Educació expandida

Des de ja fa dies que tenim a la nostra portada un enllaç permanent a la web de Zemos98, un dels festivals audiovisuals més interessants de la península. I és que en aquesta onzena edició que tindrà lloc del 23 al 28 de març a Sevilla, el tema central és l’educació. Diverses activitats i propostes giraran al voltant de la recerca d’altres i noves formes d’educació. D’entre les conferències hem rescatat el plantejament inicial que proposa Jesús Martín Barber Fundador i president de ALAIC (Assoc. Latinoam. de investig. de Comunic.), i assessor en Polítiques Culturals de la UNESCO a la seua conferència inaugural. Als professionals de l’educació ens dóna pistes per reflexionar sobre la nostra pràctica i els nous horitzons i a l’alumnat també pot fer pensar de quina manera situar-se o quin paper vol desenvolupar dins el procés educatiu. Ací teniu el text:

Aquesta conferència planteja una metàfora: un joc que li permeta a la nostra des-concertada i des-situada escola (sistema educatiu) comunicar-se amb la seua ciutat/societat. La comunicació de l’educació amb la seua ciutat-entorn ens està exigint pensar a fons el nou estatut de la mutació sociotècnica que avui desafia al sistema educatiu. I preguntar-nos llavors com podria l’educació assumir els nous reptes deixant-se interpel·lar, qüestionar i refundar per processos en els quals qui parla i desafia a l’escola no són els aparells de la tècnica sinó les incerteses de l’enllumenament d’altres maneres d’estar junts, d’altra sociabilitat. Una societat en la qual ni l’espai ni el temps de l’educació són els que varen correspondre al paradigma del llibre. Aquesta mutació es troba en noves maneres de percepció i de llenguatge, en noves sensibilitats i escriptures que deslocalitzen els sabers modificant tant l’estatut cognitiu com institucional de les condicions del saber, i difuminen les fronteres entre raó i imaginació, saber i informació, naturalesa i artifici, art i ciència, saber expert i experiència profana. La “intel·ligència col·lectiva” de la qual parla la dita popular “tot allò que sabem ho sabem entre tots” té ara la força d’una utopia. Es tracta de convertir l’educació en un espai estratègic d’encreuament i interacció entre els diversos llenguatges, cultures i escriptures que poblen la societat. Així com no hi ha ciutadania sense alguna forma d’exercici de la paraula, en la societat que vivim aquest exercici i aquesta paraula desborden avui per tots costats al llibre, projectant-se en oralitats i sonoritats, en literalitats i visualitats, des de les quals, no només però especialment, els més joves escriuen i composen els seus relats, és a dir, conten les seues històries.

http://www.zemos98.org/simposio/

Novadors

Buscant sinèrgies i referents d’interés hem donat amb Novadors. Novadors és una associació formada el 2003 per experts en noves tecnologies i educació i per professionals de tot l’àmbit educatiu, des d’Infantil a l’universitari. Anualment celebren unes jornades la convocatòria de les quals pretén ser un fòrum de debat i de reflexió sobre l’articulació de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) i el seu objectiu és donar a conéixer experiències que s’estan duent a terme en educació. Les temàtiques que s’aborden en aquestes trobades es basen en iniciatives, projectes i experiències desenvolupades en escoles, instituts i universitat, i giren alvoltant de la utilització d’Internet en les distintes assignatures i àrees d’aprenentatge, projectes sobre TIC, intercentres, imatge i vídeo digital a l’aula, disseny de material curricular en línia, les TIC en educació no formal, i un llarg etc. A més a Novadors han sigut ben amables al referenciar 400 colps a la seua portada on ens informen entre altres coses del recent encontre de videobloggers a Bilbao. Sort en els vostres projectes, Novadors.

http://www.novadors.org/

LLIMA informa: entrega de premis Tirant d’escolars 2009

LLIMA és l’estupenda proposta que Francesc López de l’IES Manuel Sanchis Guarner de Silla ofereix com a eina didàctica als seus alumnes de l’assignatura de batxillerat valencià: llengua i imatge. LLIMA és un espai de reflexió allà on la imatge i la paraula fan lligam. I és en aquest bloc que se’ns informa amb prestància i ull crític del que va ser l’entrega de premis dels Tirant d’escolars 2009. Hi podeu consultar la relació de guardonats als quals volem felicitar també des de 400 colps. A la resta de produccions, també els volem felicitar pel treball realitzat.

