Resintonitzant

Posted on setembre 4, 2018 
Filed Under altres | Leave a Comment

sintonitzant

Estigueu atents a l’emissió, estem re-sintonitzant i en breu tornarem a estar amb vosaltres.

Wild&free cinema 2018

Posted on desembre 4, 2017 
Filed Under cinema, educació | Leave a Comment

wild-free-cinema-18

Wild & free cinema pretén sembrar la passió dels més joves pel cinema, ja que són un públic amb particulars necessitats culturals i emocionals; desenvolupar una actitud crítica respecte als pensaments i valors que les imatges transmeten, afavorir les circunstàncies òptimes per al contacte dels joves amb l’obra audiovisual; recolzar el cinema independent, d’autor, compromès, que no forma part dels circuits majoritaris i que dóna cabuda a una altra mirada, que ens ensenya i ens mostra la diversitat cinematogràfica; promoure la creativitat en la resolució de conflictes i mostrar diferents mirades de la forma d’entendre la vida; conscienciar del seu interès a introduir-ho com a forma d’ensenyament de matèries educatives, ja que és un llenguatge primordial per als joves; mostrar que l’entreteniment i la qualitat són compatibles; fomentar especialment el coneixement del nostre cinema, de la nostra cultura europea, descobrir que el cinema europeu i el cinema d’autor poden ser fascinants i fomentar l’ús del valencià i altres llengües europees.

Basat en el concepte d’ alfabetizació audiovisual és un programa dirigit a joves de 12 a 18 anys, es tracta de projeccions matinals gratuïtes per a grups concertats de centres educatius. El plantejament inicial és la realització de dos passes en les sessions matinals: una a les 09.15h. i una altra als 12.00h., depenent de si es completa o no l’aforament de la sala eixe dia. Cada projecció es farà amb la presentació i el col·loqui posterior a càrrec d’un expert, i acompanyada d’una guia pedagògica per a treballar abans i després del visionat. Les sessions tindran lloc en la Sala d’Actes de l’IVAM (C/ Guillem de Castro, 118, 46003 València). Tot el cicle de pel·lícules que es projectarà en versió original convenientment subtitulades.

Per això a tots aquells interessats a assistir,  cal enviar a cidoncha.cultura@gmail.com la següent informació:

1. Nom del Centre.
2. Nom professor/a de contacte, e-mail, núm. de telèfon i matèria que imparteix.
3. Dia de la Sessió interessada a acudir i hora.
4. Nombre d’alumnes per classe (Si hi ha més d’una classe) i número total.
5. Edat mitjana dels alumnes.

Una vegada ens remeteu aquestes dades, se vos enviarà un mail de confirmació per a la per a la vostra assistència. Encara que la programació s’enviarà després de les vacances de Nadal, és oportú reservar amb antelació, ja que l’áforament és limitat.

Presentació de ‘La família (Dementia)’ al Club Cinema Alzira

Posted on novembre 29, 2017 
Filed Under cinema | Leave a Comment

I ves per on que un apunt ens duu a un altre una vegada més. Ja hem comentat diverses vegades que nosaltres tenim preferència perquè posats a veure pel·lícules d’altres àmbits lingüístics aquestes es projecten en versió original subtitulades al valencià. Per açò, com comentàvem, celebràrem tant l’aparició a València del model Albatexas. Ara bé, en relació a la llengua i la seua presència en el cinema, el que si que pensem és que on hauríem d’arribar és a tenir un cinema valencià i en valencià digne, de qualitat. Que ens calen els plans que acompanyen la llengua per transmetre una manera particular de contar i contar-nos el món.

Per açò ens fem ressó d’aquesta proposta que s’alinea tant amb el que comentem. Així, el Club Cinema Alzira presenta aquest divendres 1 de desembre a les 20.30 hores a la Casa de la Cultura, La Famíla (Dementia). Es tracta del segon llargmetratge de ficció de la directora valenciana Giovanna Ribes qui estarà en la presentació junt amb l’actriu Lola Moltó. La producció de la cinta corre a càrrec Tarannà Films (València) MC2 (França) i Miriquidi Film (Alemanya) i parteix d’una premisa tan senzilla com que l’estudiant universitari Roger accepta rebre el seu iaio Roger, malgrat els seus atacs de demència senil. El guió és de Margarita Cadenas, Eberhard Petschinka i Giovanna Ribes i entre actors i actrius podem trobar a Pep CortésCiro MaróMireia PérezLola MoltóSergio CaballeroAbdelatif HwidarJoan GaedaAdan MenchónJessica Jordán SalcedoClara Esmeralda

L’entrada és de 3 € (reduïda: 2 €).

