Festival Internacional de Cinema per xiquets (i no tan xiquets) La Matatena

La Matatena és una associació mexicana que es va crear amb l’objectiu d’acostar a les xiquetes i xiquets a una cinematografia de qualitat d’altres parts del món i poder mostrar a aquesta població la importància de veure cinema. Per això porten a terme un seguit d’activitats tals com tallers de diferents tipus i molt especialment el Festival Internacional de Cinema per a Xiquets (i no tan xiquets). Des de l’any 1995 aquest festival és un projecte cultural independent que té com objectiu principal programar i exhibir un cinema de qualitat d’altres regions del món per a fomentar entre el públic infantil el gust pel cinema i retroalimentar a les xiquets i xiquetes amb la recreació de costums, inquietuds i quotidianitat dels xiquets en altres parts del món. En la seua 14a edició el festival tindrà lloc entre l’11 i el 16 d’agost de 2009. Les obres presentades hauran d’haver sigut realitzades amb posterioritat al 2005 i la data límit d’inscripció serà el proper 30 d’abril. Es contempla la participació de 4 categories de les quals tres entraran en competència: llargmetratges de ficció o animació, curtmetratges de ficció o animació i documentals. La categoria de Curtmetratges realitzats per xiquets i xiquetes de Mèxic i altres països, en la qual poden participar els projectes realitzats als nostres centres educatius, únicament participarà en exhibició.

http://www.lamatatena.org/

Premi de fotografia “La senda del poeta”

L’Ivaj, l’Institut Valencià de la Joventut posa en marxa un nou concurs de fotografia. El tema que inspira el concurs és “La senda del poeta 2009″. El 2010, la ciutat d’Oriola celebrarà l’any del poeta Miguel Hernández amb motiu del seu centenari. Més enllà de l’interés que puga suscitar el tema en si, portem a 400 colps la informació perquè podran participar en la present convocatòria joves afeccionats o professionals de la fotografia, les edats dels quals estiguen compreses entre els 14 i els 35 anys. Es concedirà un primer premi de 1.500 euros i cinc mencions d’honor de 300 euros cadascuna. El termini de presentació de les obres serà del 30 de març al 30 d’abril de 2009 i aquestes, junt amb la documentació corresponent, hauran de ser entregades al registre de l’Ivaj, al carrer de l’Hospital nº 11 de València.

http://www.ivaj.es/ivaj/opencms/IVAJ/va/tiempo/actividades/foto_senda

Sergio Belinchón

Continuem avui diumenge amb la idea de presentar-vos artistes visuals, l’obra dels quals pensem que vos pot resultar d’interés. En aquesta ocasió són dos les variables que ens han fet triar a Sergio Belinchón: la primera que Sergio és antic alumne d’Escola Gavina. La segona és que actualment té fixat el seu lloc de residència a Berlín, ciutat triada pels alumnes de 4t d’ESO com a destí del viatge final de curs. Nascut a València el 1971 Sergio ha pogut gaudir de l’aconseguiment de nombroses beques i premis per desenvolupar la seua tasca professional gràcies a que des de molt prompte ha fet valer el seu talent i la seua sensibilitat en el món de la imatge. Sergio ha mostrat interés per les ciutats en transformació. Moltes de les seues imatges estan captades a l’extrarradi, on altres llocs residuals ocupen un primer pla, espais on “desapareix la naturalesa però encara no és ciutat, on encara no se sap què va a passar”. En altres ocasions són paisatges naturals fotografiats també amb el denominador comú de la forta presència de l’absència humana. Nosaltres sentim especial debilitat per sèries com Ciutats Efímeres o Públic on es deixen entreveure la influència de fotògrafs, alguns dels quals ja vos hem presentat a 400 colps tals com Wim Wenders, Edward Burtynsky o Andreas Gursky. Sergio utlitza normalment les tècniques tradicionals de la fotografia encara que algunes de les seues imatges estan lleugerament tractades per ordinador. A més junt amb altres artistes han autogestionat una iniciativa per tal de mostrar els seus darrers treballs a Berlín. Es tracta de la Invaden1 Galerie ubicada en el centre de la ciutat al districte de Mixer. A la seua completa web podeu trobar també algunes videocreacions que sovint acompanyen i complementen les seues exposicions.

