Oh my heart. FINS AVIAT

El motor del motor necessita taller i reparació. L’expressió no déixa de ser un gest de complicitat cap a aquelles persones que em conéixen. M’estalviaré detalls per no resultar tremendista però res que no siga d’aquest món, d’anar i venir, créixer i conéixer els propis límits, de la incertesa última que a tots ens habita.

Així que atenció, deixarem de publicar en un temps. No sé si seran dues setmanes o pot ser més; però ínitmament convençut que tornaré amb desig i il·lusió perquè this place is the beat of my heart, oh my heart.

Fins aviat
Jordi | 400 colps admin

FIC-CAT 2013: centres educatius

Foroimatge, MICE i ara FIC-CAT, ha sigut aquesta una setmana de notícies fresques i bones de festivals i encontres de cinema i audiovisual escolar o com el cas que ens ocupa hui, amb una programació ofcial molt més ampla però amb el detall i l’aposta per atendre el treball dels joves. I volem fer costat a cadascuna d’aquestes iniciatives que sorgeixen o aguanten en temps de pretesa homogeneització i adoctrinament. Cada encontre esdevé quasi un acte de rebeldia senzillament perquè conviden a pensar, a conéixer noves maneres, realitats diferents o compartides, altres narratives.

De nou es posa en contacte amb nosaltres l’Antonio Barrero, director del FIC-CAT qui encorajat ens conta: Malgrat les dificultats de tot tipus que ens envolten, i contravenint les normes més elementals de prudència, la gent del FIC-CAT ens hi tornem a posar. I ho fem amb el propòsit de consolidar l’estructura i el nivell assolits en els 5 anys que portem de Festival. Així doncs mantenim els llargmetratges a concurs, l’aposta per les creacions dels centres educatius, els 5 dies de projeccions, les sales alternatives, les categories i la quantia dels premis, el vermut-tertúlia, el premi honorífic i les sorpreses. Perquè hem de ser prudents si del que es tracta és d’avançar? Esperem una gran participació dels centres docents del País Valencià. Una abraçada des de Catalunya!

La seu de l’encontre es Roda de Berà i l’edició de 2013 tindrà lloc entre els dies 5 i 9 de juny. El termini de presentació d’obre s’acaba d’obrir i finalitzarà el 3 d’abril. No deixeu de consultar el seu web per a concretar les bases i el programa. Nosaltres continuarem informant d’un festival que ens fa sentir a casa.

http://www.fic-cat.cat/

L’estiu més negre

No és la primera vageda i de segur que no en serà l’última que portem a primer pla un projecte en fase de creació i finançament via crowdfunding. El crowdfunding o micromecenatge és la possibilitat de financiar projectes fent servir la xarxa i mitjançant la suma de xicotetes quantitats aportades per un bon grapat de particulars. És evident que la xarxa ha obert noves i suggerents possibilitats per a la creació cultural però no podem dexar d’entreveure altres aspectes no tant positius que hi van associats en aquest nou panorama. No deixeu de llegir al respecte aquest interessant article que ens posa alerta sobre alguns del paranys del micromecenatge i que ens adverteix que si bé és una més que útil eina de finançament per alguns projectes, no pot ocupar un lloc de centralitat en l’economia de la creació dins un escenari de desmantellament progressiu del teixit cultural.

Siga com siga i a més d’intentar aportar elements per a la reflexió, hui portem amb entusiasme un nou projecte del qual vos convidem a col·laborar. Es tracta de L’estiu més negre un documental que pretén explicar les conseqüències d’uns incendis tan devastadors com els viscuts aquest estiu passat al País Valencià. Es vol mostrar el drama humà dels qui van viure l’experiència a primera línia de foc; recordar amb ells què va passar, valorar l’abast dels fets i apuntar alternatives de futur per evitar cap altre gran incendi forestal.

Hem tingut la sort d’entrar en contacte amb l’Alba Forés una de les realitzadores del projecte i que personalment ens apuntava altres qüestions. Què és un incendi de quarta generació? Què passa si s’han de cobrir altres serveis simultanis? Què és una emergència civil? Aquestes preguntes tindràn resposta a L’estiu més negre. 50.0000 hectàrees cremades, 20 pobles afectats, 2.000 persones evacuades i 9 paratges protegits malmesos em van semblar -ens conta Alba- raons suficients per embarcar-me en una aventura com aquesta. Això, sumat a que em va tocar viure-ho des de la distància, treballant a informatius de Catalunya Ràdio durant l’últim cap de setmana de juny i el primer de juliol, volcada en la cobertura dels fets i enganxada al telèfon per parlar amb els de casa. Perquè a Llombai, d’allà on sóc, també va arribar el foc.

