Una nit en el museu de titelles

Obrim la setmana com, no ens cansarem de dir-ho, més ens agrada: amb la presentació d’un treball cinematogràfic fet a una escola. I és que el sentit de 400 colps passar per ser nexe, punt d’encontre entre aquells que realitzem projectes audiovisuals als centres educatius. Ens interessa saber dels processos creatius i facilitar la posada en comú entre les i els possibles interessats. Així que vos deixem amb l’apunt que ens fa arribar Dídac Botella, responsable d’aquest curtmetratge que s’estrenarà en breu i del qual, el tràiler ja promet.

Una nit en el museu de titelles

És tot un privilegi que 400 Colps encete la programació d’aquesta setmana amb el nostre projecte; de fet, és una mena de premi. Després de sis mesos d’intensíssim treball, el proper dia 4 d’octubre estrenarem Una nit al Museu de Titelles al cinema Odeón d’Albaida. Una pel·lícula… Una pel·lícula de veritat. Encara no m’ho crec; quan hi pense, em sembla senzillament increïble. La idea, el guió, l’adaptació cinematogràfica, l’storyboard, el rodatge, l’edició… Era un repte de dimensions desconegudes per a mi; directament inassolible. Per això, més enllà de l’èxit, em sorprèn la meua inconsciència, el meu atreviment a l’hora de pensar i d’embarcar-me en un projecte tan descomunal i tan aliè a les meues capacitats personals: tècnicament parlant, sóc un analfabet absolut en el món de l’audiovisual. I, doncs? Quina mena de sentiment o impuls em va fer creure que podia assolir un propòsit tan inabastable?

En primer lloc, em movia l’alumnat: volia oferir els i les alumnes de 6è l’experiència de formar part d’un rodatge; d’observar com es construeix una pel·lícula i ser-ne protagonistes; i, també, d’entendre el llenguatge audiovisual per gaudir de la seua màgia… i aprendre a detectar les seues trampes i mentides. En segon lloc, m’esperonava l’agraïment: volia acomiadar-me de l’escola Covalta d’una manera especial; deixant-hi un document que perdurara. Després de set anys irrepetibles he tornat cap a València i tenia ganes de fer una cosa especial per agrair als mestres, als alumnes, als pares i a les mares i també a tot el poble d’Albaida haver-me fet sentir com a casa durant tot aquest temps. Tanmateix, ni les bones intencions ni l’agraïment fan pel·lícules. Allò que realment ha fet possible aquest petit somni són uns amics que valen un imperi: Roger, Sven, Julia , Àlvar, Xavi, Altea… I ma mare; i els mestres de l’escola Covalta; i Bambalina Teatre; i la meua amiga i actriu Arantxa González; i Paloma, l’encarregada del Museu de Titelles; i tots els secundaris que han participat; i l’alumnat de 6è, autèntics protagonistes de la història; i els xiquets i les xiquetes de 3r, que també tenen una escena; i tots els pares i les mares que em donaren el seu suport… Si és treballa en equip i tens la sort de tenir una gent tan fantàstica al teu voltant, es poden fer coses increïbles; fins i tot, coses que pensaves fora del teu abast. Aquesta pel·lícula n’és una prova inqüestionable.

Didac Botella i Mestres

FITXA TÈCNICA

Títol: Una nit al Museu de Titelles
Durada: 32 minuts.
Durada Rodatge: 7 dies (rodada íntegrament a Albaida).
Postproducció: 3 mesos.
Idea i guió original: Didac Botella i Mestres
Càmera: Sven Schwinning i Julia Reoyo
Edició i muntatge: Sven Schwinning (www.caixafosca.com)
Veu en of: Xavier Mata i Oroval.
Operadora d’àudio: Altea Calabuig i Gomar.
Productor associat: Àlvar Peris i Blanes.
Productor Executiu: Didac Botella i Mestres.
Direcció: Roger Moll i Hueso.
Amb la col·laboració especial de Bambalina Teatre (Josep Policarpo, Jaume Policarpo, Àngel Fígols) i l’actriu Arantxa González.

VI Congrés d’educació de l’Alcúdia

De dijous a dissabte té lloc a l’Alcúdia la sisena edició del seu Congrés d’Educació. Amb el títol Educació, inversió de futur l’organització ha aconseguit un any més aplegar vora 400 docents en un esdeveniment que tot i mantenir un format ad-hoc i en alguns aspectes superat, esdevé la gran cita de reflexió al voltant de l’educació en l’inici de curs. Trobàrem a faltar samarretes verdes i com que en la jornada inaugural bona part d’allò més interessant es trobava a twitter, ací vos deixem el widget amb el hashtag oportú.


Avui no és un dia normal

verd

La setmana passada ja enllaçàrem la imatge però hui volíem dedicar-hi l’apunt. Perquè malauradament, dia rere dia, continuem diguent que avui no és un dia normal. I és que l’anormalitat s’ha convertit en norma en aquest país. Una anormalitat imposada en nom de la democràcia i la llibertat amb tots les argúcies legals però en contra de la dignitat professional de tants i tantes mestres que ens hi dediquem. Avui no és un dia normal perquè falsament és debat al parlament de les illes el decret del plurilingüisme. I farem servir el verd per sumar-nos a la revolta dels mestres de les Illes contra la política educativa del govern. Són moltíssims els blocs, els articles, les plataformes, les entrevistes que expressen millor aquest clam contra les accions quirúrigiques, carregades de cinisme i menyspreu, que en última instància pretenen l’eliminació de l’altre. Tan sols una idea més, dijous comença la sisena edició del Congrés d’Educació de l’Alcúdia i pensem que és una altra ocasió per contribuir a visualitzar i amplificar una protesta que és la nostra.