http://lacomunidad.elpais.com/cinecine/2009/2/24/tirant-d-escolars#c1067622

Cinema d’Avantguarda (?) a Alcoi

Ahir es va posar en marxa i fins el proper 28, un nou festival de cinema. Es tracta del I Festival de Cinema d’Avantguarda d’Alcoi. “Antes de morir piensa en mi” de Raúl Hernández Castro, “No me pidas que te bese porque te besaré” d’Albert Espinosa, “25 kilates” de Patxi Amezcua, “3:19″ de Dany Saadia, “Prime Time” de Luis Calvo i “Intrusos en Manasés” de Juan Carlos Claver, són les sis obres que l’ajuntament de la ciutat ha triat per conformar la secció oficial. El festival culminarà amb el lliurament del primer premi el dia 26, on es retrà homenatge a l’actor Sancho Gràcia. Les obres seleccionades es caracteritzen per ser òperes primes del respectius directors i totes seran estrenades a Alcoi. Després caldrà constatar i valorar si les propostes resulten estar realment a l’avantguarda en algun dels àmbits cinematogràfics. Nosaltres celebrem la creació d’un nou event que pretén donar impuls a la creativitat cinematogràfica especialment dels joves directors. Però al mateix temps creiem que el festival neix coix. Ens resulta difícil encaixar el concpete d’avanguarda amb el fet que el valencià siga obviat, disortidament una vegada més, en tots els continguts textuals i gràfics del festival. És un gest modern (casual?) obviar la llengua en un festival a la ciutat d’Alcoi dedicat a la narrativa cinematogràfica?

avantguarda: 2. fig. en un moviment, grups dels precursors o dels
qui sostenen la tendència més avançada.

http://www.cinevanguardia.com/

Quasi adults

Doc i Tere afirmen ser Gòtics; Pablo ‘B Boy’ i Kimmy diuen que mai se’ls ha ocorregut pertànyer a cap d’aquestos grups ‘rars’. Carles i Aràdia tenen punts de vista més crítics. Marta es confessa molt consumista i ningú, excepte ella, diuen creure en Déu. “Casi/adultos” és un retrat actual i respectuós de la societat a través de les opinions de set adolescents d’entre 15 i 19 anys i de diverses extraccions socioeconòmiques. Joves que donen el seu punt de vista sobre el fenòmen de pertinença a un grup o tribu urbana, sobre allò que entenen pel concepte de ‘valors’, sobre la religió, sobre el seu paper en el consumisme i sobre el sexe. Aquesta és la sinopsi del documental dirigit per Ariadna Chávez, el qual serà presentat demà dimecres a la Facultat de Dret de la Universitat de València.

Ariadna Chávez és llicenciada en Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma Metropolitana de Mèxic. Ací a València es va doctorar a la Unviersitat Politècnica de València on posteriorment ha treballat com a professora de Comunicació Audiovisual. paral·lelament ha desenvolupat la seua carrera com a directora de documentals, tasca a la qual es dedica ara plenament. El seu treball, “Inmigrants” va ser emés pel Canal DocuTVE a febrer de 2007. De nou cinema i adolescència, de nou una proposta que de segur ens pot aportar més experiències per intentar comprendre millor i no realitzar lectures esbiaixades d’un fenòmen tant complex com aquest. L’horari de la presentació una mica incompatible amb la nostra activitat però no hem de perdre la vista a aquest documental.

Sala Joaquín Tomás Villaroya · Edifici Departamental de la Facultat de Dret.
Dimecres 25 de febrer | 12.30 hores

Entrega de premis Tirant escolar 2009

Avui dimarts es viuran moments emocionants en els Premis Tirant. Coincideixen la gal·la inaugural d’aquesta onzena edició i l’entrega de premis dels Tirant Escolars. A partir de les 20.00 h. al Club Diario Levante. Per als guanyadors és possible que la nit es convertisca en el punt culminant i àlgid d’un procés de creació i treball segur que intens i il·lusionant. De vegades hem deixat entreveure ací mateix cert qüestionament d’allò que impliquen els premis. Cert és també que signifiquen un grau de reconeixment necessari a un treball possiblement infravalorat en el propi context educatiu. Ho penseu així o és una percepció errònia? A aquells que no obtingau premi, felicitar-vos per la tasca realitzada i animar-vos a no deixar de buscar, indagar noves formes de contar, entusiasmar-vos pel procés creatiu. Com diu Paco López al darrer comentari que ens ha deixat, endavant amb la creació! Per cert, ja és actualitzada la web del festival i es poden consultar les fitxes tècniques de les obres presentades.

