Cinema en valencià a Benimaclet

cinema_musicalbeni

El Musical de Benimaclet va néixer entre d’altres amb la idea de recuperar l’esperit dels vells ateneus de poble, veritable centre de reunió i debat dels veïns. I el cinema esdevé sense dubte un element d’interés al voltant del qual és fàcil articular aquesta pretensió. Així, han organitzat un cicle ben interessant de projeccions de cinema en valencià. Aquestes tenen lloc cada dimecres a les 19.30 hores amb entrada lliure i capacitat limitada. Per al proper dimecres 6 de febrer el títol proposat és A Roma amb amor (Woody Allen, 2012). Quatre històries independents amb un escenari comú: la ciutat de Roma. A la primera, un matrimoni americà (Woody Allen i Judy Davis) viatja a Itàlia per conèixer la família del promés de la seua filla. A la segona, un italià (Roberto Benigni) és confós amb una estrella de cinema. A la tercera, un arquitecte californià (Alec Baldwin) visita Roma amb els seus amics, i a la quarta, uns, acabats de casar, (Alessandro Tiberi i Alessandra Mastronardi) es perden a la capital italiana, a la qual han anat a veure uns familiars.

D’altra banda el cicle ens suscita un interrogant. No penseu, ara que a les escoles i fóra d’elles li peguem voltes al decret de plurilingüisme, que pot ser aniria millor passar-les en versió original i subtitulades al català? Què opineu? Com passeu les pel·lícules a les escoles?

Cinema i Pau

cinema_i_pau

Cada 30 de gener celebrem el dia internacional de la pau. No és un tema menor doncs a l’escola i en tot moment eduquem per la convivència i el respecte. Tot i no tindre-ho fàcil doncs l’escola mateix es veu sotmesa a la intolerància i l’agressió. Així que més enllà de la celebració del dia de… hem de continuar explicant en un sentit ample que és la pau: des de la corrupció política, passant per la violència de gènere, la guerra declarada i la psicològica, la intolerància, l’amenaça… I el cinema sempre ens aporta elements crítics i d’interés per poder entendre uan naturalesa humana complexa i sovint malaltisa.

Així que rescatem la proposta Cinema i Pau de FundiPau (abans Fundació per la Pau), una ONG nascuda el 1983 que treballa per un món en pau. A través d’una opinió pública cada cop més informada i activa, impulsa tots aquells canvis culturals i estructurals que facen possible l’eradicació de la violència com a forma de relació entre les persones i els pobles. A Cinema i Pau recomanen 21 pel·lícules adequades per a treballar temes relacionats amb la cultura de pau. La idea és facilitar la preparació de cinefòrums, cicles de cinema i pau, i altres iniciatives per l’estil dutes a terme als centres educatius, espais culturals, associacions, cine-clubs, etc. Aquestes pel·lícules, en general, són fàcils de trobar en Centres de Recursos Pedagògics o en biblioteques i ells les classifiquen per temàtiques, per facilitar-ne la tria.

Crítica i anàlisi de la violència
Haz lo que debas, d’Spike Lee. 1989
El Bola, d’Achero Mañas. 2000
South Park: más grande, más largo y sin cortes, de Trey Parker. 1999

Conflictes armats (i oblidats)
En tierra de nadie, de Danis Tanovic. 2001
Hotel Rwanda, de Terry George i Keir Pearson. 2004
La chaqueta metálica, d’Stanley Kubrick. 1987

El descontrol de les armes
El senyor de la guerra, d’Andrew Niccol. 2005
Trece días, de Roger Donaldson. 2000
Hiroshima, de Mori Nakazawa. 1983

Fer front a la militarització
Nacido el cuatro de julio, d’Oliver Stone. 1989
Escuela de genios, de Martha Coolidge. 1985
Europa Europa, d’Agnieszka Holland. 1990

