#EDUCàmeraAcció

educameraaccio

Ja ho hem dit, tres caps en pensen més que un. Així que gràcies a @totmarques i @imoralr perquè després del pont i de buscar baix d’ell, hem trobat el hashtag. Una etiqueta que tanca una idea, la de filar les idees, les propostes, els comentaris, les reflexions… Una etiqueta per generar complicitats entre aquells que mirem i fem cinema als centres educatius del nostre territori. Una etiqueta per visibilitzar projectes dintre i fora d’ella, de l’etiqueta, però amb el lligam de l’acció i la reflexió pedagògica al voltant de la creació audiovisual. Al coixinet ens trobarem a la pantalla per saber que fem fora d’ella. Seguim amb #EDUCàmeraAcció !

Alumnes del Vives premiats a Nova York

Just piulàvem ahir que hi ha moments en que baixem en publicació i d’altres en que el bloc està bonic, farcit de notícies i enllaços d’interès. I ves per on que a última hora de la vesprada, la nostra companya Carmen M. Belmonte de l’IES Lluís Vives compartia amb nosaltres aquesta gran notícia que posa l’audiovisual escolar valencià en quotes insospitades. Ens complau doncs per doble motius, primer pel treball i el premi dels companys, alumnes i mestres del Vives, i després pel fet que 400 colps esdevé de nou la plataforma nexe entre les iniciatives dels centres.

I la gran notícia és que dos equips d’alumnat de 2º de batxillerat d’Arts de l’IES Lluís Vives han sigut premiats pels seus curtmetratges sobre migració, diversitat i inclusió social en el concurs internacional PLURAL +Youth Video Festival on Migration, Diversity & Social Inclusion de l’edició 2017.

Aquest festival ho organitza la UNOAC · UnitedNations Alliance of Civilizations, i el lliurament de premis s’ha realitzat a Nova York la setmana passada, assistint a ella com a convidada una de les nostres alumnes, María Muñoz Varó, en representació del seu equip de treball, format per Paula Sanchis, Gloria Espert, Sonia Pons, Djihad Mizri, Salvador Moreno, Antonio Chulvi, Steven Borges i Maria Torres. El seu treball es titula Skins/Pells i el premi atorgat és el PLURAL+ 2017 WADADA News for Kids Youth Prize.

El grup d’alumnes format per Quique Ferrando Climent, Paula Royo del Moral, Lucía Giménez Giménez, Núria Gómez Vernet, Irene Martos Minguet, també ha sigut premiat pel seu treball Prototype of a perfect girl / Prototip d’una xica perfecta i el premi atorgat és el PLURAL+ 2017 CDI Award.

Aquests exercicis de vídeo es van realitzar durant el curs passat en l’assignatura de Cultura Audiovisual I. De nou la més sincera enhorabona pel treball.

Carmen María Belmonte
Departament de Dibuix i Arts Plàstiques

Bon curs!

Mai no és massa tard per tornar a començar. El treball en educació conté l’inexorable sentit cíclic de les coses. I les passes, els somriures, les converses, les rialles i fins i tot els crits dels alumnes són l’autèntic equinoci de tardor al si de l’escola. Per davant un nou curs ple de fites i d’incerteses, de projectes i il·lusions. A escolagavina ja és costum encetar-lo de manera una mica diferent que de temps d’entrar a matèria n’hi ha i les anècdotes d’estiu mereixen ser contades. Que demà tot hi serà a punt per sortir a buscar el teu tresor. Bon curs!

Memorabilis

Just quan havíem représ la publicació d’apunts, una errada en el servidor ens ha deixat fins ara sense possiblitat de continuar. Així que publicarem alguns apunts que ja haurien d’haver eixit i, tot i que perdran el valor d’actualitat més immediata pensem que paga la pena compartir-los per l’interés que ens ha suscitat. Sense dubte aquest és el cas de Memorabilis.

El Museu Valencià d’Etnologia, dependent de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, i l’Associació de Veïns Amics de la Malva, amb la col·laboració de la direcció i Departament d’Història de l’IES Isabel de Villena, varen presentar aquest dijous passat el projecte #MemorabilisMalva-rosa. Es tracta d’una iniciativa cultural i educativa de l’Equip 351 centrada en el repensament del passat més recent d’aquest barri marítim de la ciutat de València. #MemorabilisMalva-rosa planteja la recuperació de la memòria viva del barri de la Malva-rosa a través del treball realitzat pels alumnes d’Educació Secundària Obligatòria (ESO) i Batxillerat de l’IES Isabel de Villena, amb la clara intenció de comprometre i implicar als seus veïns i veïnes, a més dels agents socials en la dinamització del barri i la creació d’un relat sobre la història del mateix.

