Atenció alumnes, voleu experimentar?

cinemas_diffrents

El Festival de París des Cinemas Differents i és un esdeveniment anual organitzat pel Collectif Jeune Cinéma. El tema de cada edició se sotmet a votació dels membres del CJC. i la selecció de les pel·lícules és un procés col·lectiu dirigit per un grup de realitzadors CJC que, amb la seva experiència, seleccionen pel·lícules experimentals a partir d’un gran nombre de pel·lícules presentades cada any per tot el món. El festival promou cinematografies que se centren en l’acte i els esforços creatius per guiar al públic mitjançant la producció de continguts editorials. Des de 1999, el festival és cada vegada més reconegut internacionalment el que fa que més pel·lícules es presenten cada any. La història d’aquest festival està fortament lligada a la història de Collectif Jeune Cinéma, una cooperativa de cineastes amb seu a París per a la seva distribució.

Però açò no és tot, així que pareu especial atenció si teniu menys de 15 anys i ja heu realitzat o desitgeu fer una pel·lícula: el Collectif Jeune Cinéma vos dóna l’oportunitat de participar en un festival de cinema experimental internacional. Les pel·lícules presentades han de tenir almenys un minut de durada, fins a menys d’una hora. No s’imposa cap tema i no estan obligades a explicar una història. Una sensació, una impressió, les imatges que es troben belles o interessants. Vos podeu guair pel vostre desig de provar un tipus específic d’edició o de narrar amb el vostre estil sense por de la imperfecció o d’errades del so i la imatge, un joc de formes que vos inspiren. Tots aquests són algunes de les múltiples possibilitats per començar a fer la vostra pròpia pel·lícula. La selecció es projectarà al Festival de París des Cinemas Differents (4a October> 16 de 2016). El termini de presentació de les obres finalitza el 5 de juliol de 2016. I ja sabeu, si voleu compartir amb nosaltres el procés creatiu, no dubteu en fer-nos partíceps.

Bases i novetats de Quartmetratges 2016

quartmetratges_16

Un any més tornen a la càrrega amb una nova edició dels dos concursos que donen forma a Quartmetratges, un festival de curts que tracta de reivindicar el talent dels creadors valencians i acostar les seues obres al públic. Aquest any celebren el XXXIII Concurs de Curtmetratges i el XXVIII Concurs de Guions per a curts, mantenint tant els premis como les seccions d’anys passats. Ara bé, en el seu afany de continuar millorant, enguany compten amb novetats.

Nou premi al curt revelació: Fa tres anys varen reforçar l’aposta pel cinema en valencià creant un premi dedicat especialment als curtmetratges en la nostra llengua, i enguany ofereixen amb un nou Premi al Curt Revelació, que complementa el palmarès.

Ampliació de la durada màxima: Enguany a més han ampliat de 25 a 30 la durada màxima dels curtmetratges participants. L’organització ha estat un temps reflexionant respecte aquest canvi, i finalment ha decidit acollir-se al criteri marcat per l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques en les bases de participació dels Premis Goya. I  és que no volen que cap curt valencià es quede fóra de Quartmetratges per uns minuts de diferència.

Revisió de les bases i la fitxa d’inscripció: Han aprofitat per a revisar a fons el text tant de les bases com de la fitxa d’inscripció. L’objectiu ha estat aclarir al màxim les condicions de participació, i simplificar el procés. La fitxa d’inscripció ha patit una forta revisió i una reducció significativa. No obstant això, continua sent molt important adjuntar tota la documentació sol·licitada. Podeu consultar detaladament les bases al següent enllaç:

BASES 2016

Pel que fa al termini de presentació d’obres disposeu fins el 17 de juny a fer-los arribar els vostres curtmetratges i guions. Ah, i no deixeu de seguir-los en els perfils de Facebook i Twitter des dels quals ens aniran donant puntual informació del festival.

Curtmetratges per la diversitat

 rainbow_flag

La Delegació de Joventut, Esports i Igualtat de la Diputació de València, juntament amb l’Associació per la Coeducació, tenen el plaer d’invitar-nos a la projecció i posterior debat dels curtmetratges guanyadors del I Certamen de Curtmetratges per la Diversitat 2016. A l’acte assistiran Isabel García Sánchez, diputada delegada de Joventut, Esports i Igualtat; Paqui Méndez, directora del certamen i presidenta de l’Associació per la Coeducació; els directors dels curts seleccionats i un representant de Lambda, com a entitat col·laboradora.

