mira’m

Ben poc després de començar el que serà el nou curs 08-09, tenim una cita important amb el curtmetratge en valencià, inclosa secció escolar. Es tracta de la 3ª edició del Mira’m, III Festival de curts en Valencià a Sueca que tindrà lloc els dies 3 i 4 d’octubre amb entrega de premis el 17. Ara bé, estigau ben atents perquè el plaç de termini per poder presentar obres inèdites, en valencià i amb una durada màxima de 15 minuts, finalitza el 31 de juliol. Si teniu preparades produccions estiuenques apreteu per poder participar d’altre festival al qual cal potenciar i donar suport.

mira’m ’08 | bases

Joan Colom

Tercer fotògraf que portem a 400 colps. I no només per convidar-vos a que exploreu la seua obra navegant per la web, sinó perquè tenim l’oportunitat de veure una exposició retrospectiva de la seua etapa inicial (1958-1964). Es tracta d’imatges preses majoritàriament de la vida quotidiana del raval de Barcelona, anteriorment més conegut com a barri xinés. Joan Colom (Barcelona, 1921) pertany a un grup de fotògrafs que va renovar el llenguatge de la fotografia i la va incorporar a les tendències d’avantguarda del seu moment. Aquest periode conegut com nova avantguarda correspon a l’apogeu de les revistes il·lustrades abans de l’arribada de la televisió. L’exposició es podrà visitar al Museu Valencià d’Etnologia (Centre Cultural de la Beneficiència) fins el 26 d’octubre. Hi ha temps doncs per veure altra més que interessant exposició.

+ Joan Colom
http://www.museuvalenciaetnologia.com/inicio.html

Benvinguts, IES Blasco Ibáñez

Fruit del contacte establert tant a Foroimatge com a Cinema Jove, s’acaba d’adherir a la iniciativa 400 colps l’IES Blasco Ibáñez de Cullera, tot un referent actual, per trajectòria i qualitat, de l’audiovisual escolar. Produccions audiovisuals NEGRA FLOR Pic. sorgeix l’any 1988 a l’IES Blasco Ibáñez de Cullera com a resposta a l’interés suscitat, per disposar dintre del currí́culum lectiu, de l’assignatura optativa de Comunicació ́Audiovisual. Des d’aleshores aquesta optativa ha esdevingut la més sol·licitada, donant com a resultat no sols un coneixement avantajat del llenguatge audiovisual, sinó també un fum de produccions videogràfiques amb les quals els alumnes són avaluats. Moltes d’aquestes produccions, han servit any rere any per representar el centre en nombrosos certàmens de vídeo amateur i escolar. Però ̀la tasca pedagògica d’aquestes produccions va més enllà de la simple alfabetització audiovisual. Aquesta matèria els brinda la possibilitat d’instrumentalitzar-la com una important eina de normalització lingüística, en donar al valencià un tractament prioritari de llengua vehicular i garantir el seu ús a tots els àmbits acadèmics inclòs l’artístic o creatiu. Actualment disposen de diferent material per la gravació i edició en bona part autofinançat pels premis. El més important però és la participació activa i entusiasta de tots els que intervenen a les produccions, el màxim responsable de les quals és el titular de l’assignatura, Gonçal Garcia. Benvinguts!

Benvinguts CP Dr. López Rosat

Sigué el propi Ciro Ballester qui, en un breu lapse de temps en mig de l’Encontre Audiovisual de Joves, ens va comunicar l’interés per sumar al CP López Rosat a la iniciativa 400 colps. Aíxí doncs donem la benvinguda a altre centre que potencia l’ús de l’audiovisual com a eina educativa en el més ample sentit del terme. Només cal comprovar la qualitat i creativitat d’alguns del seus excel·lents treballs com aquest “Roda-Bola” que vos mostrem ací i amb els quals han obtingut diversos i importants reconeixments. Benvinguts!

Finalitza l’Encontre Audiovisual de Joves

Ahir va finaliztar l’Encontre Audiovisual de Joves en la seua 23ª edició. Des de 400 colps volem felicitar a l’organització de l’encontre per fer possible aquesta trobada i pel resultat de la mateixa. Ens sumem a l’interés expressat per diverses persones, Ciro Ballester i Àngel San Martín els primers, en que cada vegada pese més, per damunt del caràcter competitiu, el caràcter formador i d’intercanvi d’experiències que pot suposar una oportunitat com aquesta. 400 colps no va poder estar a la reunió final de balanç entre professors i organització en la que pot ser s’extragueren conclusions interessants; algú podria aportar-les? En la propera edició procurarem cobrir el festival amb més continuïtat i presència. Enhorabona a tots els participants i premiats.