Després d’adquirir determinats coneixements envers la importància de la memòria oral en la recuperació del relat històric del barri, els alumnes d’aquest centre educatiu han realitzat tota una sèrie d’entrevistes a persones majors del barri, les quals han compartit el seu passat recent i les seues experiències en aquesta demarcació. Unes intervencions que han quedat registrades per part dels alumnes fent servir el telèfon mòbil. Posteriorment, els audiovisuals han estat allotjats a un canal de Youtube, pel que els materials resulten de domini públic. A més, amb aquests vídeos s’ha produït un documental, el qual es va presentar en l’acte de dijous 1 de juny a l’IES Isabel de Villena. En el projecte #MemorabilisMalva-rosa han participat 61 alumnes d’ESO i Batxillerat de l’IES Isabel de Villena, els quals han estat instruïts per quatre professors del centre per a la realització d’un total de 13 entrevistes. I si voleu ampliar enara un poc més la informació podeu anar al següent enllaç.

28a eacn: el resum

Primer hi ha l’expectativa, la il·lusió, la incertesa. La preparació d’allò que es pot preparar. Després, la intensitat de l’activitat acaba per generar una extranya relació amb el temps. Així que en un tres i no res ens trobem penjant el resum. De dijous a diumenge la quotidianeïtat de 16 alumnes i dos docents muta en forma d’eacn d’hivern. L’adn de l’experiència és una cadena d’aprenentatge i diversió, treball i conviure, rigor i afecte. Les imatges són eloqüents però no ho expliquen tot. Hem pensat el selfie. Entre reflexió i acció, hem buscat el sentit del fenòmen. De selfies, els alumnes n’han fet uns quants, individuals, per parelles o en grups, des del clixé més estereotipat a l’intent per desfer-se d’artificis. Però també han retallat i apegat per un auto-retrat en format collage, han transitat més per lo analògic en contacte amb una càmera polaroid o han conversat amb Lluc Mayol sobre el fanzine com a forma de compromís cultural i polític o com reivindicació d’una intimitat cada vegada més sobreexposada. No ha faltat el microfestival de vídeocreacions a partir d’un fragment musical, ni la gravació del procés creatiu, ni moment per introduir novetats com la visita guiada a càrrec de Juanjo, l’arqueòleg municipal de Xelva. Quan els pares arrepleguen els fills els fem una mostra d’allò que han viscut i treballat. I es queden bocabadats. Però és que nosaltres també.

28a eacn

eacn_textura

De dijous a diumenge tindrà lloc una nova edició de l’eacn · escola d’activitats culturals a la naturalesa d’escolagavina i en van 28 en el seu total. És costum ja en les edicions d’hivern (en fem l’altra a l’estiu) explorar terrenys no tan convencionals de la narrativa audiovisual i plantejar propostes que ens permetesquen indagar en altres formats per, entre d’altres, pensar la relació amb la imatge mateix. És des d’ací que en aquesta ocasió volem indagar en el fenòmen selfie i elaborar una peça audiovisual que arreplegue el treball realitzat. Pensar junt a l’alumnat com introjectem narratives visuals donades, com poder eixir-nos per generar les pròpies, adonar-nos que sovint ja quasi no importa la imatge només el gest i de la sobrexposició de la intimitat sense ser-ne conscients. Farem vídeo, fotografia i collage… entre d’altres activitats i sempre enmig d’aquella convivència que busca també la possibiltat que l’alumnat es reconega en altres formes d’estar-hi i relacionar-se, amb l’aprenentatge com a leiv-motiv.

En tornar vos contarem. Fins dilluns!

Save

Save

Porta’m bàsquet

Ens torna a escriure Josep Antón, del CEIP San Joan de Ribera de Burjassot, per comunicar-nos la nova bona i ens conta: Tenim un nou curt a l’escola i tornem a estar d’enhorabona perquè hem sigut premiats al concurs que ha organitzat la FEB (Federació Española de Basquet). El curt es va realitzar el passat mes d’octubre quan el mestre d’Educació Física del centre em va parlar del Programa Actibasket. Aquest programa está impulsat per la FEB, la Fundació Trinidad Alfonso i el València Basket Club. La tasca es tractava de realitzar un mural amb un Decàleg del Bàsquet un curt d’uns 5 minuts on els alumnes i la resta de la comunitat educativa expresaren missatges relacionats amb el bàsquet així com les carències del centre en material i infraestructures per a la seua pràctica.