http://www.sergiobelinchon.com
http://www.invaliden1.com/artist/belinchon_img.html

Estrena de “Marxa enrere”

Ens arriba una mica ajustada la informació i desconeguem la qualitat de la proposta. Però com que estem per la difusió i el recolzament de les activitats audiovisuals realitzades per joves i per a joves ací vos anunciem una per avui mateix. Es tracata de l’estrena del curtmetratge “Marxa enrere” (Nelo Gómez, 2008) avui a les 20.00 h. al Centre Jove del Mercat a Mislata. Amb esta proposta de la Regidoria de Joventut i la UPC es buscava que els joves aprofundiren en problemes que els afecten mitjançant un llenguatge audiovisual que després poguera utilitzar-se per a fer-ne pensar a d’altres. En aquesta primera campanya es va decidir tractar el tema de les drogues. Nelo Gómez va ser el guanyador d’aquesta campanya amb aquesta peça, una història de dues bessones separades per les drogues. Es va gravar a final de març del 2008 amb la col·laboració de Canal 25 i l’Escola Municipal de Teatre de Mislata i es va muntar aquest estiu.

http://www.mislatajove.org/noticies/i/7869/94/estrena-de-marxa-enrere

Cinema en V.O. a l’Escola Gavina

Després d’una sèrie de clàssics del cinema és el torn del cinema independent actual. La proposta és “Little Miss Sunshine”, (Jonathan Dayton i Valerie Fairs, 2006) una pel·lícula nord-americana de baix pressupost però de gran èxit entre tot tipus de públic i a diversos festivals [argument]. Introduïm a més una novetat en aquestes sessions de cinema en versió original i és que la cinta serà presentada per una alumna. Andrea Encinas de 2n d’ESO s’ha oferit a fer la presentació encara que de moment no es veu amb ànim perquè la seua crònica siga publicada a 400 colps. De segur que eixirem amb el somriure a la cara després de veure aquesta road-movie particular d’humor àcid i intel·ligent amb personatges pot ser extravagants abans de conéixer-los però força humans i rebels contra la realitat buida del món actual plena de dogmes que marquen falses fronteres entre allò normal i anormal o l’èxit i el fracàs.

http://www.foxsearchlight.com/littlemisssunshine/

Convocatòria Cinema Jove

Acaba de fer-se públiques les bases de la convocatòria per a la propera edició de la trobada audiovisual de joves que té lloc dins del Festival Internacional Cinema Jove de València. Poden participar els grups de joves de fins a 22 anys d’edat, que residisquen a l’Estat espanyol i que pertanyen a centres educatius, d’EPA, associacions juvenils, tallers d’imatge, etc. Com ja sabeu s’estableixen tres categories:
- CATEGORIA A: fins a 12 anys (alumnes de Infantil i de Primària)
- CATEGORIA B: de 13 a 20 anys (alumnes d’ESO i Batxillerat)
- CATEGORIA C: de 16 a 22 anys (alumnes de Cicles Formatius d’Imatge, d’altres centres de formació; i d’associacions juvenils)
PREMI I ACCÈSSIT: per a cadascuna de les tres categories; es composa d’un lot de material audiovisual, trofeu i diploma acreditatiu.
El termini d’inscripció finalitza el 15 d’abril de 2009.

