1ª Mostra de Cinema Palestí

Aquest passat dimarts 28 d’octubre va començar la III Marató cultural MARHABA Palestina! que durant 30 dies aproparà la cultura palestina als barris i pobles del País Valencià, les Balears i Catalunya. L’edició d’enguany té com a plat fort la I Mostra de Cinema Palestí a les filmoteques de València, Catalunya i Mallorca. Alguns dels títols que ens permetran conéixer millor la realitat del poble palestí són “Jenin, Jenin” (Mohammed Bakri, 2002), “Palestina Blues” (Nida Sinnokrot, 2006) o “Paradís Perdut” (Ebtisam Mara’ana, 2003). La mostra estarà en cartell fins el 9 de novembre, però la marató es prolongarà i a més de cinema, la rica i intensa proposta inclou titelles, exposicions, conferències, música, teatre, i molt més.

_Palestina.cat
_programa a la Filmoteca de València

Estrenem plantilla!

Era qüestió de temps. Anàvem a la recerca d’algun tema de l’editor WordPress que satisfera les nostres exigències estètiques, que donés un aire visual més modern i dinàmic al bloc. Finalment i després de les modificacions i adaptacions oportunes de la plantilla original, especialment pel que fa a la tipografia i la imatge de capçalera de 400 colps, hem estrenat tema. No podem deixar de donar les gràcies a la impagable col·laboració de l’autèntic mestre de claus d’aquest entramat de programació Vicent Teruel.

Ens agradaria que ens comentareu que vos sembla el canvi. Volem feed-back. No parem ací; continuarem amb retocs i noves iniciatives. Estigau atents: 400 colps!

Taller de fotografia per alumnat d’ESO i Batxillerat

Ens abellia molt poder publicar el post d’una activitat pensada eclusivament per l’alumnat dels instituts. Atenció professorat d’educació plàstica i visual. Una nova oportunitat per implementar la formació del nostre alumnat més enllà de les parets de l’aula. El Museu Valencià de la Il·lustració ofereix aquest taller, enmarcat en València fotogràfica ’08, on es treballaran les exposicions temporals de fotografia que tindran lloc al Muvim: Gerard Castell-Lopes, l’Arxiu fotogràfic dels germans Vargas, Karel Capek i Giuseppe Pagano. L’activitat, gratuïta i pensada per grups de 25 alumnes, estarà conduïda per Alejo Negro, Llicenciat en Belles Art per la Universitat Politècnica de València i Diseño en Comunicación Visual y Artes Plásticas. per la Facultad de Bellas Artes de la Universidad Nacional de La Plata (Argentina). Per més informació i tramitar les reserves es pot trucar de dilluns a divendres de 9.30 a 14.00 al 96 388 37 49 o per correu electrònic a didactica.muvim@dival.es. Tingau en compte que el periode de sol·licitud i reserva de plaça és 20 dies abans de l’inici del taller. http://alejonegro.blogspot.com/

… i en la secció escolar del Mira’m…

En la secció escolar, el CP Cristóbal Colón de Benetússer es va alçar amb el primer premi amb “La reina de la nit” una intensa proposta que va implicar a bona part del poble i amb la qual els companys de Benetússer ja havien obtingut altres guardons. El segon premi va ser per a l’IES Blasco Ibáñez de Cullera per “La síndrome del caragol” (imatge) fruit del treball de classe de l’optativa de Comunicació Audiovisual en 4t d’ESO al llarg del curs passat. Els companys de Cullera mitjançant la seua productora audiovisual La Negra Flor Pic. tornen a estar al palmarés d’un festival com a reconeixement a la important tasca educativa que desenvolupen al voltant de l’audiovisual. Precisament és Gonçal Garcia qui ens informa del resultat del festival i ens proporciona la nota de premsa i l’arxiu gràfic de la seua producció. A tots, enhorabona! I ja sabeu que 400 colps pretén ser un espai de construcció col·lectiva i vos anima a fer-nos partíceps dels vostres projectes i les vostres idees.

“Rascayu el Garrepa” guanya el Mira’m 08

Ja fa més d’una setmana que es varen lliurar els premis d’aquest festival el qual a poc a poc es va consolidant en un dels més interessants de la cinematografia del nostre territori. El curt titulat “Rascayu el Garrepa” es va alçar amb el primer premi de la secció oficial del Mira’m, d’aquesta tercera edició del festival de curtmetratges en valencià de Sueca. El jurat va atorgar la major puntuació a aquesta producció dirigida per Mingu i Tristam, directors que han contat amb un repartiment format per Josep Maria Pradell, Josep Llach i Pere Trabal. El guardó ho va lliurar en el claustre de la Biblioteca Suecana pel regidor de Cultura de Sueca, Josep Navarro. El segon premi va ser per a “Franky es transforma, un curtmetratge d’animació dirigit per Carles Gómez. Aquest curt també va ser el que més vots va rebre per part dels assistents.

Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual

A l’octubre de 2005, la Conferència General de la UNESCO va aprovar la proclamació del 27 d’octubre com el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, com una manera de construir la conciència global en la conservació de l’herència audiovisual. La data remet al 27 d’octubre de 1980, quan la Conferència General va adoptar “la recomanació per a salvaguardar i preservar les imatges mòbils”. Aquest va ser el primer instrument internacional per a declarar la importància cultural i històrica de pel·lícules i enregistraments de televisió, i demanant passos decisius per a assegurar la seua preservació. Nosaltres posem el nostre granet de sorra recordant l’event i convidant-vos a participar amb propostes o a fer-nos coneixedors d’aquells projectes que podeu estar realitzant.