És moment de recordar, però sobretot d’apuntar alternatives de futur. Així que passeu, mireu, compartiu i participeu. Perquè tots vam viure L’estiu més negre.

http://www.verkami.com/projects/3613-l-estiu-mes-negre

#14N

Un problema en el servidor ens ha deixat off dia i mig impossibilitant l’accés i la publicació al llarg del dia d’ahir. Tot i que publiquem al dia següent, no volíem deixar de mostrar visualment la nostra adhesió a la #vagageneral del #14N

1a MICE

Si a l’apunt anterior amb el que tancàvem la setmana passada emfatitzàvem d’entrada que Foroimatge és una gran iniciativa, molta atenció perquè obrim aquesta amb una notícia que no sembla serà per menys. I és que l’Associació Cultural Jordi del Mussol, associació sense anim de lucre i amb domicili social a València, que treballa en l’àmbit del treball audiovisual pedagògic amb xiquetes/s i adolescents es decideix a posar en marxa la Ia Mostra Internacional de Cinema Educatiu. La idea de celebrar un festival sorgeix davant l’èxit obtingut enguany amb el curtmetratge “Sr Pirotècnic Pot Començar la…” gravat al CEIP Teodor Llorente, que va triomfar al Busan International Kids Film Festival el festival de cinema fet per xiquets més important d’Àsia, a Cinema Jove a València i a FESTICORTOS de Còrdoba (Argentina), un dels festivals més importants d’Amèrica del Sud. Però els responsables ja porten anys i anys de dedicació a la pedagogia audiovisual. Com a consequència d’aquesta experiència els han convidat a events en Califòrnia, Azerbajan, Taiwan, Grècia, Itàlia, Sèrbia, Hongria, Bolívia, Argentina, Bangla Desh… etc.

Aquesta experiència precisament i el coneixement del panorama internacional els permetrà que a la Ia Mostra Internacional de Cinema Educatiu assistiran com a convidats i participants, directors de prestigiosos festivals, universitats i organitzacions de tot el món. En l’actualitat no existeix cap festival internacional audiovisual especific de caràcter educatiu i no competitiu orientat als xiquets i xiquetes a l’estat espanyol, per la qual cosa se’l plantegen com un gran repte donades les circumstàncies econòmiques en què ens trobem. Ens comenten que davant de la desaparicions de festivals com l’Inquiet de Picassent, els Premis Tirant de València, el Mira’m de Sueca, Gaztebideo de Vitòria-Gazteiz… i la difícil situació actual de l’IVAC, a Jordi el Mussol s’han animat a demostrar que malgrat els temps que corren, posar un somriure als llavis d’un infant és el més important. Són ells el futur i no els podem deixar sense present. Quan tots els festivals cloen les seues portes es llancen a obrir una de nova. Davant l’adversitat, treball dur i un somriure. Perquè pensen que sí es pot fer, que paga la pena fer-ho i que podem obrir camins per a què reviscolen events interessants que estan hivernant. No fan falta milionades d’euros per a realitzar aquesta tasca comenten decidits els orgnitzadors. I entre aquestos, felicitar de nou a Josep Arbiol per l’energia i l’entusiasme que està posant en dinamitzar l’audivisual escolar.

Apunteu les dates: 18 i 19 de gener de 2013; nosaltres ja som fans de la MICE!

Forimatge 2012

Foroimatge és una gran iniciativa; un lloc d’encontre, no competitiu del professorat i l’alumnat que utilitza els mitjans àudiovisuals i les noves tecnologies en la seua pràctica educativa. La seua edició 2012està programada inicialment els dies 14 i 15 d’aquest mes tot i que ara ens sorgeix l’interrogant de què farà l’organització en relació a la vaga del 14N. Foroimatge és una iniciativa de l’Institut José Mª Parra d’Alzira. El departament d’ àudiovisuals del Centre, coordinat pel professor Bernardo Arocas Frígols, s’encarrega de l’organització de l’Encontre, que reuneix al llarg de tres dies l’alumnat principalment de centres de la Ribera però també obert a altres comarques, per què presenten les seues produccions àudiovisuals i vegen les produccions dels altres Centres.

El departament d’àudiovisuals de l‘IES José Mª Parra compta amb una llarga trajectòria en la producció àudiovisual. Desde 1995 en què es va crear l’optativa de Mitjans àudiovisuals, l’alumnat ha participat regularment en l’Encontre de grups escolars de Cinema Jove. L’Institut compta amb un laboratori d’àudiovisuals que dóna suport al professorat i alumnat del Centre pel que fa a la producció àudiovisual. A més, al propi centre s’han impartit cursos d’àudiovisuals i multimèdia organitzats pel CEFIRE d’Alzira i impartits pel professorat del propi Centre.

L’encontre és obert a rebre diferents tipus de treballs audiovisuals (curtmetratge de ficció, documental, videocreació, videoclip…) i té lloc en l’Auditori de la Casa de la Cultura d’Alzira. És interessant que els i les alumnes participants preparen una xicoteta presentació de l’obra i seria convenient que el professor o professora explicara la seua experiència en l’aula. Els centres participants podran especificar el dia en què prefereixen assistir a l’encontre.