Prevenir l’aparició del terrorisme
World Trade Center, d’Oliver Stone. 2006
Paradise Now, de Hany Abu-Assad. 2005
En el nombre del padre, de Jim Sheridan. 1993

La noviolència és el camí
Gandhi, de Richard Attenborough. 1982
The boxer, de Jim Sheridan. 1997
Los edukadores, de Hans Weingartner. 2005

Construir una cultura de pau
Oriente es Oriente, de Damien O’Donell. 1999
Ciudad de Dios, de Fernando Meirelles i Kátia Lund. 2002
La vida secreta de las palabras, d’Isabel Coixet. 2005

L’exposició va acompanyada d’unes fitxes didàctiques que bé poden ser un recurs per treballar a l’aula. De nou insistir en que no ens acaba de convéncer aquest ús excesivament pedagogicista del cinema, però com que quan comença la projecció se’ns obliden els plantejaments teòrics, doncs només esperem que les gaudiu.

 

Obert el terimini d’inscripció a la Trobada Audiovisual de Joves de Cinema Jove

logo_cinema_jove

Un any més La Trobada Audiovisual de Joves, organitzada per la Conselleria de Turisme, Cultura i Esport a través de l’Institut Valencià de l’Audiovisual i de la Cinematografia Ricardo Muñoz Suay (IVAC) obri el termini de presentació d’obres per a la seua edició de 2013.

1. Participants
Poden participar en la Trobada els grups de jooves de fins a 24 anys d’edat, que residisquen a l’Estat espanyol i que pertanyen a centres educatius, d’ EPA, associacions juvenils, tallers d’imatge, etc.

2. Categories
- A: fins a 12 anys (alumnat d’Infantil i Primària)
- B: de 13 a 20 anys (alumnat de l‘ESO i de Batxillerat)
- C: de 16 a 24 anys (alumnat de Cicles Formatius d’Imatge, d’altres centres de formació i d’associacions juvenils)

3. Condicions tècniques
a) Les obres s’enviaran a través de la Web Movibeta en el format .VOB, no podent garantir la reproducció en altres formats com ara AVI, Mpeg2, Wmv, Mov, etc. Per a facilitar la projecció en sala, els arxius tindran almenys 5 segons de negre al principi i al final de l’obra, sense menús, entrant directament a Play.

b) Les obres podran presentar-se en qualsevol llengua oficial de l’Estat espanyol. Atesa l’heterogeneïtat del públic i del jurat, s’aconsella subtitular al castellà si aquesta no fóra la llengua de la producció.

c) La durada màxima serà de 15 minuts, inclosos els títols de crèdits.

d) L’autoria de les obres presentades (direcció, guió, interpretació i fotografia) serà dels estudiants i, com a tal, apareixerà en els títols de crèdit.

e) Es prega als participants que tinguen cura de la qualitat tècnica de so i d’imatge. Les obres que no oferisquen les garanties tècniques idònies per a una bona projecció en públic seran rebutjades.

f) No s’admetran obres que ja s’hagen presentat en anteriors edicions de Cinema Jove.

4. La Trobada
El Comitè de Selecció designat a l’efecte realitzarà una primera selecció de les obres presentades a la Trobada perquè es projecten al llarg dels dies del 22 al 24 de juny de l’any 2013, en el transcurs de Cinema Jove.

5. Jurats
El director general del Festival designarà, entre especialistes de l’entorn cinematogràfic vinculats al Festival, els membres del Comitè que intervindrà en la selecció inicial prevista en el punt anterior. Els membres del Jurat que realitzarà la posterior assignació dels premis entre les obres seleccionades estarà compost per cinc persones seleccionades entre representants dels sectors del món cinematogràfic.