Chris Cunningham

Ja feia una bona quantitat de post en els quals no pujàvem res per ser visualitzat directament a 400 colps. Darrerament han eixit als mitjans noves notícies sobre creació d’androides i All Is Full Of Love és el video-clip (un clàssic dels 90) que ens serveix com a tarja de presentació de l’artista de la setmana: Chris Cunningham. José Luis de Vicente comenta que aquest creador anglés va néixer a 1970, criat a una base militar nord-americana i ja de menut era molt afeccionat al dibuix. Prompte començaria a fer escultures per poder fotografiar-les després. Als 16 anys començà a treballar com a expert en efectes especials i serà qui després s’encarregue d’esculpir el mític monstre d’H.R. Giger en Alien 3. Aquest treball va reclamar l’atenció de ni més ni menys que d’Stanley Kubrick per a qui realiztaria durant any i mig robots destinats a la pel·lícula AI. El projecte es va interrompre perquè Kubrick va rodar Eyes White Shot, finalment la cinta póstuma del director i Cunningham va optar per dedicar-se per complet al rodatge de video-clips. Després de dirigir nombrosos videos de baix pressupost fonamentalment per a grups de l’escena electrònica del Regne Unit, roda en 1997 el clip que li confirma com el valor més en alça entre els nous creadors del mitjà. “Menja to Daddy”, una perturbadora peça per a l’aclamat artista techno Aphex Twin, suposa una reinvenció absoluta de les regles estilístiques del gènere popularitzat per la cadena de televisió MTV. Rupturista, àrid i tremendament exigent amb l’espectador, Cunningham es converteix en el realitzador més sol·licitat per grups i solistes de tots els estils. No obstant això, la seua voluntat de treballar només per a artistes amb els quals manté una afinitat estètica, com Portishead o Autechre, li ha permès mantenir-se allunyat dels noms més comercials de la indústria musical, amb l’única excepció de “Frozen”, el clip amb el qual Madonna anunciava en 1998 la seva conversió a l’electrònica. També la publicitat ha sigut terreny de creació per a Cunningham i de ben segur que tots recordem encara aquell inquietant spot de Play-Station amb una adolescent de rostre futurista i particular com a protagonista . All Is Full Of Love és de Björk, gaudiu-lo.

http://www.director-file.com/cunningham/

València fotogràfica 08

Un total de 30 exposicions ompliran d’art 18 espais culturals de la ciutat fins al pròxim abril de 2009 en el projecte cultural ‘València. Fotogràfica 2008. El programa sigué presentat ahir dijous amb motiu de la inauguració de les quatre mostres proposades pel MuVIM i que estaran en cartell fins el 7 de desembre: “Arequipa en blanc i negre. L’estudi d’art vargas germans, 1912-1930″; “Giuseppe Pagà. Fotografies 1933-1945″, “Gerard Castello Lopes. Oui/Non”, i “Karel Capek. Fotògraf”. Les inauguracions aniran succeint-se en tots els espais expositius col·laboradors en aquest nutrit cicle fotogràfic, tals com les galeries Railowsky, Espai Visor o Tomas March, els museus d’Etnologia o el de Prehistòria,…

Dia mundial de la salut mental

El passat 10 d’octubre es va cel·lebrar com cada any el dia de Salut Mental. L’aula de cinema de la Universitat de València i dins les Jornades amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental ha programat per avui dijous la taula rodona i debat Esquizofrènia: un debat obert. El col·loqui es realitzarà a partir del visionat de la cinta documental “1% esquizofrenia”, dirigida per Ione Hernández i produïda per Julio Médem. Es contarà amb la intervenció d’Alberto Roy (Asociación por la Salud Integral del Enfermo Mental-ASIEM) i d’Eugeni Gregori (afectat per una malaltia mental). “1% Esquizofrènia” transporta a l’espectador a un recorregut laberíntic poblat d’espais múltiples on els prejudicis es transformen en invitacions d’apropament a compartir allò misteriós, dolorós, impensable i humà d’aquesta malaltia que avui dia afecta a més de 52 milions de persones arreu del món. A les 19.30 h. a l’Aula Magna. Entrada lliure, aforament limitat.

http://www.juliomedem.org/filmografia/esquizofrenia.html
http://www.uv.es/cultura/v/docs/actcinema#0

El nou Joost

Ja hem assenyalat anteriorment que el futur de la televisió i l’accés als continguts audiovisuals sembla que inevitablement passarà per internet. Els símptomes són cada vegada més evidents i companyies com Joost, un dels primers serveis per internet, mouen peça. A partir d’ara es podrà accedir als seus continguts senzillament des del navegador i sense necessitat d’instal·lar cap programa. Només cal enregistrar-se amb mail i nom d’usuari per poder veure qualsevol dels quaranta-sis mil videos i films de diverses categories que ara per ara ofereixen. A més la nova web inclou un seguit de funcions pensades per a reforçar l’aspecte social del servei com, per exemple, missatgeria instantània o la integració amb serveis com Delicious o Digg. Joost ha estat enginyat per Janus Friis i Niklas Zennstrom, els autors del P2P (d’usuari a usuari) Kazaa i del programari de telefonia IP Skype, dues aplicacions d’èxit rotund. De fet, Skype continua creixent i és el sistema de telefonia IP més conegut i utilitzat.

http://www.joost.com

Next Page →