Tráeme baloncesto és el nom del curt, dirigit pel mestre Josep Anton i protagonitzat per un grup d’alumnes de l’escola. Constitueix un cant a la pràctica del bàsquet i l’esport -inseparable de l’educació- i denuncia també les carències d’instalacions esportives en aquesta escola pública. De fet, els alumnes de la línea en valencià del centre no tienen més remei que traslladar-se al parc públic de l’Eixereta per tal de realitzar les seues sessions d’Educació Física mentres no finalizen les obres de reforma del centre que actualment continúen paralitzades. ”Començarem la casa… Per les cistelles” un lema tan íronic com esperançador, ens deixa una porta oberta a un canvi que l’escola ja demana i mereix des de fa temps.

D’altra banda, comentar que el passat dimecres 2 de novembre, es va lliurar el premi a l’escola, dos cistelles de bàsquet traslladables. A més els auténtics protagonistes, junt als alumnes, van ser els exjugadors Jorge Garbajosa, Elisa Aguilar i Victor Luengo, junt amb el base del València Basket Sam Van Rossom, que van gaudir del curt i van respondre a totes les preguntes formulades pels alumnes i van agraïr el treball realitzat pel centre. Després de la presentació, van estrenar les cistelles amb diversos llançaments ben afortunats la majoria. Va ser un dia divertit emocionant i inoblidable per a la xicalla del centre i també per a totes les parts implicades al projecte.

25a eacn

Sempre les coses són en funció de la perspectiva. Per això, haver-hi arribat a la 25a edició i mirar cap enrere va generar un component emocional que ha travesat les nostres pells cada dia d’aquesta setmana passada. Entre el 6 i l’11 de juliol, a Xelva una vegada més, va tenir lloc la 25a edició de l’eacn · escola d’activitats culturals a la naturalesa d’escolagavina. Dues edicions cada curs i 12 anys i mig de trajectòria d’un projecte que volem pensar, aconsegueix l’objectiu primer: transformar en positiu el nostre alumnat. Indicadors? els somriures dels alumnes, les paraules en boca de les famílies, les imatges generades per tots, ara, 18 alumnes de secundària dels quatre cursos més tres mestres.

Dilluns els alumnes arriben i després d’acomodar-se a la casa comencen amb la feina cinematogràfica. Primerament amb una xarrada introductòria sobre conceptes bàsics del cinema i algunes pautes de planifiació i realització. I és que a continuació planifiquen amb guió tècnic i story board, el guió d’un fragment d’una seqüència real, en aquest cas de la magnífica comèdia dels Marx, Una nit a l’òpera. De vesprada, realització amb la intensitat del rodatge per equips i l’edició en paral·lel. A la nit fem el visionat comentat i comprovem les diferents eleccions dels equips, moment que resulta molt enriquidor. És una pràctica aquesta que permet l’alumnat trencar ma de rodatge, plantejar-se eleccions personals per abordar la realització i incorporar conceptes vistos anteriorment (el raccord, la pauta de l’eix, la tipologia de plans…). Seguidament i abans de donar descans al cos, presentàrem les altres dues propostes de treball: el projecte central i la proposta de vídeocreacions a partir d’un fragment musical.

Dimarts va ser dia complet de cinema. Encetàrem el rodatge del projecte central i ens va visitar el primer convidat. En aquesta edició la proposta central tenia forma de vídeo-clip. El format era excusa per abordar la temàtica del poder de les imatges i com aquestes poden arribar a modelar la nostra realitat. La Dolce Vita era el tema musical triat i per acompanyar un vídeo clarament diferenciat en dues parts. Una primera amb format, textures i maneres al més pur estil publicitari com si d’una anunci d’Estrella Damm es tractara. Prèviament n’havíem analitzat alguns exemples i reflexionàrem junts sobre com els anuncis acaben per configurar un imaginari col·lectiu d’una realitat editada, possible però llunyana, on s’elideix allò que després acaba per generar frustració. Ja ho sabem, als anuncis i sovint al cinema, l’aigua de la dutxa ix a temperatura, el café i les torrades ja estan preparats i no cal escurar, els cossos són tant bonics com impostats… De vesprada comptàrem amb la particiàció d’un convidat excepcional, Vicent Monsonís. Monso és exemple de constància, capacitat de treball i resistència en un panorama audiovisual valencià que ha viscut moments desoladors. Ens va contar els seus plantejaments, la seua trajectòria, va mostrar-nos en què està capficat ara mateix, donar-nos algunes orientacions de treball ben valuoses i va deixar en l’aire algunes idees de gran interés. Així, va encoratjar l’alumnat a aprendre les eines i les maneres per contrarrestar tanta invasió i manipulació mediàtica a la qual estem sotmesos. Sempre he volgut fer cinema a casa meua i d’alguna manera, tornant-lo a convidar, nosaltres volíem dir-li que l’eacn també és casa seua doncs va ser, ja fa 12 anys, el primer convidat de la nostra proposta. Un retrobament d’allò més emocionant. A la nit, contacte de nou amb la proposta gastronòmica de la Segona nit de la tapa. Per rebre les orientacions adients, comptàrem amb la excel·lent col·laboració de Lluc Teodor, ex-alumne i cuiner professional.