Escola Valenciana i la CAPPEPV ens conviden a la projecció d’Estiu 1993

Posted on novembre 28, 2017 
Filed Under cinema | Leave a Comment

estiu-1993

I lligat a l’apunt d’ahir publiquem hui aquesta proposta. Perquè cal fer suport a l’altra de les iniciatives que darrerament ens havia fet estar més esperançats pel que fa a la cinefília a la ciutat de València: la possibilitat de veure en sala, cinema en versió original subtitulat en valencià. Així, organitzat per escolavalenciana i la Cappev · associació d’alumnes, pares i professors per l’ensenyament públic en valencià, els cinemes Albatexas projectaran aquest dijous 30 de novembre a les 20.00 hores l’òpera prima de la cineasta Carla Simón Estiu 1993.

Frida, una xiqueta  de sis anys, acaba de perdre a la seua mare i s’ha de traslladar de Barcelona a una zona rural per viure amb els seus tiets i la seua cosina durant l’estiu de 1993. En un nou ambient i amb una nova família la xiqueta haurà d’adaptar-se a les noves circumstàncies durant un estiu que marcarà la seua infantesa i, per tant, la seua vida.

L’entrada serà gratuïta però per qüestions d’organització i aforament heu de fer la reserva al correu cinema@fev.org. Se’ns espera per gaudir del bon cinema en la nostra llengua.

L’última programació

Posted on novembre 27, 2017 
Filed Under cinema | Leave a Comment

tancament-arago-cinema

‘Aquesta és la programació 104 i última. Fins al dia 29 mantenim la programació habitual i el dimecres 29 tindrem dos esdeveniments. Per al dijous 30 prepararem alguna cosa especial. Ja vos explicarem… Esperem veure-vos aquests dies en alguna de les pel·lis programades que encara no heu vist. O en algun dels esdeveniments de dimecres. O dijous. Gràcies pel vostre suport i companyia. Una abraçada’.

Amb aquest missatge enviat per La cinemista certificàvem de manera oficial una notícia que més que ens coste de creure, en fa mal. Que els Aragó Cinema tanquen just després de dos anys bregant per ampliar l’oferta de cinema de qualitat a la ciutat de València. Ironies del destí o simple casualitat tot just tal dia com hui però de fa dos anys publicàvem que teníem motius per celebrar. Ara tot el contrari. Temps dolents per a la lírica i pel cinema? És cert que han canviat notablement els hàbits de consum audiovisual especialment sota la influència d’internet i l’aparició de fenòmens com les sèries on-line cienmatogràfico-televisives. Però, si no ens equivoquem, sembla que recentment ha augmentat la taquilla de les sales més comercials. Per tant, que porta al tancament d’una proposta que parteix de la possibilitat de veure cinema de qualitat a preus molt competitius per un diversitat de públic? La pregunta és oberta mentres tanquen cinemes.

Mostra Rec a manta 2017

Posted on novembre 24, 2017 
Filed Under video | Leave a Comment

rec-a-manta-01

Artxiviu és un acrònim que reuneix tres conceptes bàsics: arxiu, art i vida. És un projecte creatiu que pretén fomentar l’elaboració i difusió de continguts culturals relacionats amb la memòria i la realitat de l’Horta de València, un espai territorial carregat de singularitats. És també un grup de treball obert, un grup de persones que contemplen les pràctiques artístiques com a part essencial dels processos creatius, considerant igualment els valors documental, cultural i antropològic.

D’una banda, com a arxiu viu de la memòria de la gent de l’Horta de València, pretén ser una eina de cerca, registre, catalogació i difusió de la seua cultura i el seu coneixement. De l’altra, vol ser un instrument que estimule l’experimentació i la creació al voltant d’aquesta realitat. Artxiviu és també un lloc de trobada d’iniciatives desenvolupades a espais agrícoles i culturals similars, un lloc d’intercanvi i connexió amb altres sistemes i paisatges vinculats amb l’aigua i el regadiu tradicional.