http://www.cinemajove.com

Foroimatge 2009

Avui mateix acabem de rebre el mail anunciant que Foroimatge 2009 comença a posar-se en marxa. Foroimatge és un lloc d’encontre del professorat i l’alumnat que utilitza els mitjans àudiovisuals i les noves tecnologies en la seua pràctica educativa. Aquesta és una iniciativa de l’Institut José Mª Parra d’Alzira. El departament d’audiovisuals del centre, amb una llarga trajectòria en la producció audiovisual escolar i coordinat pel professor Bernardo Arocas, s’encarrega de l’organització de l’Encontre, que reuneix al llarg de tres dies l’alumnat d’escoles i instituts perquè presenten les seues produccions àudiovisuals i vegen les produccions dels altres. Les dates per l’edició d’enguany s’acaben de fer públiques i l’encontre tindrà lloc els dies 3, 4 i 5 de juny. Des de l’organització a més d’animar a la participació, ens consta que estaran encantats de rebre idees, propostes i suggeriments per enriquir un event tan interessant i que en guany compleix 10 anys. Continuarem informant i cobrint l’event.

http://www.foroimatge.com/

Banc d’imatges i so

Una de recursos. L’Isftic (Institut Superior de Formació i Recursos en Xarxa per al Professorat) del Ministeri d’Educació i Ciència posa a l’abast de professors i alumnes un interessant Banc d’imatges i sons per a la realització de tot tipus de treballs . Aquest Banc de fotografies, il·lustracions, animacions, videos i sons té com objectiu primordial crear un conjunt de recursos audiovisuals que faciliten i estimulen el desenvolupament de continguts educatius. La utilització dels continguts del Banc és universal, gratuïta i oberta, però està limitat a un ús educatiu no comercial. Les accions, productes i utilitats derivades de la seua utilització no podran, en conseqüència, generar cap tipus de lucre. Així mateix, és obligada la referència a la font i a l’autor de l’obra quan s’incloguen qualsevol dels documents del Banc d’imatges i sons en materials didàctics i formatius. Per cert la imatge és d’una escola a Jogyakarta, Indonèsia, però no hem trobat on pose qui és l’autor. Sense dubte per ser explorat i aprofitat.

http://bancoimagenes.isftic.mepsyd.es/

Cineclub de David Gilmour

Avui presentem un el darrer títol de l’escriptor i crític cinematogràfic David Gilmour, “Cineclub”. Els fets que donen peu a aquesta novel·la biogràfica comencen quan l’expedient acadèmic de Jesse Gilmour, fill de David, era cada vegada pitjor i el jove es veia abocat sense remei a un fracàs escolar del qual el seu pare temia no anava a poder escapar mai. Tot i reconéixer la importància de l’escola el pare va prendre una mesura sorprenent i arriscada. Li va oferir un pacte al seu fill: Jesse podia deixar l’institut i les classes a canvi d’acomplir dues condicions: la primera, mantenir-se allunyat de les drogues; la segona, estaria obligat a veure juntament amb el seu pare tres pel·lícules a la setmana. Així, davant les pupil·les d’ambdós van passant títols cinematogràfics, més o menys importants, més o menys premiats, del cinema nord-americà a l’estranger, del comercial a l’independent, del cinema d’autor al cinema de gènere, que els permetra parlar d’allò humà i diví. Finalment, superades la incertidumbre i la por a no estar fent allò correcte, l’experiència va ser un èxit tant pel que fa a la relació entre ambdós com respecte a la trajectòria professional del Jesse qui també ha arribat a ser escriptor. “Cineclub” és un llibre sobre l’adolescència, sobre l’ofici de ser pare i la relació amb els fills, sobre educació, educació mitjançant el cinema i l’art com a experiència vital. Per cert, sabeu quina és la primera pel·lícula que David proposa en aquesta particular aventura del saber? 400 colps.

En català l’obra està editada per l’editorial Empúries.

flocos.tv

Més al voltant de les noves formes de televisió. La Axencia Audiovisual Galega ha posat en marxa flocos.tv, una pàgina web on es poden veure un bon nombre de curtmetratges i llargmetratges del món cinematogràfic galeg. Es poden trobar moltes obres interessants agrupades en diferents seccions tals com documental, animació o experimental entre d’altres. La qualitat dels videos sovint és excel·lent i la font d’inspiració que pot suposar per alumnes i professorat innegable. Directament a la secció d’enllaços en-línia.

http://flocos.tv/

Next Page →