El certamen pretén revitalitzar la noció de gènere com un concepte dinàmic i evolucionat que conduisca a superar la identificació de rols socialment construïts, potenciant nous enfocaments sobre la pluralitat de les identitats que caracteritzen les persones que composen la societat. En definitiva, aquest certamen tracta de promoure un teixit participatiu i solidari en defensa de la igualtat i la diversitat com a manifestació del valor de la integració social i la funció comunitària, que constitueixen un dels eixos que han de ser fonamentals en les polítiques d’igualtat de qualsevol corporació.

L’acte tindrà lloc al MuVIM (Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat) el dimarts 24 de maig de 2016, a les 19:00 hores.

Totó, el paradís del cinema a Nazaret

toto_16

L’arribada d’una notícia com aquesta és sempre motiu de celebració. Es posa en marxa la primera edició de Totò. Festival de Cinema Itinerant que quasi a ulls tancats ja podem assegurar és tracta d’una iniciativa molt però que molt suggerent. Totó, que amb el nom vol retre homenatge al protagonista de Cinema Paradiso, per la seua fascinació pel cinema, es celebrarà el diumenge 22 de maig al barri de Natzaret, més concretament al pati del Col·legi Ntra. Sra. Dels Desemparats (C/ Alt del Mar). L’esdeveniment, està dirigit a un públic infantil i familiar i a tot aquell interessat en el cinema com a eina educativa i artística. El Festival començarà a les 10.00 del matí amb un ‘esmorzar compartit’ obert a totes les edats, en què els assistents poden portar el seu tassa del desdejunar i alguna cosa per compartir.
A partir de les 11:00 hores, els més menuts podran convertir-se en cineastes i participar en diferents tallers audiovisuals, totalment gratuïts de temàtica variada, com un taller de cinema negre a càrrec de Luminària, un taller de remakes de la mà de Miquel Tello, un taller de reportatge amb Cinesin o un taller de precines amb Nautilus Audiovisual, entre d’altres.

Paral·lelament, s’organitzarà una ruta guiada per Natzaret, per conèixer la història del barri. A les 16:30 hores es celebrarà la Trobada Audiovisual: un diàleg compartit sobre Cinema, Educació i integració social, en què parlarem amb persones i col·lectius de València que utilitzen l’audiovisual com a recurs pedagògic. A les 17:30 hores començarà la Mostra de Curtmetratges, una selecció de treballs realitzats per nens i joves de diferents nacionalitats, dividits en tres seccions: Totò Documenta, Totò Experimenta i Totò a València. Finalment, a les 19:00 hores es projectarà “La planta despetrificadora”, cortometra- je realitzat pels nens del Taller de cinema Totò, entre febrer i abril de 2016 al barri de Natzaret.

Totò és un projecte audiovisual per a xiquets i joves, desenvolupat sota la convocatòria d’ajudes Emergents de la Universitat de València. L’activitat va començar al mes de febrer amb un taller de cinema al participar 17 nens d’entre 8 i 12 anys de diferents col·legis i col·lectius de Natzaret. L’objectiu era realitzar un curtmetratge en el que el barri, la seua vida quotidiana i els seus habitants fossen els protagonistes. D’aquest taller va sorgir La planta despetrificadora, un curtmetratge d’aventures en el qual un grup de xiquets ha d’enginyar per salvar el seu amic Fernando, que ha quedat petrificat, víctima d’una broma i l’estrena  serà el dia 22 de maig al festival Totò.

Pel seu caràcter itinerant, les següents edicions es traslladaran a altres zones de València on l’oferta cultural siga escassa i el cinema tot just tinga presència en la vida pública. Però ara toca gaudir d’aquesta primera edició d’una iniciativa amb esperit de transformació pedagògica, creativa i social ben necessària.