I aquest dimecres 29 de novembre a l’Escola Meme de Benimaclet acull a partir de les 19.00 hores les projeccions d’una nova edició del Rec a manta, la convocatòria anual d’arxius de vídeo domèstics de l’Horta de València que, per segon any consecutiu, organitza el col·lectiu Artxiviu de l’Horta.

Es presentaran arxius de vídeos casolans, xicotets retalls de vida que, des d’una visió interna i pròpia dels seus habitants, contribueixen a aquest projecte col·lectiu que tracta de salvaguardar la memòria oral de l’Horta de València. En general, són vídeos curts en els quals una persona entrevista a una altra major, amb la qual té alguna vinculació familiar o afectiva.

A més, l’esdeveniment servirà per a presentar el treball de Memòries Cel·luloides, un col·lectiu de Múrcia, de plantejaments afins als d’Artxiviu de l’Horta, que treballa en la recuperació de la memòria continguda en el cinema domèstic.

IX Mostra Itinerant de Cine i Vídeo Indígena del País Valencià

Posted on novembre 23, 2017 
Filed Under cinema, festivals | Leave a Comment

mostra-indigena-17

Amb el títol De dacsa, terra i aigua som i entre els dies 29 de novembre i 1 de desembre es celebrarà la IX Mostra Itinerant de Cine i Vídeo Indígena del País Valencià,  organitzada per l’Associació Perifèries, (@periferies) amb el suport d’Entrepobles, CEDSALA, Intersindical Solidària, Enginyeria Sense Fronteres i Brigades Internacionals de Pau.

La Mostra tracta d’apropar la realitat dels pobles indígenes a la societat valenciana mitjançant els treballs realitzats per creadors indígenes, amb la participació de les seues comunitats i organitzacions. Aquest any està dedicada a les defensores i defensors dels béns naturals centreamericans, aquestes persones que des de la seua cosmovisió i maneres pròpies posen el cos per detenir la destrucció de la Mare Terra.

Les sessions de vídeo es completaran amb espais per al diàleg i la tertúlia amb convidades d’Amèrica Llatina com l’Andrea Ixchiú del poble kiché de Guatemala, la Rony Morales i Adrián Cal del poble quekchí, de Guatemala també, i la Marixela Ramos d’El Salvador i altres convidades d’organitzacions socials del País Valencià que participaran en les taules i debats posteriors al visionat de les pel·lícules i vídeos. L’esdeveniment se celebrarà en paral·lel a les ciutats de València, Alacant i Castelló de la Plana.

En el facebook podeu trobar tota la informació i  ací teniu enllaçat el Programa IX Muestra Itinerant de Cine

Taller de videoart per a xiquets

Posted on novembre 22, 2017 
Filed Under formació, video, xarrades | Leave a Comment

videoart-infantil

Paral·lelament a la xarrada que Las Naves de València organitza per a mares i pares sobre seguretat infantil en internet, tindrà lloc un taller de videoart per a xiquetes i xiquets d’entre 7 i 12 anys. L’objectiu és estimular, a través del joc, el pensament creatiu dels menors incorporant el vídeo com un recurs per reflexionar sobre la realitat que els envolta.

Primer, visionaran curts d’animació sobre el tema de la violència de gènere per crear i gravar posteriorment un curt animat amb acetats de colors i siluetes retallables. Per a això, utilitzaran tècniques com els retroprojectors, les taules de llums o el stop-motion. Per finalitzar, les xiquetes i xiquets que participen visionaran tots els curts realitzats. Tot, aquest dissabte 25 de novembre de 17.00h. a 19.30h. i a l’enllaç podeu fer la inscripció gratuïta.

La festa del curt

Posted on novembre 17, 2017 
Filed Under cinema, educació, recursos | Leave a Comment

festa-curt-17

La setmana del 18 al 22 de desembre hi haurà una cita amb l’audiovisual valencià al vostre centre. Aquesta setmana s’ompliran els centres educatius de curtmetratges valencians de moltes temàtiques i gèneres. Si el vostre centre, curs o vosaltres personalment com a docents, voleu participar en aquesta activitat festiva, l’Institut Valencià Cultura ho posa molt fàcil: a la web es pot trobar un llistat de curts de direcció i/o producció valenciana, classificats per gènere i edat recomanada. Podreu triar el millor programa per al vostre alumnat, siga adaptat al temari o contingut d’una matèria, o un programa més general per a tot el curs, etapa o centre. Tots els centres formaran part d’un mapa de la Comunitat Valenciana a la mateixa web que mostraran tots els participants. S’oferiran a més, activitats relacionades amb La Festa del Curt.