Dimecres fem la primera de les dues grans excursions, la marxa Xelva-Calles-Xelva. L’oratge de calor infernal ens furtava la possibilitat d’una de les imatges tan carismàtiques de tantes edicions d’estiu, la de l’alumnat a l’aqüeducte de la Penya Tallada. I és que optàrem per fer la ruta curta i evitar l’exposició a tant de sol. De camí al blau de la piscina de Calles, converses i càntics al mig del paisatge i la natura, i l’únic incident de la setmana, que finalment va quedar només en un intent d’esquinç. L’alumnat a la muntanya opta per fer el cabra però paradòxicament qui va baixar amb serenitat va ser qui va tenir mala pata. Siga com siga els alumnes necessiten del contacte amb la natura i del coneixement del territori. De vesprada teníem la segona de les visites, també carregada d’emoció. Ens visitaven dos dels components del grup musical Tardor, Àlex Martínez i Cesc Doménech. Però la seua tarja de visita amagava un detall més revelador. Tots dos sigueren alumnes de la primera edició de l’eacn i protagonistes del primer curt que aconseguírem realitzar al complet, Trobada amb el vampir. El seu visionat més les explicacions de l’Àlex sobre a seua experiència audiovisual amb la direcció d’un curt i diversos vídeoclips era només l’antesala a un dels moment més màgics de tantes edicions. La interpretació en directe i acústic d’un parell de temes, va deixar l’alumnat bocabadat i alguna llàgrima a punt de vesar ulls emocionats.

Dijous, passat ja l’equador, va ser segon dia de rodatge dedicat al vídeo-clip però també a tancar les vídeocreacions per parelles. Així que per primera vegada teníem totes les peces tancades un dia abans del nostre microfestival que sempre té lloc la darrera nit. El tema triat per a la vídeocreació era el primer fragment de 16 segons de Vcr del grup The XX. A la nit tornàvem a la gastronomia amb un consolidat concurs de pizzes preparades pels alumnes. Recuperar la fresca del carrer per sopar també sigué un encert.

Divendres, la segona de les grans excursions, la reservada per al tram final per la seua càrrega simbòlica: l’excursió del riu. Remuntar el riu Chelva-Tuéjar sempre amb el component iniciàtic, quasi et gradua quan l’has acabada i has sentit els arraps de canyes i esbarzers però també la ma amiga que t’ajuda a passar o la força d’una aigua que mai és la mateixa, com un mateix quan deixa l’eacn.

Dissabte és tancament. Cada acció porta l’alumnat allà on no vol arribar. Malgrat que estan començant l’estiu, els invaeix una sensació de final perquè, especialment per l’alumnat de 4t, acaben moltes coses. El rodatge dels últims plans, la paella final després de les últimes arruixades sota la mànega, apretar la maleta desordrenada o els darrers moments de jocs intenten mitigar un vuit també necessari de viure.

Sempre queden coses per explicar; les pel·lícules visonades, anècdotes, jocs, converses… Sempre hi haurà coses per millorar, forma part del nostre adn mirar de redissenyar per la millora. Però, al solatge final, queda la satisfacció d’haver aconseguit aquell primer objectius, transformar en positiu els alumnes, amb aprenentatge, rigor i afecte. Viscuda la 25a edició tornem a posar la mirada en les futures edicions.
Per molts anys!

