Amb “Trànsits” conclou el cicle de nous realitzadors valencians


Aquelles persones, alumnat inclós, interessats en els punts d’encontre entre l’audiovisual i l’educació no heu de deixar passar l’oportunitat de conéixer aquesta interessantísima proposta que tindrà lloc el proper dissabte 3 de juliol a les 19.00 h. en el Centre Octubre. El projecte Trànsits sorgeix d’una experiència de pedagogia cinematogràfica desenvolupada el 2004 en l’IES El Ravatxol de Castellar-l’Oliveral (València). A partir d’aquesta experiència, es va consolidar el grup de treball Rizoma, que duu a terme dues activitats en paral·lel: Correspondencias, que és el projecte dedicat a la investigació sobre pedagogia cinematogràfica i la realització de llargmetratges, el primer dels quals fou Temps d’aigua. La proposta que clou aquest cicle de “Nous realitzadors valencians” es presenta com una experiència de filmació. Es projectaran antigues imatges filmades per a aquest projecte de pel·lícula (Trànsits) i es convidarà els adolescents que les protagonitzen per tal de gravar amb ells el debat que es genere amb el públic a partir del seu visionat. Participaran en el debat els dos realitzadors, Miquel Àngel Baixauli i Ximo Rojo, i el protagonista, Josep Lluís Peris.

http://www.rizoma.ws/Proyectos/Plantilla_proyectos.php?Id_Proyecto=3

EspaiCinema Magisteri a les Jornades d’Innovació Educativa de la UV

El Rectorat de la Universitat de València mantindrà el projecte d’Innovació EspaiCinema per al curs 2010-2011 a Magisteri. AIxí que els seus responsables i dinamitzadors ja estan ideant amb algunes innovacions. EspaiCinema, el blog, té com a funció arreplegar els comentaris a les pel·lícules projectades en el marc d’aquest projecte d’innovació de l’Escola de Magisteri de la Universitat de València. Precisament pel seu caràcter innovador participaran enguany a les Jornades d’Innovació Educativa, que organitza la Universitat de València els dies 8 i 9 de juliol, amb una comunicació sobre el seu projecte el resum de la qual comença així:

Fa vora vint anys, els estudis de les audiències televisives ja estimaven que, al País Valencià, el xiquets i les xiquetes passaven més temps davant la televisió que a l’escola. El temps davant les pantalles s’ha incrementat amb les vídeo-consoles, les plataformes digitals, internet o la telefonia mòbil. També a l’escola les televisions, els projectors de pantalles d’ordinador o les pissarres digitals són cada dia més presents. Preparar els i les estudiants de Magisteri per a aquest món de pantalles no és només instruir-los sobre l’aprofitament dels recursos audiovisuals, sinó també introduir-los en el llenguatge cinematogràfic i encetar una reflexió comuna sobre les possibilitats que, per a l’aprenentatge, obri el món audiovisual. Això és el que hem pretés un grup de professors i professores de l’Escola de Magisteri amb el projecte EspaiCinema. Un grup heterogeni amb professorat de didàctica general, didàctiques específiques, ciències humanes i socials. [+]

Una oportunitat excel·lent doncs perquè conegau de prop un projecte fonamentat en l’entusiasme i l’interés pel cinema com a eina pedagògica. Tot a més en el marc d’unes jornades ben interessants al voltant de la innovació educativa a les quals ens haguera agradat assistir però estarem fora amb el nostre particular projecte.

http://espaicinema.blogspot.com/
http://www.uv.es/udie/trobades.htm

La seqüència de la setmana 19

L aseqüència de la setmana és la nostra secció que convida a l’alumnat que vol col·laborar-hi a escriure una ressenya d’una seqüència o pel·lícula triada prèciament, per tal de possar en pràctica la competència lingüística al temps d’ampliar el seu background fílmic. Tot just quan pensàvem baixar la persiana fins el setembre, donat que l’alumnat ja és de vacances, ens arriba la darrera aportació. De nou Pau Baquero (4t d’ESO d’Escola Gavina) ens deixa una excel·lent ressenya, més que de la seqüència en si, d’aquesta bella obra.

