Vacances: bon estiu

hockney_plongeur

Tanquem ací. Ha sigut un final de curs realment intens i arribats a aquest punt senzillament toca açò, vancances. Tornarem amb un nou curs, amb les ganes i les idees renovades. Ara només, desitjar-vos bon estiu!

27a eacn

Ves per on que sembla sigué ahir quan encara no havíem marxat i ara ja publiquem el resum de la 27a edició de l’eacn · escola d’activitats culturals a la naturalesa d’escolagavina. I és que arribats a aquest punt tenim una sensació un tant extranya pel que fa a la vivència del temps. D’un costat perquè arribar a 27 edicions genera cert déja-vu, que pot fer-nos pensar, per exemple, que les imatges són en si les mateixes. D’altre perquè la intensitat de l’activitat, del projecte, fa que es desdibuixen els marges del temps i acabes preguntan-te com és possible tant en tant poc de temps. Siga com siga, tot i els elements que es repeteixen any rere any, cada edició és diferent, singular i açò precisament li confereix la seua màgia particular.

L’estructura d’una edició d’estiu ve a ser molt semblant cada any. El primer dia, dilluns, els alumnes, després del trasllat a la localitat i l’acomodació a la casa, prenen contacte ja amb el material de treball mitjançant una xarrada introductòria a càrrec de Jordi Orts. Es presenta el projecte central i es donen un seguit de pautes de treball (planificació cinematogràfica, pautes de rodatge…). Després entren, per equips de treball, en la part pràctica amb la planifiació, rodatge i edició d’una seqüència extreta d’un producte cinematogràfic o audiovisual real, en concret un fragment del capítol pilot de The Big Bang Theroy. I per què un sitcom i no una pel·lícula com hem fet en tantes ocasions anteriors? Doncs perquè en aquesta edició vàrem optar per treballar el format de la sitcom i així poder pensar sobre les claus de l’humor i com portar-lo a pantalla. A la nit i amb les peces tancades, fem el visionat comentat i finalment contrastem les diferents opcions de realització dels equips amb l’opció del director en la peça original. Sense dubte una proposta ben didàctica.

Dimarts i dijous són dies reservats quasi per complet al rodatge del projecte central, en aquesta edició, plantejar un capítol pilot d’una sitcom ideada per l’alumnat. Bé, millor dit dues sitcoms perquè vàrem dividir el grup de 16 alumnes en dos equips de treball. També dimarts i dijous també reservem l’espai de la vesprada per rebre cada dia a un convidat. I és que altre dels objectius de l’eacn és posar l’alumnat en contacte amb professionals de l’audiovisual o gent jove que pel seu treball i la seua iniciativa poden esdevindre bons referents. Dimarts vàrem rebre a Marta Varona, editora de vídeo a El Ministerio. Sigué un plaer escoltar-la i que ens mostrara el seu treball, però doblement perquè Marta sigué alumna d’aquelles primeres edicions de l’eacn i eixe canvi d’alumna a creativa professional generà un efecte d’atracció molt motivador. I dijous vàrem rebre a Paco Romeu, dramaturg reconegut especialment per diverses obres teatrals juvenils i alguna altra per a un públic adult que ara mateix s’està representant. Paco va fer una xarrada amb elements de gran interès, claus per entendre com de diferent és escriure per a teatre que per a cinema. Precisament una obra teatral seua, Vocabulario (Sam Baixauli, 2013), va ser adaptada a format de curtmetratge, i sentir-lo explicar aquest procés d’adaptació, resultà molt il·lustratiu. Marta i Paco també varen quedar molt satisfets de l’ocasió i a ells no podem més que estar-los infinitament agraïts.

Pel mig, dimecres, la primera de les dues eixides. Recordeu, l’eacn també és contacte amb la naturalesa i coneixement del territori. És la PR-V92 que actua de fil condcutor i ens porta a paisatges increïbles de la comarca dels Serrans. Per ella marxem de Chelva a Calles i tornada. L’eixida és caminar, respirar, olorar natura, sorprendre’s de restes arqueològiques com l’aqüeducte de la penya tallada, el bany a la piscina municipal de calles i si hi havia un tram desagraït doncs apliquem filosofia gamer i el convertim en el que comença a ser el nostre particular i clàssic iron(wo)man. L’altra de les dues excursions serà divendres en el tram final de la setmana. Remuntar el riu Tuéjar és sempre l’aventura d’endinsar-te quasi en una altra dimensió on no hi ha més preocupació que anar en compte amb les canyes o els esbarzers. La resta és gaudir de cada pas i les rialles amb els companys, i literalment d’anar contracorrent fins l’explosió final d’aigua a l’assut de la presa d’Olinches. És Paco Raga, biòleg, mestre de secundària i l’altra alma màter de l’eacn que ens guiarà pel riu, i per cada racó de l’activitat, amb la seguretat sempre de portar-nos a bon port a base d’entusiasme, energia, sentit de l’humor i entrega.

Però l’activitat no para i sumem altra proposta, un clàssic també: les vídeocreacions a partir d’un fragment musical. Un treball de creació audiovisual completament lliure més enllà de la música donada que mobilitza l’alumnat a la recerca dels seus recursos videogràfics. Divendres a la nit vàrem veure el resultat amb el microfestival de vídecreacions. Enguany es va imposar per votació popular molt ajustada Paradís perdut, dirigida per Anna Blasco i Carla Melgoso de 4t d’eso.

Finalment arriba dissabte. Al matí encara es tanquen alguns plans pendents, abans que l’estòmac no pensara més en la magnífica paella que ens va fert Lucas, col·laborador del projecte en la seua part d’intendència. Tocà com cada dia endreçar la casa però també arreplegar, tancar equipatges i algun últim joc abans no vingueren els pares a la posada en comú final amb les explicacions i projeccions pertinents. El sopar ja és opcional però ningú es volia perdre’s el comiat amb aquelles llàgrimes que enceten les vacances d’estiu.

27a eacn (quin final de curs)

eacn_textura

Començarem pel parèntesi: quin final de curs. La densitat d’accions i imprevistos des dels últimes dies de curs ha sigut com no recordàvem. Ara tot passarà a un altre pla, el cinematogràfic. Mai millor dit, doncs hui dilluns comencem a una nova edició de l’eacn · escola d’activitats culturals a la naturalesa. Ens espera una setmana d’activitats, propostes i experiències al voltant del cinema, la natura i el coneixment del territori però també del treball en equip i la convivència. Ara toca gaudir, la setmana vinent vos contarem. I en van 27!