IX Mostra Itinerant de Cine i Vídeo Indígena del País Valencià

mostra-indigena-17

Amb el títol De dacsa, terra i aigua som i entre els dies 29 de novembre i 1 de desembre es celebrarà la IX Mostra Itinerant de Cine i Vídeo Indígena del País Valencià,  organitzada per l’Associació Perifèries, (@periferies) amb el suport d’Entrepobles, CEDSALA, Intersindical Solidària, Enginyeria Sense Fronteres i Brigades Internacionals de Pau.

La Mostra tracta d’apropar la realitat dels pobles indígenes a la societat valenciana mitjançant els treballs realitzats per creadors indígenes, amb la participació de les seues comunitats i organitzacions. Aquest any està dedicada a les defensores i defensors dels béns naturals centreamericans, aquestes persones que des de la seua cosmovisió i maneres pròpies posen el cos per detenir la destrucció de la Mare Terra.

Les sessions de vídeo es completaran amb espais per al diàleg i la tertúlia amb convidades d’Amèrica Llatina com l’Andrea Ixchiú del poble kiché de Guatemala, la Rony Morales i Adrián Cal del poble quekchí, de Guatemala també, i la Marixela Ramos d’El Salvador i altres convidades d’organitzacions socials del País Valencià que participaran en les taules i debats posteriors al visionat de les pel·lícules i vídeos. L’esdeveniment se celebrarà en paral·lel a les ciutats de València, Alacant i Castelló de la Plana.

En el facebook podeu trobar tota la informació i  ací teniu enllaçat el Programa IX Muestra Itinerant de Cine

La festa del curt

festa-curt-17

La setmana del 18 al 22 de desembre hi haurà una cita amb l’audiovisual valencià al vostre centre. Aquesta setmana s’ompliran els centres educatius de curtmetratges valencians de moltes temàtiques i gèneres. Si el vostre centre, curs o vosaltres personalment com a docents, voleu participar en aquesta activitat festiva, l’Institut Valencià Cultura ho posa molt fàcil: a la web es pot trobar un llistat de curts de direcció i/o producció valenciana, classificats per gènere i edat recomanada. Podreu triar el millor programa per al vostre alumnat, siga adaptat al temari o contingut d’una matèria, o un programa més general per a tot el curs, etapa o centre. Tots els centres formaran part d’un mapa de la Comunitat Valenciana a la mateixa web que mostraran tots els participants. S’oferiran a més, activitats relacionades amb La Festa del Curt.

Al següent enllaç estan els 25 curtmetratges disponibles que podràs projectar en la teua aula o centre la setmana del 18 al 22 de desembre. Sota el títol de cadascun, teniu informació referent als temes que tracta, i a l’edat mínima recomanada pel Ministeri d’Educació i Cultura, a més de les versions d’idiomes disponibles. La clau de visionat de tots ells és festa2017.

http://ivac.gva.es/foment/la-festa-del-curt/curts-festa

També podeu trobar en aquest enllaç les bases per a participar en els dos concursos que proposem des de l’Institut Valencià de Cultura, un dirigit a Primària i un altre a Secundària. El premi per als cursos guanyadors de tots dos concursos, és un taller de cinema impartit per l’empresa Nautilus Audiovisual.

Si teniu qualsevol dubte o suggeriment per a fer més atractiva l’activitat en el vostre centre, podeu respondre a aquest mateix correu electrònic. Ja esperen el vostre llistat de curtmetratges i les dades del vostre centre, perquè puguen afegir-ho en el mapa i enviar-vos els materials corresponents. Si teniu alguna preferència respecte als idiomes de cada curt, per favor, especifiqueu-ho també en la vostra petició. Recordeu que tots el materials que es proporcionen només podran utilitzar-se per a aquesta activitat, ja que són obres sota drets d’autor.

Activitat gratuïta | contacte  lafestadelcurt@gmail.com; marti_dor@gva.es
Visca el curt!

Sessió didàctica: amb ritme curt

ritme-curt

Més propostes didàctiques al voltant del cinema. Com haureu comprovat hem posat un banner permanent a les activitats didàctiques d’audiovisuals i cinematografia de l’Institut Valencià de Cultura. Tot i així la idea és continuar informant amb detall segons s’acoste cada activitat, com és el cas d’A ritme curt adreçada a alumnat d’infantil i primparia.

