DATUM

D’entre les tantes persones i entitats amb que ens retroben de nou, en aquest no tan nou camí, hi ha aquelles amb les quals sentim que la distància i el temps no han fet minvar l’afecte, el detall, la complicitat. I així ho sentim amb els companys d’AulaMèdia i especialment amb el seu coordinador Francesc-Josep Deó. De seguida Francesc ens ha tornat a contactar per animar-nos i com que entén a la perfecció el valor de les sinèrgies en xarxa, la cooperació, s’ha posat a compartir i proposar. I recentment ens informa que ja es pot veure el tràiler del més que interessant projecte DATUM.

DATUM analitza i explica de manera ben necessària la qüestió de les dades, la tecnologia i els drets digitals. Però a més, DATUM és la feina avançada per a tants mestres, tutores, tutors… que comprenguen la necessitat d’analitzar-ho i explicar-ho també a les aules. El treball és coproduït conjuntament amb la cooperativa La Productora amb la participació de Karma PeiróCecilia Bayo i Gerard Vilanova, i el suport d’1entretants,Acicom,Encontre.cat de Mallorca, i més d’un centenar de “protectors” i “protectores” que han fet possible aquest projecte. I com que el DVD hauria de tenir un lloc preferent a les prestatgeries de tantes tutories d’escoles i instituts ací vos deixem l’enllaç (fàcil!) per poder adquirir-lo:

http://www.aulamedia.org/wordpress/2020/12/dvddatum/

2021

Teníem preparat mig apunt de tornada després de festes de nadal on lligàvem diferents temes en una reflexió inicial sobre el 2021. Aquesta, la reflexió, havia d’incloure l’explicació sobre allò que tenim ara entre mans, que no és altra qüestió que continuar pensant la forma i el fons de 400 colps. De moment podem anticipar-vos que estem en converses sobre com reformular el projecte perquè aquest siga independent i compte amb un mínim finançament. Açò ens permetria entre d’altres, tenir una nova web que s’ajuste a les exigències actuals de disseny i navegabilitat.

Però açò passa per canviar la metodologia. I per exemplificar açò, ens recolzàvem en 2021 una pel·lícula que esdevé el paradigma baix el qual hem funcionat majoritàriament. Ja seabeu que ens agraden aquestos jocs i el títol ens ho posa en safata: una producció realitzada íntegrament per un únic responsable. És cert que al llarg de la nostra primera era hem comptat amb valuoses col·laboracions i participacions les quals sempre agrairem infinítament. Però sempre tot ha passat per un únic vèrtex que no és altre que el de l’admin de la plataforma. Aquest fet s’alinea també amb el model de creixement que venim experimentant com a societat: no és sostenible. Per tant o morim en l’intent o reeixim amb noves formes i maneres que han de donar per a mantenir el nostre particular combat, l’#EDUCàmeraAcció al nostre territori.

L’apunt pretenia adobar-se amb altres noms d’actualitat com a Filomena, Trump o Covid però ja sabeu també que hui en dia el protagonisme de les notícies és tan efímer com la neu que ha aclaparat la fartà visual d’aquestos dies. I altra roda, la dinàmica escolar però especialment l’administrativa, se’ns ha acabat imposant i ha generat el retard de la publicació. Bé, ara aquestes línies per explicar que pot ser finalment, i fent servir l’analogia de la cinta de Cyril Delachaux, el 21 de juny ens trobem en un escenari apocalíptic i decidim baixar la persiana definitivament. O no, i mentres intentem recuperar el pols i gestionar el nostre protagonisme el 2021. To be continued.

2021-b