Encontre Audiovisual de Joves > Palmarés

Lev Manovich

Els llenguatges evolucionen. El creixement exponencial de productors de mitjans, professionals o no, ha generat una situació cultural fonamentalment nova. Centenars de milions de persones creem i compartim, de manera rutinària, continguts culturals: blocs, fotos, videos, debats en línia,… Davant aquesta nova situació amb milers de milions d’objectes culturals i centenars de milions de col·laboradors, és possible rastrejar i saber quina és la “cultura digital global”? Lev Manovich, professor en el Departament d’Art Visual de la Universitat de Califòrnia intenatarà donar resposta a aquesta pregunta a la Sala Parpalló de València aquest dimecres 25 de juny a les 19.00 h. Manovich és l’autor de The Language of New Media, considerat el llibre referència sobre la història dels mitjans de comunicació més suggerent publicat des de Marshall McLuhan. Disortidament 400 colps no podrà estar present per escoltar aquest gurú de la cultura digital i de la comunicació. Ja sabeu que si algú de vosaltres acudeix, pot fer-nos arribar els seus comentaris.

http://www.manovich.net/
http://www.salaparpallo.es/ficha_nnmm.html?cnt_id=877

Wim Wenders, fotògraf

El cap de setmana passat iniciàrem l’intent de presentar cada diumenge l’obra d’un arftista visual. Començàrem a Walker Evans i per associació continuem aquesta setmana amb el director de cinema alemany, Wim Wenders (Düsseldorf, 1945). Wenders va abandonar els seus estudis de medicina i filosofia per intentar ser pintor. Com Evans també va estar a París on va estudiar pintura i es va convertir en un assidu visitant de la Cinémathèque Française. A la seua tornada a Alemanya va estudiar a la “Hochschule für Fernsehen and Film” de Munich. Va ser un dels destacats directors del Nou Cinema Alemany dels 70 i és possiblement el realitzador més rellevant de l’actual cinematografia alemanya. Polifacètic i prolífic ha sabut plasmar la seua creativitat i la seua mirada en diveros suports, entre ells i de manera excepcional també amb la fotografia. Com a fotògraf la seua exposició més coneguda és “Imatges de la superfície de la Terra” resultat de diversos viatges al llarg de 20 anys per ciutats i paissatges de Estats Units, Cuba, Austràlia o Japó. Per Wenders, el qual ha reconegut en moltes ocasions la influència d’Evans en la seua obra, allò important són els espais, els llocs, els paissatges que després proporcionen les històries: “en ocasions els paissatges es moren per contar-te les seues històries.”

“La fotografia et permet captar l’essència d’un lloc la primera vegada que el veus. La fotografia és una mitjà d’exploració, una part vital del viatge, quasi tan essencial com el cotxe o l’avió. La càmera fotogràfica fa possible l’arribada.”

http://www.wim-wenders.com
http://www.miradas.net/2005/n38/estudio/articulo1.html

Cinema en curs

Teníem pendent un post per explicar-vos amb detall què és Cinema en curs. Però ves per on que Núria Aidelman i altres responsables de Cinema en curs estaran a Cinema Jove el proper diumenge 22 a les 10.00 h. al Muvim de València per explicar-nos de primera ma què és Cinema en curs. Ara només dir-vos que Cinema en curs són tallers de cinema per a nens i joves d’escoles i instituts públics de Catalunya. De la mà de persones vinculades al món del cinema (realitzadors, guionistes, directors de fotografia, muntadors, etc.), al llarg de tot un curs, i dins l’horari escolar, els alumnes s’apropen al cinema, tant a partir del visionat de pel·lícules com de la pràctica creativa. Per nosaltres són un referent i sense cap dubte 400 colps estarà amb Cinema en curs en la presentació de la seua experiència a la nostra ciutat.

http://www.cinemaencurs.org/

Nosferatu, el vampir

Dins la rica oferta que Cinema Jove té preparada en la seua 23ª edició, destaquem una activitat pensada per fomentar l’interés i el gust pel bon cinema. Es tracta de la projecció d’un classic com és “Nosferatu” (F.W. Murnau, 1922) acompanyada per l’actuació de música en directe de l’orquestra Arsenio Martins Ensemble. L’organització de l’Encontre Audiovisual de Joves té el gust de convidar a famílies, alumnes i mestres d’aquells centres que presenten obres a l’encontre. La projecció tindrà lloc el proper diumenge 22 a les 19.30 hores al Teatre Principal de València. L’entrada quedarà limitada a l’aforament de la sala; es prega puntualitat.

+ Nosferatu

benvinguts, IES Arabista Ribera

És un goig rebre a nous companys que a poc a poc es van adherint a la iniciativa 400 colps amb ganes de compartir experiències i qui sap si futurs projectes. En aquesta ocasió es tracta de l’IES Arabista Ribera de Carcaixent. Alfred Aranda i Pasqual Pastor són els professors que coordinen totes les activitats al voltant de l’audiovisual que es desenvolupen a l’Institut. Alfred és professor de l’assignatura optativa de primer de batxillerat “Valencià, llengua i imatge”, en la qual destaca la implicació de l’alumnat en la creació i l’enregistrament d’un curtmetratge i en la realització de fotografies com una via imaginativa d’introduir l’ensenyament de llengua. Són molts es projectes de gran interés que han desenvolupat en aquest temps: exposicions de fotografia, de cartellisme, muntatges multimèdia, realització de curtmetratges,… La veu de les imatges, Nike air, MilMelics, Amors impossibles, o Intern@utes… són alguns del seus sonats títols. A més s”han implicat molt activament en la difusió de l’audiovisual escolar amb xarrades, cursos pel professorat i presència en festivals. Imaginació, tècnica, formació… i acció són les seus cartes de presentació i el títol d’un interessant reportatge que li dedica la revista Futura [veure'l]. Benvinguts!

http://intercentres.cult.gva.es/intercentres/46021629/

Next Page →