“El espíritu de la colmena” és una de les millors pel·lícules del cinema espanyol i és mundialment reconeguda per cinèfils d’arreu del món, malgrat tractar-se de la primera pel·lícula de Víctor Erice. Víctor Erice va néixer el 1940. Va estudiar ciències polítiques, dret i va entrar en l’Escola de Cinema de Madrid el 1961. La seua parella, l’escriptora Adelaida García, l’ha influït al llarg dels anys en els guion d’algunes pel·lícules, com “El sur” o aquesta mateix. El espíritu de la colmena va ser la seua primera pel·lícula, rodada el 1973, i va atreure immediatament l’atenció de persones del món sencer. La seua producció de cine és molt escassa però molt apreciada.

El nom de la pel·lícula li ve d’un llibre de Maurice Maeterlinck, un poeta i dramaturg, en què es fa referència a l’esperit al que totes les abelles pareixen obeir. La pel·lícula comença amb la projecció de Frankenstein en un poble de Castella. Ana, la protagonista, es decideix a investigar el mite de Frankenstein, i arriba fins i tot a invocar-lo. Un dia es troba amb un fugitiu que havia botat d’un tren. A partir d’eixe moment, tindrà diversos encontres furtius amb aquest personatge, tots completament silenciosos excepte quan Ana li ofereix una poma. Una nit maten al fugitiu a trets, i ella es decideix a buscar a l’autèntic Frankenstein. Al final, acabarà per madurar i acceptar la realitat. Al llarg de la pel·lícula es mostren actituds reals creades per la postguerra en la societat espanyola, i la diferència de mentalitat entre els pares i els fills.

Hi ha una curiositat respecte a la pel·lícula: els noms dels personatges són els noms dels actors. No perquè el guió fóra així a propòsit, sinó perquè els xiquets que actuaven no entenien perquè es canviaven els noms quan estaven actuant. La pel·lícula va ser reestrenada fa pocs anys, el 2004. És una pel·lícula molt premiada: Hugo de plata a Chicago, Millor Primera Obra en Londres, Fotografia de l’any en Londres, CICAE a la millor pel·lícula d’art i assaig, Fotogrames de plata, CEC i la Concha de Oro del festival de cine de San Sebastián.

http://www.youtube.com/watch?v=b29rg8UypWs

Cinema d’estiu a Benimaclet

A l’estiu tot viu. I el cinema de carrer, el de cadira i bocata, reviscola. A Benimaclet té un especial valor perquè tenen cura d’oferir al seu veïnat, des de fa quatre anys, un espai tant refrescant com el seu cinema d’estiu. Un oferta de cinc interessant pel·lícules pel seu anàlisi crític de variades circunstàncies socials, cada diumenge a les 22.00 h. Ah! i a més prèviament animen cada sessió amb l’acompanyament de grups musicals. No oblideu portar el sopar i la cadira.

Pujar un vídeo 1.000 vegades

Ara sí curs tancat, almenys per l’alumnat. I els equips docents ho anem fent en diferents àmbits a la vegada que per alguns s’obrin d’altres. Balanços i claustres finals i a la vista noves activitats d’estiu. Nosaltres ja preparem la 15ª edició de l’eacn | escola d’activitats culturals a la naturalesa, la molt particular escola d’iniciació al cinema i a l’adiovisual de l’escolagavina. El tema que esperem ens inspire, la crisi. Crisdi i estiu? Doncs sí, tractarem de donar-li la volta i amb una creació col·lectiva, aportar la nostra optimista resposta. En aquestes temps de manca de receptes, segurament un dels millors ingredients és la creativitat. I de vegades no calen grans recursos; és qüestió d’imaginar i experimentar. És el que ha fet Patrick Liddell, un músic que s’ha gravat a si mateix realitzant l’experiment.