Torna el Cicle de Cinema en V.O. d’escolagavina

match_point

Recuperem la marxa d’altres activitats coordinades per 400 colps que promouen l’audiovisual per l’alumnat de secundària. Així, aquest divendres torna el cicle de Cinema en Versió Original d’escolagavina. Ja hem explicat anteriorment que un dels pilars que fonamenten el cicle és defugir de plantejaments excesivament pedagogicistes on les obres han de ser contemplades necessàriament com a transmissores d’uns valors i unes reflexions en les quals cal educar l’alumnat. Pot ser algú es sorprenga en llegir aquesta idea més si açò passa a una escola. És un debat necessari ara que ens consta després de la 1a Mice que l’IVAC i Conselleria d’Educació preveuen implantar el cinema com a assignatura a l’eso. Nosaltres, alliberats dels corsés curriculars volem gaudir del fet de posar en circulació al centre aquelles pel·lícules que ens han agradat, interessat, emocionat… Tornem pujats de to amb Match Point que de ben segur no deixarà indiferent l’alumnat, farà ressó ens els seus circuits del desig i per a qui preste, podrà pensar al voltant de la culpa, l’atzar, els actes i les conseqüències, la responsabilitat… elements que sense dubte cal recol·locar al mig de tot el que està passant.

Com sempre estem oberts a suggerències i molt ens agradaria descobrir i establir diàleg amb altres centres que porten a terme iniciatives com aquesta.

http://www.miradas.net/2005/n44/criticas/11_matchpoint.html
http://www.miradas.net/2006/n46/actualidad/resumen2005/matchpoint.html

World Press Photo 12 a València

world_press_photo_12

Encara impressionats per la 1a Mostra Internacional de Cinema Educatiu de la qual esperem poder contribuir a les diferents valoracions, encetem la setmana amb una exposició també de pes. L’exposició World Press Photo 12 estarà del 19 de gener al 16 de febrer de 2013 en el Palau de Joan de Valeriola. Tal i com expliquen al web de la Fundació, es tracta de l’exposició més important en l’àmbit del fotoperiodisme a nivell mundial, i arriba a València després d’una dècada des de l’última vegada del seu pas per la ciutat de la mà del centre cultural de fotografia Doctornopo i la Fundació Chirivella Soriano.

La Fundació World Press Photo des de 1955 seu prestigiós concurs de fotoperiodisme, una cita ineludible per a professionals i experts del periodisme gràfic. En l’edició d’enguany han participat 5.247 fotògrafs de 124 països amb un total de 101.254 imatges, el resultat és una exposició itinerant que recorre més de 100 ciutats en 45 països de tot el món. La mostra compta en aquesta edició amb el fotògraf català Samuel Aranda com a guanyador de la màxima categoria del concurs, el World Press Photo of the Year 2011, amb una imatge [que acompanya l'apunt] presa durant les revoltes al Iemen, dins el marc de la revolució iemenita, en la que una mare vestida amb un burca subjecta al seu fill ferit.

Els objectius de World Press Photo 12 són actuar com a testimoni dels esdeveniments mundials més recents, realitzar una mostra de la millor fotografia de l’any amb la major difusió, i un al·legat en defensa dels drets humans i el dret a la informació com a revelador i garantia de drets i llibertats. A través de compromesos reportatges documentals d’autor, aquesta exposició acosta al gran públic una visió sensible i honesta de la realitat mundial contemporània. Les seues imatges ens informen, ens emocionen i sobretot ens desperten i ens conviden a reflexionar, aspectes que sempre ens interessa treballar amb el nostre alumnat. No deixem passar l’oacsió.

Al web de la Fundació Chirivella Soriano
http://www.worldpressphoto.org/

La barra sonora

I continuem descobrint propostes tan necessàries com interessants que han de nodrir el nostre aparador per comprovar que tenim al nostre abast una realitat audiovisual en valencià cada colp més rica i suggerent. La Barra Sonora és un programa creat per la productora valenciana Bocabadats Media amb un equip de grans professionals que treballen intensament per treure el projecte endavant. La proposta, posada en marxa el passat mes de novembre, reflecteix la diversitat de l’escena musical valenciana mitjançant trobades amb músics en bars. A cada capítol, dos músics s’ajuntaran en algun punt de la ciutat de València per fer música i conversar sobre ella.

