia, cada fet, narra una història que enllaça amb el llegat que ens va deixar Orwell. La nostra realitat supera la ficció, mòbils, tablets, comunicació ubiqua, geolocalització, doble check del whatsapp… Com a ciutadans podem cercar la llibertat fugint de la vídeo vigilància i de les eines que coarten la llibertat i la CapsulaOrwell és un punt de reflexió, un espai ocupat i preocupat, desenvolupant el pensament crític tant necessari en els nostres dies.

Òscar M. Ciuró
Trànsit Projectes

Comentaris

Leave a Reply