VIII Mostra Itinerant de Cinema i Vídeo Indígena del País Valencià

mostra_indigena_16

Entre els propers 18 i 21 de maig es celebra la VIII Mostra Itinerant de Cinema i Vídeo Indígena del País Valencià. Organitzada per l´Associació Perifèries i l’Associació Entreiguales i amb el suport de la Coordinadora Llatinoamericana de Cinema i Comunicació dels Pobles Indígenes (CLACPI), la Mostra tracta d’apropar la realitat dels pobles indígenes a la societat valenciana a través dels treballs realitzats per creadors indígenes, amb la participació de les seues comunitats i organitzacions. Les sessions de vídeo es completaran amb espais per al diàleg i la tertúlia amb convidades d’Amèrica Llatina.

Enguany porta per títol Descolonitzant les Resistències i està dedicada a les defensors i defensores dels béns naturals, aquestes persones que des de la seua cosmovisió i maneres pròpies posen el cos per detenir la destrucció de la Mare Terra. Tindrà com convidades a Mabel Quinto del poble nasa de Colòmbia, comunicadora del Consell Regional Indígena del Cauca -CRIC- i a Roxana Mucú del poble maya q’ueqchi’ de Guatemala, realitzadora de documentals i treballs de ficció per a la Xarxa de Realitzadors Tz’ikin i Tz’ikin Et Vé.

La VIII Mostra Itinerant de Cinema i Vídeo Indígena del País Valencià es celebrarà en paral·lel a les ciutats de València, Alacant, Sagunt i Castelló. Més informació a perifèries.

Cinema de la terreta

la_bicicleta

Cada divendres de maig a partir de les 21.00 hores l’esplanada de la Biblioteca Pública de València (C/ Hospital, 18) es convertirà en un espai de projecció per al cicle Cinema de la terreta. La Biblioteca Pública de València, l’associació cultural Athikus i el local Rivendel Resto-bar organitzen la primera edició d’aquest cicle de cintes valencianes que neix amb una doble vocació: la de crear un espai que faça visibles els treballs audiovisuals produïts a la nostra terra –necessari per a fer-los arribar al seu públic–, i la recuperació d’espais públics per al gaudi de la ciutadania. El cicle consta de quatre sessions a l’aire lliure; va començar divendres passat 6 de maig amb la pel·lícula de Sigfrid Monleín La Bicicleta (2006). Continuarà el 13 de maig el documental Universo Railowsky, produït per Endora i dirigit per Rafa Casany i David Molina. La tercera sessió comptarà amb La casa de mi abuela, la primera obra del director alacantí Adán Aliaga. El tancament serà la nit del 27 de maig quan s’exhibirà El amor no es lo que era, de Gabriel Ochoa.

Cada sessió comptarà amb la projecció d’un curtmetratge a càrrec del col·lectiu La Ruta Més Curta, entre els quals podrem veure Gea (Jaime Maestro), Ex libris (María Trenor), Misterio (Chema García Ibarra) i Laura! Laura! (Nacho López Murria). Les presentacions de les pel·lícules són a càrrec del crític Santiago Barrachina. En aquesta iniciativa també col·laboren la il·lustradora Ana Penyas amb el seu cartell, l’associació Cine por Venir i el Màster de Gestió Cultural Interuniversitari (UPV i UV); després de cada projecció hi haurà un col·loqui amb la col·laboració de part de l’equip tècnic. Entrada lliure fins completar l’aforament.

Voluntarisme, currículums i DVDs

dvds

Com és sabut, l’Educació en Comunicació Audiovisual no està recollida de forma prescriptiva en els currículums escolars. Però malgrat això, l’educació mediàtica és present, d’una forma o altra, en molts centres docents tant de Primària com de Secundària, tant públics com concertats.

Parlem amb diferents professores d’arreu per saber la seva opinió sobre el tema. Pilar Alfonso, de l’IES Doctor Faustí Barberà d’Alaquàs (l’Horta), subratlla que la presència de l’Educació en Comunicació als centres és gràcies únicament al voluntarisme del professorat: “els intents d’implementar l’Educació en Comunicació per part del professorat han estat constants, si més no, des de finals dels anys noranta del segle passat.” En el mateix sentit es manifesta la professora Rosa Maria Delgado, de l’Institut Camps Blancs de Sant Boi del Llobregat: la presència de l’Educació en Comunicació sempre “queda en mans de trobar-se amb un professorat sensibilitzat i, a més a més, amb un alt grau de motivació, capaç d’engrescar l’alumnat, professors i direcció per tal d’aconseguir píndoles d’espai-temps i formació.”