De Mans… D’avions

Ens repetim però no ens cansem per necessari. Rebre un mail, un apunt, on es presenta el treball audiovisual d’altre centre, és per nosaltres paradigma d’allò que volem ser. La conversa a l’ombra de l’om, a la plaça del poble, la del cinema a la fresca. I ens posem poètics doncs no és per menys. Ens escriu Josep Antón (recordeu el Superheroi, premi Wolters Kluwer atrogat Cuadernos de pedagogía en els Tirant de Mice 2014?) per continuar amb aquesta conversa en la qual cada dia sabem un poc més dels altres, d’aquells que fem cinema a l’escola.

De Mans… D’avions

Vos torne a escriure per fer-vos saber que el passat 22 de juny els meus alumnes i jo vàrem guanyar el 1er Premi de la Trobada Audiovisual de Joves a Cinema Jove. Aquest cop el curtmetratge tracta el món de la poesia i en concret, la de Miquel Martí i Pol. Al llarg del curs que ara acaba i junt a la meua companya Dori Palencia, hem portat endavant un projecte poètic amb l’alumnat de les nostres tutories, els alumnes de 5é i 6é de primària del CEIP Sant Joan de Ribera de Burjassot. Al primer trimestre del curs vàrem presentar als alumnes les figures dels dos poetes a treballar: Miquel Martí i Pol i Vicent Andrés Estellés. En aquest trimestre els xiquets varen treballar les poesies i per Nadal, es va fer un recital d’una selecció dels poemes dels autors.

Al segon trimestre, el projecte va continuar amb la realització de dos curtmetratges on es dotava d’una història a dos poemes dels autors treballats. De mans… [dalt], guanyador del premi a Cinema Jove, ret homenatge a Miquel Martí i Pol. Enllaçar les mans, els gestos i els versos, una visió particular de la seua poesia a través d’una breu passejada pel seu poema Dona’m la mà. D’avions [baix]la segona part del projecte, és un vol per la poesia d’Estellés mitjançant el qual els alumnes han anant descobrint-se uns a altres els versos d’aquest autor del nostre poble.

El rodatge dels dos curts es va perllongar fins el mes de març i es va fer íntegrament en horari lectiu. També en aquest segon trimestre, vàrem repetir el recital de poesia amb el repertori dels poetes, però aquesta vegada a l’institut del nostre poble, l’IES Vicent Andrés Estellés on els nostres alumnes recitaren per a l’alumnat de secundària i batxillerat del centre. Finalment, el 20 de maig, els vàrem estrenar a l’escola. No vull deixar d’esmentar que hem rebut el suport de tanta gent per fer els curts: els músics Lluís Llach, Borja Penalba, Tomàs de los Santos i d’altres, varen cedir la seua música perquè formés part del projecte i tantes persones de l’escola i el nostre voltant.

Josep Anton
Mestre del 3er cicle de primària. CEIP Sant Joan de Ribera. Burjassot

Aporue!

Contents, més que contents; piulàvem per raons òbivies diumenge a última hora de la nit. I encara més, de contents, en rebre al dia següent aquest apunt de la ma de la responsable del treball, Carmen Maria, professora a l’iES Lluís Vives de València.

Emilio Martí ha dirigit un super taller d’animació que ha durat així com uns 5 messos, en que els alumnes han treballat segons els venia bé, vull dir, hem treballat a diferents ritmes per tal de poder donar eixida als currículums i les programacions sense problema.Els nostres socis europeus també han treballat en la pel·li durant els tallers que van fer en març, durant els dies que van estar a València. Aquesta pel·li és un conjunt de micropel·lícules, petites unitats narratives construïdes per diferents equips d’alumnes de batxillerat d’arts, totes amb l’objectiu de donar forma al fet de contar el punt de vista de la nostra escola dins d’un projecte europeu Comenius d’intercanvi escolar: Young Artists in Emergency, criticart.

Pot ser amb 15 minuts ens haja quedat un poquet llarga, pot ser hi ha algunes escenes de tipus vídeo-documental que es podrien retallar. Però ara mateix el producte que tenim és aquest. Ah, i estem inmersses, la meua companya de departament Ana Sáenz Aliaga i jo, en altre projecte de dinamització de l’audiovisual, el II concurs de stop-motion al Lluís Vives, que conta amb el suport econòmic de l’AMPA i amb professionals del món de l’animació com Pablo Llorens, Borja Flors (Clay Animation), o professorat de BB.AA. que es dediquen a aquest àmbit. En un parell de setmanes tindrem els guanyadors i vos informarem puntualment.

I si sóu d’altres centres i esteu immersos en finalitzar treballs audiovisuals, no dubteu en compratir-ho!

Next Page →