Per altra banda volem destacar, d’entre la resta d’activitats paral·leles que s’organitzen als Tirant, l’exposició Silenci, rodem: la càmera del temps dedicada a un dels invents que més impacte cultural ha tingut al segle XX. Amb 114 anys d’existència, la càmera cinematogràfica ha patit múltiples variacions. Se n’han fabricat en diferents formats, atenent a les necessitats de cada època i als diferents criteris industrials i comercials. Des del domèstic súper8 al 70mm IMAX, les càmeres de cinema han servit per a contar tot tipus d’històries. En aquesta mostra es pot observar per exemple l’ARRIFLEX IIB, la càmera favorita de Woody Allen per a les seues produccions i la mateixa que van usar els alemanys per als seus noticiaris de campanya.

http://www.premistirant.com/

Instant decisiu 2009

Continuem amb fotografia, ara amb un concurs que pot interessar també als alumnes de batxillerat. Les regidories de Cultura, Joventut i Serveis Socials de l’Ajuntament de Mislata convoquen el Certamen Fotogràfic l’Instant Decisiu 2009. Segons l’organització amb aquest certamen es pretén fomentar la creativitat plàstica entre els i les joves fotògrafs/es. Es busca que la fotografia estiga present en l’àmbit d’allò més quotidià (al nostre carrer, al nostre treball, al nostre temps lliure…) on destaque sobretot l’aspecte més social i humà, captant les situacions especials, els moments crítics és a dir, l’instant decisiu. La participació és per majors de 16 anys i entre els diferents premis hi haura d’un, “Instant jove”, per a la fotografia realitzada per un/a jove d’entre 16 i 30 anys. El termini d’inscripció finalitzarà el 8 de maig de 2009 a les 20 hores. Animeu-vos!

http://www.mislatajove.org/noticies/i/3295/94/instant-decisiu-2009

Denis Darzacq i 200

Aquest diumenge intentem recuperar l’hàbit d’anar presentant-vos l’obra d’artistes visuals, en moltes ocasions fotògrafs, que pensem vos poden resultar atractives i d’interés. Com no, s’admeteixen suggerències. Avui és el torn de Denis Darzacq, un fotògraf francés que en ocasions ha treballat amb ballarins i artistes de carrer per donar la sensació de suspensió en l’aire en diverses de les seues sèries fotogràfiques. Els disturbis de París del 2005 el portaren a voler retratar una generació en caiguda lliure sense res per sostenir-la. La primera d’aquestes sèries, La chute (la caiguda), estava presa amb una càmera manual sense cap retoc digital posterior i amb ella va obtenir el World Press Photo en la categoría d’art i entreteniment, pensant el jurat que es tractava d’una companyia de dansa i no de joves de suburbis francesos. “M’agrada que en l’era del Photoshop la fotografia encara puga sorprendre”. A 400 colps estem sorpresos de, amb aquets post, haver arribat als 200 publicats. I mirant les imatges de Darzacq encara ens entren més ganes de ser creatius, no?

http://denis.darzacq.revue.com/portfolios.shtml

Forum des images

Sembla que un dels objectius plantejats pels responsables del projecte d’aquesta nova filmoteca a París és treure a les persones de casa o inclús dels centres comercials contigus i atreure-les perquè parlen de cinema, descobrisquen el cinema o senzillament vagen a veure pel·lícules. És cert que també l’audiovisual i per ende les formes de distribució i comercialització està en constant revolució, actualment amb canvis força accelerats. A aquesta nova filmoteca que compta amb un fons documental de més de 5.500 pel·lícules relacionades amb París hi ha sales com les de sempre però també hi ha d’altres amb sillons molt còmodes i de colors enfrontats a pantalles de gran qualitat per un visionat o bé individual o bé compartit amb un grup d’amics dels arxius del fòrum. És el nou cinema a la carta. Tot adobat a més amb la programació de cicles o la presència de directors de renom com Claude Chabrol o Bertrand Tavernier que amb xarrades temàtiques o simplement que conten la seua experiència incideixen en el to cinèfil del centre. Altres narratives, noves formes de veure.

www.forumdesimages.net

Última hora

Un parell de coses:

1. Com haureu observat i en pos de millorar les possibilitats de 400 colps i la nostra oferta hem inserit a la barra lateral dreta una finestra de video. En un bloc com aquest no podia faltar la imatge en moviment. Una finestra per mostrar propostes interessants que aniran des de enllaços a festivals com l’anunciat ara mateix o senzillament un video-clip, un spot, un fragment de pel·lícula… Ara bé, a Escola Gavina un filtre de seguretat bloqueja l’accés a certes pàgines o servidors de manera que consultat 400 colps al meteix centre la finestra apareix en blanc sense possibilitat d’accedir a la imatge. Estem per solventar aquest qüestió i poder accedir a Vimeo en aquest cas. Volem saber si és una pauta generalitzada i vosaltres tampoc podeu veure el video o si per contra no teniu cap problema als vostres centres. Necessitem feed-back.

2. Continua el cicle s0n1v1s10 al centre de cultura contemporània Octubre. Ja vos hem comentat altres vegades que la finalitat del mateix és apropar la figura del Vj al públic en general. Avui divendres 20, a les 20 hores és el torn de LaSonrisaDivina (Barcelona) + Waky Vj (València). Les propostes del cicle, millors o pitjors, sempre resulten interessants i atractives per a qui li agrade la combinació de video o imatge i música electrònica o experimental.

http://www.octubre.cat/

Next Page →