Una de les preguntes recurrents quan parlem de l’Educació en Comunicació és: com implementar l’educació mediàtica? Què és prioritari a l’hora de introduir els mitjans de comunicació a les aules? La didàctica, la producció, l’anàlisi? “En la meua opinió, l’aplicació didàctica i l’anàlisi de continguts han de ser prioritàries i s’han de donar alhora.” ens diu Pilar Alfonso. En aquest sentit, Rosa Maria Delgado va més enllà i creu que els tres aspectes estan “vinculats” entre si “i més si pensem en projectes, que des de qualsevol àrea es poden presentar en format audiovisual.”

Reproducció o producció

La producció audiovisual és una de les activitats més esteses entre els centres docents que treballen l’Educació en Comunicació. L’augment de treballs presentats als premis “El CAC a l’escola” és un indicatiu que cada vegada es fa més producció escolar. Per Gemma Paricio, professora de Formació del Professorat de la Universitat de Barcelona, “en els darrers anys s’està produint la sobrevaloració de les produccions audiovisuals en detriment de l’anàlisi i coneixement i això té a veure, en certa manera, en què cada vegada és més fàcil produir i compartir en la societat de les xarxes socials. Crec que la prioritat és saber establir una relació equilibrada entre mirar-fer-avaluar.”

Però la producció audiovisual ha arribat als centres no només pel voluntarisme d’un munt de professors i professores, també ha arribat de la mà d’associacions o col·lectius externs als centres, com per exemple Cinema en curs, ADPC, Teleduca o Kineina. Cada vegada són més les escoles i instituts que, vista la manca de material per a la producció i de programes d’edició que hi ha en els centres docents, busquen l’oferta externa d’aquest tipus de activitat.

Per a la Pilar Alfonso la producció audiovisual no es pot plantejar de forma aïllada, és un segon pas després de l’anàlisi del contingut mediàtics “cal potenciar la producció escolar, però com una forma d’estimular la creativitat dels alumnes, no com un aparador de la creativitat del professorat (o d’altres) o com a imitació del models comunicatius dominants.” (Vegeu l’article “Externalització” de Pilar Alfonso).

També cal tenir en compte altres aspectes a l’hora de realitzar una peça audiovisual escolar; així Rosa Delgado apunta que “la producció final dependrà tant de la idoneïtat dels continguts seleccionats segons objectius traçats, com del domini sobre el procés d’execució.”

Per assegurar totes aquestes finalitats de l’Educació en comunicació -aplicació didàctica dels mitjans, desenvolupament creatiu del llenguatge audiovisual, capacitat analítica dels continguts mediàtics, etc.- la Gemma Paricio proposa que “l’educació en comunicació audiovisual compromesa i crítica necessita que estigui en mans de professorat especialitzat.”

Objectius i continguts

Per al professorat que desenvolupa activitats audiovisuals, ja sigui de producció o d’anàlisi, apunten dues necessitats: per una banda regular l’Educació en Comunicació en els currículums i per l’altra donar continuïtat als continguts amb professorat format en comunicació i pedagogia. Descartada la possibilitat de desenvolupar l’educació mediàtica de forma “transversal” per culpa de la “verticalitat” i la compartimentació de les àrees, sobretot a l’Educació Secundària, Gemma Paricio apunta que “és hora de reivindicar i donar valor a l’Educació en comunicació com a saber escolar clau en el món actual i, per tant, amb objectius propis, amb continguts propis.”

Sobre la situació actual de l’Educació en Comunicació Pilar Alfonso és molt més contundent: “Si encara no s’ha aconseguit de manera universal i significativa és, al meu parer, per falta d’iniciativa i de voluntat dels gestors polítics. Per la incapacitat de dues generacions de polítics que no han sabut consensuar una bona escola pública, amb una bona educació en comunicació.”

Joan Jordi Raventós
article originalment publicat a AulaMèdia

5 de maig, seguim

Celebrar que no falte. Així tot i que siga per aquest motiu, com diu l’admin, seguim! (per molts anys)