Seguim!

Posted on novembre 19, 2020 
Filed Under cinema, educació, publicacions

2001

No entrarem ara en discussions meta que intenten resoldre si tornem o seguim. El cas és que després d’un temps, les paraules, les imatges, els enllaços, cobren de nou vivacitat. Possiblement eixe temps ha sigut el de la hibernació necessària per al viatge Kubrickià que uneix l’origen i un futur incert. Igual l’odissea està en l’el·lipsi. El cas és que ja ens desentumim amb sintonia straussiana de fons i en la finestra de la nau sembla albirar un nou horitzó. L’alarma que ens ha despertat, més prosaica, ha sigut llegir la contraportada de l’acabat de publicar De Warhol a @yodominguez · Mirar l’art i veure el món de la nostra estimada amiga Pilar Alfonso on sembla que encara ens donaven per vius [Onada Edicions]. No podíem deixar de respondre al regal i a la demanda. Del llibre ja en parlarem, però aneu ja a per ell perquè abans no el compreu serà un referent necessari.

Ara senzillament tornem on ho deixàrem que no va mal fer memòria perquè com assegurava Richard Hamilton, només quan les coses s’ajunten i es relacionen com a seqüències d’idees, comencen a adquirir sentit.

Els primers 10 anys de 400 colps

 Ho recordo. Clar que ho recordo. Un matí del mes de maig de 2008 em va telefonar un joveníssim Jordi Orts a l’institut. No ens coneixíem personalment. De fet, durant unes setmanes el vaig confordre amb Paco Raga, li vaig posar la cara del seu company de l’Escola Gavina. Fins que, poc després, ens vam poder saludar. Per a mi va ser un amor a primera vista: 400 colps. Altres narratives, dins i fora de l’aula. De seguida, em va atraureel disseny del bloc, l’entusiasme per l’audiovisual, i la vocació d’unir-nos al voltant d’eixe entusiasme que es desprenia de cada apunt. Des d’aleshores n’he estat una visitant assídua, fins i tot, he anat encomanant aquest costum a alguns dels alumnes de l’extinta LLengua i Imatge.

2008-2018: compliu deu anys! Si m’ho permets, Jordi, complim deu anys. És molt el que hem compartit en aquesta dècada.

Recordo, per exemple, les projeccions del Festival Inquiet que tant hem enyorat després. Recordo també aquella edició en què ens van premiar a l’Encontre Audiovisual de Joves de Cinema Jove: Escola Gavina, primer premi. IES Doctor Faustí Barberà, segon premi. Els dos curts en valencià. Va ser una gran sorpresa: no ens ho esperàvem en absolut. De fet, no havíem acudit a la Clausura. Quin desastre! Recordo aquells preciosos apunts, previs a l’Inquiet o al Sambori-MICE, en què companys i companyes d’escoles i instituts d’ací i d’allà explicaven els seus projectes audiovisuals. Hem compartit, a més, moltes converses virtuals i reals. I algun sopar, llarg i amé.

Tanmateix, 400 colps va més enllà dels nostres records personals. 400 colps ha estat durant els darrers deu anys una referència, un aparador i un punt de trobada. El bloc on ens hem assabentat de cursos, d’esdeveniments, de notícies. Un espai per a la descoberta (Ai, el dia que vas mostrar-nos aquell curtmetratge titulat Teclópolis!!). 400 colps ens ha permés compartir certeses i dubtes. I mira que hem dubtat, nosaltres! Sobre la competitivitat dels Festivals escolars, per exemple. O sobre els processos de creació dels nostres curts… Ja saps allò que aconsellava Jorge Wagensberg: “A l’escola, ni una idea blindada contra el dubte, ni una!”. Un lloc on hem pogut manifestar les inquietuds i preocupacions d’uns i altres, i discrepar tranquil·lament i oberta.

Com ha passat el temps! Com han canviat les coses, subtilment de vegades, d’altres cridanerament. Les preocupacions continuen (I les discrepàncies!). Per exemple, com no adonar-nos de l’actual tendència a la mercantilització de l’educació audiovisual. Per no fer-ho llarg, recordaré només un tuit, de fa uns mesos, d’Enrique Martínez-Salanova: “La Academia dice que hay que ver pelis en el cine pagando. Los educadores, que también fuera del cine y sin pagar”. Sintetitza amb precisió una qüestió clau del moment actual. Una. Hi ha d’altres, com bé saps. Un altre dia en parlem, no?

Acabo. Els darrers mesos han estat mesos difícils per a 400 colps. Temps d’impasse i silenci. Passaran, i estic segura que 400 colps continuarà sent una referència audiovisual imprescindible dins i fora de l’aula.

2008-2018: Bon Aniversari!

Dit siga amb la vostra/nostra consigna preferida: Seguim!

Pilar Alfonso Escuder · @totmarques · IES LLuís Vives (València)

Comentaris

One Response to “Seguim!”

  1. De Warhol a @yodominguez; de Pilar a @imoralr : 400 colps on novembre 23rd, 2020 8:31 am

    [...] retorn perquè els llibres no s’acaben quan es deixen d’escriure. Ja hem assenyalat a Seguim! la urgència amb la qual heu d’anar a pel llibre, ara vos deixem la ressenya de Natxo al qual [...]

Leave a Reply