Al següent enllaç estan els 25 curtmetratges disponibles que podràs projectar en la teua aula o centre la setmana del 18 al 22 de desembre. Sota el títol de cadascun, teniu informació referent als temes que tracta, i a l’edat mínima recomanada pel Ministeri d’Educació i Cultura, a més de les versions d’idiomes disponibles. La clau de visionat de tots ells és festa2017.

http://ivac.gva.es/foment/la-festa-del-curt/curts-festa

També podeu trobar en aquest enllaç les bases per a participar en els dos concursos que proposem des de l’Institut Valencià de Cultura, un dirigit a Primària i un altre a Secundària. El premi per als cursos guanyadors de tots dos concursos, és un taller de cinema impartit per l’empresa Nautilus Audiovisual.

Si teniu qualsevol dubte o suggeriment per a fer més atractiva l’activitat en el vostre centre, podeu respondre a aquest mateix correu electrònic. Ja esperen el vostre llistat de curtmetratges i les dades del vostre centre, perquè puguen afegir-ho en el mapa i enviar-vos els materials corresponents. Si teniu alguna preferència respecte als idiomes de cada curt, per favor, especifiqueu-ho també en la vostra petició. Recordeu que tots el materials que es proporcionen només podran utilitzar-se per a aquesta activitat, ja que són obres sota drets d’autor.

Activitat gratuïta | contacte  lafestadelcurt@gmail.com; marti_dor@gva.es
Visca el curt!

Sessió didàctica: amb ritme curt

Posted on novembre 16, 2017 
Filed Under cinema, educació | Leave a Comment

ritme-curt

Més propostes didàctiques al voltant del cinema. Com haureu comprovat hem posat un banner permanent a les activitats didàctiques d’audiovisuals i cinematografia de l’Institut Valencià de Cultura. Tot i així la idea és continuar informant amb detall segons s’acoste cada activitat, com és el cas d’A ritme curt adreçada a alumnat d’infantil i primparia.

A partir d’una selecció de curts d’animació sense diàlegs que presenten diferents usos de la música i el so, l’activitat pretén despertar en els més xicotets la consciència de la relació entre els dos llenguatges, el del cinema i el de la música mentre gaudeixen d’una sessió lúdica interactiva. La música i el so són un element fonamental del llenguatge audiovisual. El seu valor queda sovint eclipsat per la importància de les imatges, però en el cinema aquestes solament poden completar el seu sentit si els vam sumar el que sentim. I per a açò és necessari prestar bona atenció a totes les possibilitats que la música ofereix, al ritme del que veiem, per a gaudir de l’audiovisual d’una forma més completa.

Per açò s’ha seleccionat una sèrie de curtmetratges d’animació que presenten diferents usos de la música i el so. Són curtmetratges en els quals no existeixen diàlegs verbals, la qual cosa no és molt habitual en el cinema. D’aquesta forma, el nivell sonor pansa a un primer plànol quant a importància dins de cada obra i fa ús de diferents recursos. Es comptarà amb curts en els quals el propi director de l’animació és director de la partitura, la qual cosa implica un tipus de composició global de l’obra molt interessant.

També hi haurà obres en les quals la història està ambientada en el context d’un teatre musical, en el qual es desenvolupa la trama dels personatges cantants, i que ens permet endinsar-nos en aquest tipus d’espectacles. I hi ha altres casos de major abstracció on és el so dels elements visuals el que dota de sentit a la trama, d’una manera emotiva més sensorial.

A més també es podran veure exemples de com una cançó pot representar-se en imatges animades a través del conegut format de videoclip. Exemples que permeten als xicotets gaudir d’una nova perspectiva de l’audiovisual, alhora que són conscients de com es relacionen dos llenguatges com el cinema i la música que a tots ens resulten quotidians.

didactica_ivac@gva.es | http://ivac.gva.es/ | 963 89 03 62/ 963 53 93 08

Next Page →