Zumzeig, cinema cooperatiu

Posted on octubre 24, 2016 
Filed Under cinema, educació | Leave a Comment

zumzeig

Un dels objectius que sovint repensem és ampliar el nostre espectre de referents a iniciatives que si bé no estan en proximitat física, sí les trobem a prop pel que fa a plantejaments i propostes.

Aquest és el cas de Zumzeig Cinecooperativa. Ubicada al districte de Sants-Montjuïc, al número 53 del carrer Béjar de Barcelona, Zumzeig és una manera col·lectiva d’entendre l’exhibició cinematogràfica, basada en una programació diversa (cinema d’autor, independent, documental, experimental, videoart, infantil, curtmetratge …) i en una major interacció amb l’espectador. Amb ells coinicidim en considerar la imatge com una eina bàsica d’aprenentatge. En un món saturat d’estímuls visuals i tergiversat per les imatges, educar la mirada és fonamental per a desenvolupar una consciència pròpia i analítica. És important ensenyar als alumnes a saber mirar, a mirar amb intenció, perquè puguen esdevenir ciutadans crítics i no només consumidors passius o productors d’imatges volàtils.

Per incidir en aquesta línia, volen establir relacions bidireccionals amb les escoles, instituts, casals… oferint al cinema sessions i activitats en horari lectiu pensades per als més joves i que fomenten l’educació en el lleure i la reflexió sobre la imatge. A més del diàleg obert entre totes les parts, estan convençuts que sortiran altres tipus de propostes que enriquiran molt al conjunt. Igualment, tenen previst oferir una sèrie de tallers i altres activitats fora del cinema, apropant així la cultura de l’audiovisual a les instal·lacions d’aquests centres educatius.

Una pantalla múltiple en versió original, punt de trobada de mirades plurals i inquietes, un espai per pensar i compartir on l’audiència deixa de ser un espectador passiu. Una sala arriscada, compromesa i, a més, referent en la seva alta qualitat tècnica. Un espai únic a la ciutat de Barcelona Sense ànim de lucre. Pur activisme cultural.

Un referent a seguir de prop i valorar-hi, si sóu a prop, de particiàr-hi al seu Verkami

13a edició de Cinema a l’escola

Posted on octubre 21, 2016 
Filed Under cinema, educació | Leave a Comment

Escola Valenciana té l’objectiu de contribuir a la normalització de la nostra llengua en l’àmbit del cinema, perquè és molt important que l’alumnat valencià es trobe amb referents que parlen el valencià tant a l’escola com al carrer. El Cinema a l’Escola arriba cada tardor a les sales de cinema de moltes poblacions valencianes per oferir als infants i joves les novetats cinematogràfiques del moment amb el segell de versió valenciana.

La 13ª edició del programa Cinema a l’Escola proposa títols tan atractius com Home, Atlantis, L’imperi perdut i Quatretondeta. Cada pel·lícula ve acompanyada d’una fitxa didàctica que permet treballar-la posteriorment a l’aula i fomentar així el coneixement de diferents aspectes del llenguatge cinematogràfic entre els i les escolars. Aquesta iniciativa és possible gràcies a la col·laboració d’ajuntaments valencians que veuen en Cinema a l’Escola una oportunitat de normalitzar la nostra llengua en un àmbit tan important al segle XXI com és el sector de l’audiovisual i el cinema.

Bases del Premi Audiovisual Sambori-Mice a les produccions escolars valencianes 2017

Posted on octubre 18, 2016 
Filed Under cinema, educació, festivals | 2 Comments

sambori_mice_01

La Fundació Sambori, dins el marc de la 5a MiCe · Mostra Internacional de Cinema Educatiu, convoca el III Premi Audiovisual Sambori-MiCe 2017 d’acord amb les bases següents:

1. Podran participar produccions audiovisuals realitzades durant els darrers dos anys als centres d’educació infantil i primària, secundària, batxillerat o formació professional del País Valencià, i també els centres d’educació especial, sempre que no hagen estat presentades en edicions anteriors de la MiCe.