Ens encantaria donar més suport i cobertura al treball de Bernardo doncs és realment lloable el seu interés i dedicació per generar un espai de diàleg, trobada, coneixement al voltant de l’audiovisual escolar. Encara estem per veure si arribem a temps de participar-hi; i vosaltres vos aneu a perdre Foroimatge?

http://www.foroimatge.com/

Estrena de “Mengem S.A.”

Tot just abans de tancar el curs passat obríem una nova col·laboració amb el col·lectiu audiovisual Melderomer i anunciàvem que estava pròxima l’estrena del seu primer documental Mengem S.A. · Agricultura Ecològica i Sobirania Alimentària al PV”. Ara acabem de rebre un mail, per anunciar-nos que l’estrena tindrà lloc aquest divendres, 9 de novembre, a les 19 hores, al Musical de Benimaclet (carrer Baró de Sant Petrillo, 14). Al mail fan extensiva la invitació a l’alumnat i a tots aquells que pugau tenir interés en Mengem S.A. un treball audiovisual de 43 minuts de durada que dóna veu a diversos col·lectius i personalitats que treballen des de diferents sectors per l’agricultura ecològica i la sobirania alimentària del País Valencià. El documental està estructurat en dos parts: una primera on es plantegen i s’expliquen els diversos problemes de l’actual sistema agroalimentari i una segona part on es parla d’alternatives al mateix. I tot, amb la lluita dels veïns de Benimaclet per recuperar els horts urbans com a fil conductor de la història. L’acte d’aquest divendres començarà amb una breu presentació per part de membres del col·lectiu Melderomer, seguida de la projecció del documental. En acabar, s’obrirà un torn de paraules per debatre, preguntar o fer propostes sorgides a partir del visionat de Mengem S.A..

A la xarxa ja està disponible el tràiler del documental que el podeu veure ací mateix. A més, podeu trobar més informació sobre Melderomer al lloc web del col·lectiu www.melderomer.tv Després d’aquesta presentació a Benimaclet, n’hi haurà una segona a Gandia, el dijous 15, a les 19 hores, a la Sala de Conferències del Campus Universitari.

6/11

Nova secció: aparador

Iniciem nou mes, nova setmana, de la manera que més ens agrada: amb novetats de pes al mateix 400 colps. Novetats que passen per sumar persones; col·laboracions que possibiliten fer d’aquest espai un lloc per l’encontre, la participació i la creació col·lectiva. I és que el nostre amic Francesc Felipe s’ha animat a obrir una nova secció que anomenarem aparador. A l’igual que amb les joies animades de paulapé, sense rigideses de calendari ni intencions doctes en la crítica, Francesc ens farà posar la mirada sobre iniciatives o treballs que trobe d’interés comentar. Especialment aquelles més properes que conformen l’aparador de l’audiovisual valencià i en valencià. La col·laboració arriba tot just quan encara digerim el debat amb Antoni Sendra sostingut a partir del seu apunt Celia & Sunrise. Via twitter Francesc també ens apuntava un parell d’idees per donar contnuïtat a un debat ben necessari i és possible que més endavant cobren forma amb alguna proposta concreta. Però ara, ací vos deixem el primer apunt que obri aquesta secció: aparador.

Els zombies també parlen valencià

És 31 d’Octubre encara que no vullguem i ens trobem celebrant festes americanes a la ciutat de València.  Què hi farem! Estem al Musical de Benimaclet convocats per Josep Pitarch director de documentals com Més enllà del Mur i de videoclips de grups com Obrint Pas i Aspencat.  La sala està de gom a gom i som una bona colla d’amics per veure el primer curt zombie del cinema en valencià. Sens dubte la vitalitat dels creadors i creadores audiovisuals valencians no pot deixar de sorprendre’ns. Feliç dia Z que es l’obra que ens presenten és més que un curt, és tota una família d’actors, músics, maquilladors, càmeres, productors fent festa i traslladant l’escena zombie a València.  A priori pot semblar un curt simpàtic, sense pretensions però entre ruire i riure no deixa d’evidenciar-se el fet que l’audiovisual valencià és ben viu, o ben zombie,  depenent de com ho vullgues vore tu mateix.

Allò que importa és que, malgrat com ens posen les coses, la manca de recursos i de tots els impediments aquells que volem un cinema en valencià ens ho pasem pipa fent-lo, veient-lo o distribuint-lo. I companyes i companys això, aquesta passió pel nostre audiovisual és el que ens fa imparables. Penseu-ho bé ja que potser els zombies són els altres. Podeu fer un tast  de l’escena zombie  valenciana amb el videoclip que han fet els Rapsodes.

Francesc Felipe