Es tracta de gravar un vídeo, pujar-lo a You-tube, descarregar-lo i tornar-lo a pujar de la mateixa manera fins a 1000 vegades. El resultat final dista molt de la primera presa i ofereix una curiosa abstracció audiovisual.

Apùntem el vídeo perquè pensem que pot ser un referent interessant per aquell alumnat que precisament ara té temps per veure, experimentar, conéixer, crear,… Les vostres propostes seran ben rebudes.

http://mashable.com/2010/06/03/youtube-i-am-sitting/

Cortografies 2010

La Societat General d’Autors, acull avui a la seua seu de València a les 20.30 h, la projecció de 5 curtmetratges realitzats per alumnes de la UNiversitat Politècnica de València. Es tracta d’una iniciativa vinculada a la Facultat de Belles Arts de la UPV i que, a manera de laboratori audiovisual, permet als alumnes de l’assignatura de Narració Figurativa II, tutoritzats per la professora Beatriz Herráiz, experimentar en l’art de narrar històries en format de curtmetratge.

Els curtmetratges que s’exhibiran són els següents: ‘És una maledicció’, d’Antonio Silvestre; ‘Dimarts 19 d’abril’, de Nacho Palau, i Francisco Javier Sirerol; ‘The viewer. Obsessió infernal’, de David Martínez Marco; ‘Abans de dormir’, d’Adriana Navarro, i ‘La blanca doble’, de Juan Francisco Andrés Ferrer. Al passe, al qual l’entrada és gratuïta, assistiran els alumnes implicats en la realització d’aquests curts. La presentació anirà a càrrec de Beatriz Herráiz.

A través de ‘Cortografies 2010′, segons va dir Herráiz, els alumnes “han pogut projectar els seus propis universos narratius i desenvolupar els rols propis d’una producció audiovisual. Es tracta de cinc propostes tan diferents com atractives”. En elles, va afirmar que “l’espectador podrà trobar des de la tensió desencadenada per la persecució d’un pertorbat, fins a la visita d’algú des del més enllà, passant per una compromesa conversa de parella, una dependència infundada i una partida que mai tindrà ni guanyador ni perdedor “.

Premiats a l’Encontre Audiovisual de Joves

A la pròpia web del festival assenyalen que l’Encontre Audiovisual de Joves, que porta ja quatre anys atorgant premis, és l’únic d’aquestes característiques. Al menys, pensem nosaltres, pel que fa a les dimensions sí es pot considerar com el més important de tot l’estat convocant a la producció audiovisual realitzada a centres educatius. L’Encontre és un espai d’intercanvi d’experiències i inquietuds i ha nodrit de sàvia nova el Festival Internacional Cinema Jove. De fet, la cita ha servit amb anterioritat de llançadera per a directors avui en dia consagrats com Miguel Bardem, Juanma Bajo Ulloa o Carlos Molinero. Nosaltres, compromesos amb la producció audiovisual per tot allò que pensem que comporta en el pla educatiu, assistim fidels a l’encontre sempre que tenim ocasió. És cert que també hem expressat les nostres crítiques al festival i no estem d’acord amb certs plantejaments, especialment en tot allò relacionat amb l’ús de la llengua. Però cada vegada que participem i tenim l’ocasió d’entendre la dimensió del treball realitzat per cadascú dels participants, ens sentim satisfets i convençuts que precisament els encontres mereixen la pena. Sentim certa ràbia per trobar-nos en aquestes dates aixafats per una dinàmica escolar (avaluacions, informes, entrevistes, tancaments,…) que ens fa impossible assistir, cobrir i viure el festival tal i com ens agradaria. Dissabte mateix era un goig veure un saló d’actes del Muvim a gom d’alumnes i altre públic expectant i receptiu a cadascuna de les propostes en un clima sensacional.

