23a eacn, el resum

Més enllà de les imatges, de l’eacn · escola d’activitats culturals a la naturalesa d’escolagavina, podríem contar tantes i tantes coses. És cert que tancada la 23a edició ens adonem que les imatges i les paraules arriben a repetir-se. Però també és cert que cada edició esdevé un temps intens i inigualable de forta emprempta en aquells que tenim l’oportunitat de viure-la, molt especialment per a l’alumnat. A açò contribueix la naturalesa de la pròpia proposta que combina un farcit programa formatiu i de treball amb activitats de lleure, lúdiques, de contacte amb la natura i coneixement del territori.

eacn és una oportunitat d’aprendre fora dels marges de l’educació formal: una sessió introductòria la llenguatge cinematogràfic amb orientacions bàsiques per als rodatges (el raccord, l’eix…); pràctiques de realització a partir del guió d’una seqüència d’una pel·lícula; el contacte amb professionals de l’audiovisual que comparteixen la seua experiència; altres propostes creatives de caràcter més lliure com el microfestival de vídeocreacions a partir d’un fragment musical; i com no el rodatge d’un curtmetratge que n’és l’eix central del programa. A més, les excursions, els banys, els jocs, la música, les converses, el visionat de pel·lícules, l’endreça dels espais, el concurs de pizzes, dinar o sopar al Neutral, els veïns i els carrers del poble, les mirades….

Si interpretem a partir de les llàgrimes de l’alumnat en el comiat o de les paraules escrites al llibre-recull, l’eacn en aquesta edició d’estiu ha sigut un èxit. Als responsables ens toca avaluar i ajustar diversitat d’aspectes perquè l’eacn continue com una de les propostes capdvanteres de la secundària d’escolagavina; idees no ens falten. eacn: motor i acció!

23a edició de l’eacn

eacn_textura

Entre els dies 14 i 19 estarem immersos en una nova edició de l’eacn · escola dactivitats culturals a la naturalesa d’escolagavina. Educació expandida, cinema, naturalesa, conversa,  creativitat, territori…

Tornarem a publicar dilluns vinent. eacn, motor i acció!

Selfie

La setmana vinent tindrà lloc la darrera gran acció pedagògica que ens implica. Serà, aquesta vint-i-tresena, una nova edició de l’eacn · escola d’activitats culturals a la naturalesa d’escolagavina. En la recerca d’idees per treballar amb l’alumnat hem fet un repàs d’aquells fenòmens mediàtics o audiovisuals destacats recentment per poder mirar-los amb deteniment, pensar-los i per què no, capgirar-los en alguna proposta narrativa. I com no el selfie hi havia de ser en aquesta lectura. Hem trobat aquest vídeo de tall cinèfil que ens ha resultat si més no curiós. Un remix que emfatitza narcisísticament els protagonistes de tantes pel·lícules conegudes en els quals, no ens hem enmirallat alguna vegada?

Pel mig de la preparació de l’eacn tindrem les II Jornades de Juliol d’AKOE escola de mestres i la presentació de 400 colps a unes jornades sobre innovació educativa i recursos digitals que tindran lloc el proper divendres 11 de juliol. Baixarem doncs el ritme de publicació fins que tanquem el curs avances de les vacances d’agost.

Unes escoles de cine

La UCEV · Unió de Cooperatives d’Ensenyament en Valencià, celebra aquest divendres 4 de juliol, la 5ª edició de La Nit de les cooperatives valencianes d’ensenyament. Amb el lema Unes escoles de cine, aquesta edició vol posar en valor la identitat cooperativa a l’hora de donar les millors respostes a les necessitats educatives que la societat actual planteja davant un moment de canvis profunds en el marc de l’educació. La Nit de les cooperatives és una iniciativa itinerant que se celebra cada dos anys i que enguany es trasllada fins al centre Juan Comenius de València.

La innovació educativa, l’aprenentatge cooperatiu, el foment de l’emprenedoria a les aules i la intercooperació centraran les 18 Experiències educatives que es presenten enguany. Els centres que presentaran comunicacions en aquesta edició són: Juan Comenius, Ninos, Grupo Sorolla i Colegio Bilingüe La Devesa de Carlet, La Nostra Escola Comarcal, Escuela 2, Escola La Masia, la Cooperativa d’Ensenyament La Plana (Col·legi Grans i Menuts) i Florida Centre de Formació.

A banda de les experiències, el programa d’actes inclou altres ingredients molt relacionats amb el món del cinema. Des de l’organització s’aconsella als assistents anar arribant de manera escalonada entre les 18 i les 19 hores, perquè tothom puga participar en les activitats programades per a la benvinguda. Aquesta cita educativa pretén consolidar-se com a lloc de trobada i reflexió per als professionals de l’ensenyament amb l ‘objectiu d’intercanviar experiències i continuar enriquint els projectes pedagògics que ofereixen les escoles cooperatives del nostre país.

Aprofitem per acompanyar l’apunt amb el vídeo que vàrem realitzar amb motiu de la 4a edició celebrada fa dos cursos a escolagavina i que dóna compte del sentit del cooperativisme a l’ensenyament.

Cinema d’estiu a l’EACC

oh_boy

Per nosaltres la mostra inequívoca de l’arribada de l’estiu és la recepció dels programes de les tantes propostes de projecccions d’estiu. Estaria molt bé generar una agenda completa de les projeccions d’estiu; hem buscat de valent però no l’hem trobada i ara mateix escapa al nostre abast confeccionar-la. Així que anirem destacant dfe manera puntual programes que sempre són d’interés. Hui, el que ja duu a terme l’EACC · Espai d’Art Contemporani de Castelló, on sempre fan una acurada tria per al seus cicles de temporada. L’EACC està equipat amb una sala de projeccions preparada per a exhibir pel·licules en formats diversos (35mm i vídeo). Cicles temàtics, sessions monogràfiques sobre autors contemporanis, trobades amb cineastes i videoartistes de renom, així com l’organització de cursos i tallers amb diferents professionals del món audiovisual són algunes de les activitats que es retroben en aquest espai dedicat a l’estudi i la difusió de la cultura audiovisual.
Les projeccions d’estiu són dilluns, dimarts i dijous a les 20.00 h i dimecres a les 22.00 h, amb entrada gratuïta i aforament limitat a 50 persones.
cinema_estiu_eacc

http://www.eacc.es/seccions/espai-cinema/