A partir d’una selecció de curts d’animació sense diàlegs que presenten diferents usos de la música i el so, l’activitat pretén despertar en els més xicotets la consciència de la relació entre els dos llenguatges, el del cinema i el de la música mentre gaudeixen d’una sessió lúdica interactiva. La música i el so són un element fonamental del llenguatge audiovisual. El seu valor queda sovint eclipsat per la importància de les imatges, però en el cinema aquestes solament poden completar el seu sentit si els vam sumar el que sentim. I per a açò és necessari prestar bona atenció a totes les possibilitats que la música ofereix, al ritme del que veiem, per a gaudir de l’audiovisual d’una forma més completa.

Per açò s’ha seleccionat una sèrie de curtmetratges d’animació que presenten diferents usos de la música i el so. Són curtmetratges en els quals no existeixen diàlegs verbals, la qual cosa no és molt habitual en el cinema. D’aquesta forma, el nivell sonor pansa a un primer plànol quant a importància dins de cada obra i fa ús de diferents recursos. Es comptarà amb curts en els quals el propi director de l’animació és director de la partitura, la qual cosa implica un tipus de composició global de l’obra molt interessant.

També hi haurà obres en les quals la història està ambientada en el context d’un teatre musical, en el qual es desenvolupa la trama dels personatges cantants, i que ens permet endinsar-nos en aquest tipus d’espectacles. I hi ha altres casos de major abstracció on és el so dels elements visuals el que dota de sentit a la trama, d’una manera emotiva més sensorial.

A més també es podran veure exemples de com una cançó pot representar-se en imatges animades a través del conegut format de videoclip. Exemples que permeten als xicotets gaudir d’una nova perspectiva de l’audiovisual, alhora que són conscients de com es relacionen dos llenguatges com el cinema i la música que a tots ens resulten quotidians.

didactica_ivac@gva.es | http://ivac.gva.es/ | 963 89 03 62/ 963 53 93 08

Alumnes del Vives premiats a Nova York

Just piulàvem ahir que hi ha moments en que baixem en publicació i d’altres en que el bloc està bonic, farcit de notícies i enllaços d’interès. I ves per on que a última hora de la vesprada, la nostra companya Carmen M. Belmonte de l’IES Lluís Vives compartia amb nosaltres aquesta gran notícia que posa l’audiovisual escolar valencià en quotes insospitades. Ens complau doncs per doble motius, primer pel treball i el premi dels companys, alumnes i mestres del Vives, i després pel fet que 400 colps esdevé de nou la plataforma nexe entre les iniciatives dels centres.

I la gran notícia és que dos equips d’alumnat de 2º de batxillerat d’Arts de l’IES Lluís Vives han sigut premiats pels seus curtmetratges sobre migració, diversitat i inclusió social en el concurs internacional PLURAL +Youth Video Festival on Migration, Diversity & Social Inclusion de l’edició 2017.

Aquest festival ho organitza la UNOAC · UnitedNations Alliance of Civilizations, i el lliurament de premis s’ha realitzat a Nova York la setmana passada, assistint a ella com a convidada una de les nostres alumnes, María Muñoz Varó, en representació del seu equip de treball, format per Paula Sanchis, Gloria Espert, Sonia Pons, Djihad Mizri, Salvador Moreno, Antonio Chulvi, Steven Borges i Maria Torres. El seu treball es titula Skins/Pells i el premi atorgat és el PLURAL+ 2017 WADADA News for Kids Youth Prize.

El grup d’alumnes format per Quique Ferrando Climent, Paula Royo del Moral, Lucía Giménez Giménez, Núria Gómez Vernet, Irene Martos Minguet, també ha sigut premiat pel seu treball Prototype of a perfect girl / Prototip d’una xica perfecta i el premi atorgat és el PLURAL+ 2017 CDI Award.

Aquests exercicis de vídeo es van realitzar durant el curs passat en l’assignatura de Cultura Audiovisual I. De nou la més sincera enhorabona pel treball.

Carmen María Belmonte
Departament de Dibuix i Arts Plàstiques

AulaCabina, l’oferta per a centres escolars del festival La Cabina

la-cabina-17

AulaCabina és el projecte a través del qual, per tercer any consecutiu La Cabina, el festival de migmetratges de València, acosta aquest format als escolars. Les sessions de cinema didàctic en la la Filmoteca de València, en les quals es projectaran migmetratges de la Cabina 2017 per a grups d’estudiants de Secundària i Batxillerat, estan coordinades per Isabel Puig: sòcia fundadora de l’Associació Valenciana d’Educadors de Museus i Patrimonis (AVALEM), que en 2013 va crear Mediant.