Des d’ací no podem més que traslladar el nostre agraïment a l’organització pel treball i l’atenció i l’enhorabona a tots aquells, premiats i no premiats, que heu participat amb les vostres produccions. Fins una nova edició!

http://www.cinemajove.com/noticia.php?id=116&cambiar_idioma=uk

Finalitza l’Encontre Audiovisual de Joves

Acabades les projeccions només cal esperar a la clausura i saber quines són les obres premiades. Una vegada més sentim la controvèrsia que ens genera una entrega de premis, especialment quan està tan vinculada al fet educatiu. Més encara quan sentim que cada vegada hi ha menys espais per al diàleg, la reflexió, i saber de l’altre. A tots els participants enhorabona pel treball realitzat.

DIMARTS, 22 | Sala Rialto de l’edifici Rialto

10.00 – 12.00 h: Projección de King Kong” (1933), de Merian C. Cooper i Ernest B. Schoedsack.

12.30 – 14.00 h: Sessió de clausura i entrega de premis amb l’espectacle sorpresa del grup Viviendo del cuento.

Dia internacional de la música

En uns dies farà un any que tinguérem l’oportuniat de veure’l, al Jazzaldia de Donosti, en un magnífic concert iniciat precisament amb aquest tema. Així que l’hem triat per celebrar a 400 colps el Dia internacional de la música.

Don’t stop the music!

Encontre Audiovisual de Joves (III)

DILLUNS, 21 | Saló d’Actes del MUVIM

9.30 – 10.35 h:
Programa 8. Categoria B
“Cara B”. ESCOLA SÚNION. Barcelona
“Adiós Tari”. COLEGIO ALEMÁN. València
“Armengola. La leyenda”. COLEGIO SANTO DOMINGO. Orihuela
“Una caricia en el lago”. IES GABRIEL MISTRAL. Arroyomolinos
“Dream on”. IES VALLECAS. Madrid
“Relato de un prisionero”. IES SANTA EUGENIA. Madrid

10.45 – 11.45 h: Comunitat Autònoma convidada: Castilla La Mancha.
Va amaneciendo, que no es poco: educación y fomento de la cultura audiovisual
en CLM.
Por D. Antonio Curado.

12.00 – 13.00 h: Programa 9. Categoria C
“Vanessa y la tortuga”. A. J. ANAPURNA. Cuenca
“Des-encontrarse”. ESCOLA DE CINEMA DE BARCELONA
“Article 606”. UV. València
“Más allá del devenir”. FUND. CENTRO DE ESTUDIOS CIUDAD DE LA LUZ.
Alacant
“Evolution today”. DETRÁS DE LA CÁMARA. San Sebastián
“Un cami fora del temps”. EMAV. Barcelona

13.00 – 13.50 h: Programa 10. Categoria B
“Ragtime”. IES MARGARITA SALAS. Majadahonda
“No joke!”. ESCUELA EUROPEA. Alacant
“Las vacaciones de Papá Noel”. IES MAESTRO GONZALO KORREAS
Jaraíz de la Vera
“Leer nos une”. IES GARCÍA MORATO. Madrid
“Half past six”. IES PÉREZ GALDÓS. Las Palmas
“Taquilla oberta”. ESCOLA COOPERATIVA INSTITUCIÓ MONTSERRAT. Barcelona
“¿Te gusta conducir?”. IES CUATRO VILLAS. Berlanga

16.30 – 17.30 h: Taula col·loqui sobre l’Encontre

17.30 – 18.30 h: Presentació de la web del ITE pel seu director D. Antonio
Pérez.

18.45 – 20.00 h: Projecció de la pel·lícula: Les aventures del príncep
Achmed
(1926) [imatge], de Lotte Reiniger, amb música en directe d’Arsenio Martins
Ensemble (Sala Rialto).

Next Page →