World Trade Center, la vida a un fil

Posted on setembre 11, 2011 
Filed Under altres, cinema

11 S. Desé aniversari de la tragèdia de les Torres Besones a New York. Els fets i les imatges són revisats el cap de setmana via reportatges i bona part dels noticiaris. Escapa a la nostra capacitat fer periodisme comentant els aspectes sociopolítics d’un fet que va quedar gravat a la retina de tothom. Però tampoc volíem deixar passar a 400 colps un esdeveniment el qual efectivament va tenir també la seua repercusió a nivell icònic. Així, per associació hem optat per rescatar una pel·lícula que va jugar amb la resignificació del fet en els moments tant del seu muntatge com de la seua estrena. Man on wire narra entre el documental i la ficció com Philippe Petit va acometre l’empresa, no exempta de dificultat, de caminar sobre un cable d’acer entre les Torres Besones l’agost de 1974. Petit entenia el funambulisme com “un art solitari, una forma d’abordar la pròpia vida des del racó més fosc i secret del jo”. Sis anys de planificació partint de la premisa que seria quasi impossible pel risc elevat d’un fet il·legal. Per què ho va fer? No hi havia un per què. Després de ballar durant quasi una hora en el cable, va ser arrestat i portat a la presó on li realitzaren una avaluació psicològica abans de ser finalment alliberat. Aquest extraordinari documental incorpora seqüències personals de Petit per mostrar com es va sobreposar a problemes aparentment insuperables per aconseguir el que es va anomenar com el crim artístic del segle .

Paga la pena revisar en aquestes dates Man on wire per la potencia de la convicció en el propi somni, molt mes artístic que no criminal. Petit, desafiant la paranoia per la seguretat d’una societat com la nordamericana, va convertir en bellesa un acte transgresor. Encaramat al més alt de la ciutat dels gratacels, sobre els pilars del poder econòmic mundial, al llindam entre la locura i la poesia, va realitzar la seua performance deixant bocabadats bona part de la ciutadania en pos de l’american way of life. Amb la potència d’un fet impossible, Petit posava de manifest la fragilitat i la grandesa humana sobre un escenari el qual anys després ens portaria de nou a reflexionar sobre allò real, els somnis i l’ideal.

http://www.manonwire.com


Comentaris

Leave a Reply