El projecte, dirigit a grups d’escolars prèvia reserva de plaça, incorpora les eines perquè l’ensenyament de l’audiovisual tinga continuïtat en classe i que els docents puguen abordar-la amb major profunditat. El programa, dissenyat per professionals de la didàctica, permetrà treballar a professors i alumnes amb migmetratges de Secció Oficial i Amalgama de la Cabina 2017: ‘Chasse royale’, ‘Tikitat-a-soulima’, ‘Me and my Father’ i ’50 Rupees Only’.

Les sessions d’AulaCabina es celebraran en la Filmoteca el 21, 22 i 23 de novembre (de 10:00 a 12:00) i les reserves es poden fer a través de coordinacion@lacabina.es.

Frame Up: Cinema breu d’animació

invisible

L’expo Frame Up: Cinema breu d’animació en Las Naves reuneix projectes de curtmetratge d’animació realitzats en diferents tècniques, vinculats amb la Universitat Politècnica de València. Dos d’ells han estat preseleccionats per als premis Goya: Impromptu, de María Lorenzo,  i The Neverending Wall, de Silvia Carpizo.

A més de les projeccions, l’exposició recull imatges dels concept arts, dissenys de personatges, escenaris i cut out, entre altres materials que mostren el procés creatiu que han seguit les persones responsables dels curtmetratges. Els treballs es podran veure fins al 24 de novembre.

Material de somnis, 30 anys de Filmoteca

material-somnis

Des de la dècada dels trenta al segle XX, les filmoteques han sigut els organismes responsables de protegir, restaurar i custodiar el patrimoni cinematogràfic. La nostra, la Filmoteca Valenciana arriba al seu trentè aniversari i per celebrar-ho ha organitzat aquesta exposiciò. Material de somnis reuneix en un espai comú, una selecció del patrimoni fílmic del que la Filmoteca valenciana és dipositària. Cartells, programes de mà, originals d’escenografies, guions, correspondència, fotografies, bibliografia i hemeroteca antigues, càmeres, projectors, mostres de les pel·lícules restaurades i les publicacions pròpies. Una mostra de tot un fons imprescindible per al patrimoni cultural del poble valencià que ensenya no solament un quefer estètic i cultural sinó també la història mateixa de la cultura popular i les seues modes. La memòria col·lectiva dels pobles.

La mostra que està organitzada per la Direcció d’audiovisuals i cinematografia, Institut Valencià de Cultura, Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València i Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, i comissariada per Nieves López – Menchero Martínez, es podrà visitar amb entrada lliure fins el 25 de febrer en els següent horaris: de dimarts a dissabte, de 10:00 a 14:00 hores i de 16:00 a 20:00 hores; diumenge i festius, de 10:00 a 14:00 hores (dilluns tancat).

Més informació

Nova edició de CurtCreixent

curtcreixent-17-a

Curt Creixent és un espai de reflexió i debat sobre el curtmetratge. Awusta que serà ja la tercera edició es dedica enguany a un tema clau de l’audiovisual i la cultura: els públics. En la trobada es debatrà sobre com els espectadors canviem en relació amb l’oferta de cinema que coneixem i la que cerquem en les diferents pantalles. Així, al costat dels professionals de la programació, la gestió audiovisual, o el periodisme, es compartiran experiències de difusió i comunicació del cinema més curt, que s’expandeix amb les noves tecnologies. Nous camins que connecten les pel·lícules amb els públics i dels quals volem parlar i debatre entre totes les persones assistents.

Horari de la jornada

  • 09.30-10.00 h Presentació de la jornada
  • 10.00-11.30 h 1a sessió: Els públics del cinema i la cultura
  • 11.45-13.15 h 2a sessió: El curt en TV i mitjans digitals
  • 13.15-14.00 h 3a sessió: Debat i propostes
  • 16.00-18.00 h Presentació de festivals i projecció de curts

Divendres 10 de novembre de 2017, Saló d’actes del MuVIM (Carrer de Quevedo 10, 46001, València)
Info i inscripcions sessions de matí: curtcreixent@gmail.com
Organitzen: Institut Valencià de Cultura, MuVIM i Some Like It Short
Col·laboren: La Cabina Festival Internacional de Mediometrajes de València, Festival Ciutadà Ciutadà Compromés-ACICOM, Cinema Jove Festival Internacional de València.