Creative 2013

creative_13

Els Punt Multimèdia dinamitzen projectes multimèdia i tecnologies digitals, potenciant la utilització de les noves tecnologies com a mitjà de comunicació d’idees. Alhora, ofereixen recursos per a la creació i la comunicació en un espai educatiu i emergent. I la setmana passada varen convocar Creative 2013un concurs dirigit a totes les persones creatives de la fotografia amb Photoshop en tots els seus aspectes (composició, collage, retoc, efectes visuals, muntatge, etc.). La participació és gratuïta i oberta a tothom amb residència a l’estat i la temàtica és lliure. Es poden presentar un màxim de 2 obres originals, que no hagen sigut premiades o publicades. La tècnica és foto-muntatge digital.

Després que un jurat especialitzat constituït per tres membres reconeguts comunique el veredicte, s’atorgaran dos premis per les obres guanyadores: un 1r Premi > Càmera de vídeo AEE SD19F Sport, valorada en 219,90 € i un 2º Premi > Table mini Samsung, valorada en 199 €. El concurs pot declarar-se desert si el jurat ho considera oportú o si no es pot realitzar la comunicació pertinent amb els guanyadors. A més es concediran quatre premis en Formació que seran atorgats el 15 de gener (dia de la inauguració de l’exposició que es realitzarà amb una selecció dels treballs presentats al concurs al Punt multimèdia Casa del Mig) mitjançant un sorteig entre tots els concursants, inclosos els/les guanyadors/es. Es tracta de quatre tallers oferts per diferents centres de Barcelona especialitzats en fotografia i Photoshop.

La quantia dels premis ens fa pensar que és un concurs adreçat no tant a professionals com a afeccionats a la fotografia digital, de manera que per què no provar què tal respon la creativitat en propostes com aquesta. El termini de presentació és del 9 de setembre al 13 de desembre de 2013. Finalment les obres dels finalistes i guanyadors seran exposades en diferents espais: Punt Multimèdia Casa del Mig, GrisArt, Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya, a partir del 15 de gener de 2013. Per a més informació sobre com participar-hi i poder descarregar-vos-en les bases: www.puntmultimedia.org/creative/

Les 50 millors fotografies del 1r semestre

winter_contrast

L’alumnat de secundària a qui en bona part també va adreçat aquest bloc, ja ompli les aules i dóna vida als instituts. Així que per continuar volíem un toc senzill que fóra una invitació a veure aquest curs que acaba de començar, de manera creativa, entenent que en bona part la bellesa està en la mirada. Per això rescatem aquest apunt del bloc Twisted Sifter. Especialitzat en fotografia és una de les publicacions de referència pel que fa a imatges espectaculars. De fet, cada dia publica una de les seues ‘Pictures of the Day’ i en acabar el primer semestre de 2013 varen fer una selecció de les 50 millors fotografies. El seu propòsit és d’afegir-n’hi cinquanta més a final d’any i publicar al gener les millors cent imatges del 2013. Són imatges majoritàriament de caràcter sensacional, de vegades exòtic i allunyades dels nostres contextos pocs quotidians o propers, però com diuen, de visions inspiradores que ens acosten al nostre bell planeta. Nosaltres hem seleccionat aquesta que ens fa pensar que tot i els contrastos, les coses no solen ser o blanques o negres i que cal buscar els matissos. Gaudiu-ne de la selecció.

16/09/13

Primer dia de curs a l’eso. Les primeres imatges d’aquest nou curs que ara comença ens hans espentat a reprendre la publicació. Senzillament una puntualització per acalrir el buit entre l’apunt anterior i aquest. L’administrador de 400 colps és també i fins el gener, coordinador de l’eso. Com podeu entendre la diversitat d’assumptes a atendre força que massa sovint aquestes tasques que tot i ocupar un primer lloc en els nostrs interessos queden rellegades a secundàries. Però bo, torna l’alumnat d’eso i tornem nosaltres esperem que amb bon ritme i propostes d’interés.

De fa uns cursos ençà, l’equip de secundària d’escolagavina fa perquè el primer dia siga temps pels retrobaments, les abraçades, els somriures, conéixer l’alumnat nou… la benvinguda. L’aula sovint constriny i mirem per una transició agradosa entre l’estiu i les classes amb un horari flexible i tranquil. Adobem l’encontre amb un esmorzar-picaeta una mica especial per tot l’alumnat junt. A les aules les tutores han rebut cada grup i encara han donat alguna informació puntual necessària. Després grups d’alumnes de quart han guiat l’alumnat nou de primer i de nova incorporació al centre. Els grans, també, han adreçat als companys i companyes unes paraules animoses de benvinguda. El punt final és un acostament de l’alumnat a propostes d’interés que són referents propers en creativitat, actitud… Hui Atupa ha posat el color musical amb bones bases i lletres de rap en valencià. De nou, benvinguts i benvingudes.

Un nou curs

Beep… beep… mode ON.
Som reengegant la maquinària; som en un nou curs.