I per aconseguir-ho, l’equip de Bocabadats Media, expliquen al web, s’ha envoltat d’amics tan qualificats com Jorge Luna treballant en la realització, Irene Herreras com a redactora, l’equip Joan Rojeski Disseny Sostenible que ha creat el logotip i col·labora en crear l’estètica visual i finalment Albert Val que dissenya els crèdits i totes les animacions del programa. És clar, no poden deixar d’agrair la presència dels músics i el bon tracte dels bars i insisteixen en la idea que el programa es fa entre tots. Així que si voleu seguir-lo de més a prop, podeu fer-ho a través de Twitter a @LaBarraSonora i comentar tot el que vulgueu sobre els seus protagonistess utilitzant el hastag #labarrasonora o en facebook.com/LaBarraSonora.

A la columna central hem inserit l’spot promocional del programa. Però com que som en cap de setmana amb fogueres en honor a Sant Antoni en molts pobles, per il·lustrar l’apunt aquesta Jota de Canals interpretada per Pep Gimeno ‘Botifarra’. Nosaltres marxem (dissabte al matí ens acostarem a la 1a mice) a l’escalfor del foc desitjan-vos bon cap de setmana i bona barra sonora.

http://www.labarrasonora.blogspot.com.es/

Lliurament dels Tirant Avant d’Escolar 2013

tirant_avant_2011

Ja hem anunciat que aquest divendres i dissabte tindrà lloc a València el que de ben segur ha de ser l’esdeveniment de l’any pel que fa a cinema i educació al nostre territori. La Ia Mostra Internacional de Cinema Educatiu organitzada per l’Associació Cultural Jordi el Mussol ha generat una expectativa ben positiva fonamentada en moltes raons. Llegiu si no l’encorajador apunt que li dediquen des de nonada. I entres aquestes raons està que la pròpia mostra recupera l’organització del lliurament de Premis Tiran Avant d’Escolar que es varen quedar sense la seua edició de 2012 fruit de l’esperpèntica situació de les retallades.

Un jurat format per professionals de l’educació i del cinema atorgarà un premi per cada categoria i podrà fer-ho igualment amb altres premis i/o mencions especials en cadascuna de les categories. Els guardons seran llirats aquest divendres tot just després de la cerimònia d’apertura de la mice. Convocats per l’Agència d’Informació, Formació i Foment de l’Audiovisual (l’aiffa) els Premis Tirant Avant a les Produccions Escolars Valencianes 2012-2013 aplega produccions audiovisuals realitzades durant els darrers dos anys als centres educatius de formació primària, secundària, batxillerat o formació professional del PAaís Valencià, sempre que no hagen estat presentades en edicions anteriors. Estem d’enhorabona.

Cicle de cinema sobre drets humans

promises

Amnistia Internacional va iniciar al mes de setembre la tercera edició del Cicle de Cinema sobre Drets Humans per a aquest curs 2012-13. De manera que tot i que ja s’han projectat algunes pel·lícules encara queda un bon programa per tenir en compte fins el mes de juny. Els llargmetratges tracten temes i campanyes d’Amnistia Internacional i es projectaran en l’Aula Magna de la Nau, Universitat de València (C/ Universitat, 2. València), a les 19:00 hores, un dimecres de cada mes. L’entrada és gratuïta i hui mateix es projecta un dels suggerents títols programats:

16 de gener de 2013:
Promises” Dirección: J. Shapiro-B.Z. Goldberg-C. Bolado

13 de febrer de 2013:
Little Senegal” Direcció: Rachid Bouchareb

13 de març de 2013:
Barakat !” Direcció: Djamila Sahraoui

17 d’abril de 2013:
Baran (pluja)”Direcció: Majid Majidi

22 de maig de 2013:
El violín” Direcció: F. Vargas Quevedo

12 de juny de 2012:
“80 Egunean (En 80 dies)” Direcció: Jon Garaño-J.M. Goenaga

Cicle de cinema sobre Drets Humans 2012-2013

Taller de cinema

taller_cinema_alaquas

Ens fa goig col·laborar amb aquelles propostes que compten amb 400 colps com a plataforma de difusió, especialment les adreçades a l’alumnat. Inma Jiménez ja es va posar en contacte amb nosaltres quan a 400 colps estàvem d’aturada tècnica. És ara, un tant in-extremis, que donem eixida a la proposta formativa que ella coordina. Es tracta de tres tallers entre els quals nosaltres destaquem el relacionat directament amb el cinema i que comença demà dimecres 16 al CIJ d’Alaquàs. Inma és ajudant de direcció en cinema. Va fer el màster en cinema documental de la UAB, sent seleccionada per produir el seu projecte amb TV3. Compta amb el màster en secundària i actualment centra el seu interès a introduir la producció cinematogràfica en l’ensenyament. Tots tres tallers que ofereix tenen un preu més que econòmic. Però a més ofereix la possibilitat de portar-los als centres educatius que puguen tenir interés en oferir-los als seu alumnat. D’aquesta manera pretenen ser una proposta complementària al curriculum normalitzat dels instituts.

Podeu informar-vos amb més detall i realitzar les inscripcions al 96 150 23 43.

1a Mostra Internacional de Cinema Educatiu

mice_13_b

La setmana vinent, concretament els dies 18 i 19 de gener, es celebrarà a València la 1a Mostra Internacional de Cinema Educatiu. Organitzada per l’Associació Cultural Jordi el Mussol és el primer event d’aquest estil que es realitza a València i, a nivell internacional, la primera de tot l’estat. Ací teniu el programa d’aquest encontre el qual, per a qui ens dediquem a l’audiovisual i l’educació, promet convertir-se ja en l’esdeveniment de l’any.

Divendres 18 de gener

19:00 a 22:00 h.  |  Antiga escola de magisteri. C/ Alcalde Reig 8

Cerimònia d’apertura
Entrega dels Premis Tirant Avant d’Escolars
Projecció de curtmetratges internacionals.
Espectacle

Dissabte  19 de gener

10:00 a 12:00 h.  |  Espai La Rambleta

Curts per a xiquets/es  (els primers 50 xiquets/es en arribar tindrán regal).
Pel.lícules aptes per a xiquets, però no adeqüades…. documentals, estudis, curts en V.O. amb subtítols anglés

12:00 hores a 14:00 h. |  Espai La Rambleta

Tallers audiovisuals i d’altres per a xiquets/es
1.    Taller de doblagte
2.    Taller de plastilina d’animació Jumpingclay
3.    Taller de cinema d’ombres
4.    Taller de papiroflèxia
5.    Taller de maquillatge de cinema
6.    Taller de xocolata
7.    … i molt més
Animació de carrer i pallassos.

Taula rodona  “Kids, youth and media literacy” (Xiquets, xiquetes, joves i alfabetització audiovisual)
Moderada per Alfredo Hoyuelos (UPNA) Navarra.  El sis ponents són europeus i d’un pes molt específic dintre de l’àmbit de la pedagogia educomunicativa a nivell mundial: Nuria Cidoncha, Directora IVAC) València; Günther Kinstler, Rainbow Project) Alemanya; Nikos Theodosiou, Director Camera Zizanio. FESTIVAL EUROPEU DE CURTS EDUCATIUS) Grècia; Paolo Beneventi, Director Bambini Oggi Brescia) Itàlia; Birgitta Olsson, Film consultant, Film i Halland) Suècia; Paula Jardón, Vicedegana de la Facultat d’Educació. València

19:00 a 22:00 hores  |  Antiga escola de magisteri. C/ Alcalde Reig 8

Cerimònia de cloenda
Projecció de curtmetratges internacionals
Espectacle

http://www.jordielmussol.com/

Next Page →