Més informació

Festiva Cinema Ciutadà Compromés 2017

Durant un mes, fins el 21 De novembre, ACICOM · Associació Ciutadania i Comunicació ofereix a la ciutadania un ample ventall d’audiovisuals valencians i compromesos. Són 57 les produccions audiovisuals -48 presentades a concurs- i 27 les sales implicades, que pertanyen a espais culturals, sindicales, docents i associatius del nostre territori. Enguany a més el FCCC eixampla fronteres: València, Elx, Montserrat, Sagunt i Aras de los Olmos.

Al llarg de tots aquestos dies, es visionaran i debatran els audiovisuals seleccionats i la temàtica que tracten amb nombroses presentacions i algunes activitats especials, com la celebració demà dia 27 del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual. Enguany es fa coincidir dins del Festival un cicle de memòria històrica amb 8 audiovisuales presentats i activitats complementàries de gran interès com és la projecció en dos dels refugis antiaeris de la guerra civil: IES Lluís Vives i Refugi de l’Ajuntament de València. També es farà un recorregut nocturn per la València Republicana contextualitzant la València actual amb imatges de determinats indrets en temps de la República i està previst realitzar una ruta literària per la València de Juan Gil Albert per a la qual s’utilitzarà la guia literària editada per l’Ajuntament de València i es comptarà amb el seu autor David Sánchez Muñoz.

Una novetat més: una sessió especial de youtubers socials que tindrà lloc en Octubre Centre de Cultura Contemporània. El Festival vol fomentar així la introducció del contingut social i compromés en els nous llenguatges audiovisuals i les noves formes de fer cinema per part de joves coneixedors dels nous suports informàtics

El Festival vola anar més enllà i atenent a les necessitats i demandes detectades, posar a l’abast de la societat civil i especialment de la ciutadania organitzada, un ample ventall d’audiovisuals valencians recents, que parlen de la nostra realitat, amb voluntat transformadora. Unes produccions que pretenen inquietar-nos, ajudar-nos a una mirada crítica i transformadora de la nostra realitat, inclús cridant en ocasions a la mobilització ciutadana, pel que fa a millorar la nostra societat, fent-la més justa, solidària, sostenible, inclusiva i feliç. [+info]

Cinemaula: posa’t a rodar!

cinemaula-17

La presència de la consciència del fet artístic i cultural entre les competències bàsiques implica treballar per millorar la preparació del professorat respecte de l’àmbit artisticoexpressiu. Així, l’art esdevé un eix vertebrador en projectes interdisciplinars i afavoreix la formació integral de l’èsser humà, potenciant el pensament abstracte, la creativitat i la sensibilitat. Genera coneixement i és vehicle de transmissió de valors. L’educació a través de les arts, la música, les arts plàstiques, audiovisuals, les  arts  escèniques, i  l’expressió física haurien de ser aspecte clau en l’escola i per tant, aspecte clau en la formació del professorat d’infantil, primària i secundària. Les arts audiovisuals en l’àmbit educatiu són una necessitat inajornable.

Per tot açò, el Servei de Formació de la Conselleria d’Educació, ofertat pel CEFIRE específic de l’Àmbit Artístic Expressiu i en col·laboració estreta amb la MICE · Mostra Internacional de Cinema Educatiu ha posat en marxa aquestes jornades adreçades a professorat de tots els nivells, amb els següents objectius:

· Conéixer i difondre les bones pràctiques TIC que es duen a terme en l’aula.
· Intercanviar experiències innovadores que fan ús de les TIC en la pràctica diària en l’aula.
· Facilitar estratègies, tècniques i recursos per a l’ensenyament audiovisual.
· Facilitar i experimentar a l’aula materials, estratègies i recursos didàctics.
· Conéixer nous enfocaments metodològics per a l’ensenyament amb la utilització audiovisual.
· Promoure i potenciar el treball en equip entre professors en les noves tecnologies de la comunicació audiovisual.
· Intercanviar experiències i materials prèviament elaborats.
Continguts

Les jornades tindran lloc a Castelló de la Plana el 27 i 28 d’octubre i a Pedreguer el 28 d’octubre. El programa serà pràcticament el mateix amb una ponència marc Cinema i educació a càrrec d’Enrique Martinez-Salanova, la presentació de la MICE 2018 i un seguit de tallers d’expressió i comunicació audiovisual.

Programa Pedreguer · inscripcions | Programa Castelló · inscripcions

Save

Next Page →