2. Les produccions poden ser de qualsevol gènere: ficció, documental, videocreació, animació… sempre que la llengua utilitzada siga el valencià.

3. Les produccions es presentaran online (we transfer, dropbox…) al correu electrònic fundacio@sambori.net.

4. La durada màxima de les produccions audiovisuals presentades serà de 15 minuts.

5. S’estableixen quatre categories generals:
• Produccions realitzades per alumnes d’Educació Infantil i Primària.
• Produccions realitzades per alumnes d’Educació Secundària, Formació Professional i Batxillerat.
• Produccions realitzades per alumnes de Centres d’Educació Especial.
• Book tràiler* (amb una durada màxima de 90 segons)

6. Els/Les alumnes hauran d’haver participat en tots els processos de la producció, ben entès que, en tractar-se de produccions d’àmbit educatiu, la mediació i la direcció de professores i professors ha d’estar present inevitablement.

7. La formalització de la inscripció se farà fins el 2 de desembre de 2016 i constarà obligatòriament de:

Inscripció electrònica enviada per correu a: fundacio@sambori.net o podeu omplir-la directament ací.
• Un fotograma del curtmetratge.
• L’obra audiovisual s’enviarà online per wetransfer, dropbox… al correu electrònic fundacio@sambori.net.
Formats: .avi, .mov, .mpg-4, .mp4, H.264 (códec)

8. Un jurat format per professionals de l’audiovisual i de l’educació donarà un sol premi per cada categoria.

9. També s’atorgarà un PREMI DEL PÚBLIC per cada categoria. Trobareu la forma de participar en la web de la Fundació Sambori (www.sambori.net), en l’apartat Premis: Premi Audiovisual Sambori-MiCe.

10. Les produccions audiovisuals del Premi Sambori-MiCe es podran visionar en l’apartat Premi Audiovisual Sambori-MiCe, de la web de la Fundació Sambori: www.sambori.net.

11. Els guardons seran lliurats el diumenge, 26 de febrer de 2017, en el transcurs de la cloenda de la 5a MiCe (Mostra Internacional de Cinema Educatiu). El lloc concret i l’hora del lliurament els podreu trobar al web de la MiCe i de la Fundació Sambori.

12. L’organització del PREMI AUDIOVISUAL SAMBORI-MiCe es reserva el dret de difondre les produccions presentades a concurs entre els centres escolars.

13. La participació en els PREMI AUDIOVISUAL SAMBORI-MiCe pressuposa la total acceptació d’aquestes bases.

14. La interpretació d’aquestes bases serà competència exclusiva de l’organització del festival.

15. Les pel·lícules guanyadores, amb el permís dels participants, seran subtitulades a l’anglés, incloses en una maleta audiovisual i projectades en els festivals d’arreu del món amb acord de col·laboració amb la MiCe amb el títol: “SAMBORI-MiCE on the road. Pel·lícules escolars valencianes en valencià pel món”.

Ací podeu omplir la BUTLLETA D’INSCRIPCIÓ – III PREMI SAMBORI-MiCe – 2017

Cinema per venir: autoproduccions i perspectives

Posted on octubre 18, 2016 
Filed Under cinema | Leave a Comment

timecode

autoproduccions
21 octubre a les 19.00 h. a IVAMLab presentació de La estrategia de la hierba, un treball on conversen Eloy Enciso, Luis López Carrasco, lacasinegra i María Ruido amb les seues pròpies creacions i altres títols de cinema polític.

perspectives
“Si d’alguna cosa m’agradaria parlar, és d’un cert moment en el procés de creació, just quan alguna cosa es confabula dins teu i d’alguna manera es té la certesa que la pel·lícula existirà. No és el simple fet de tenir una bona idea, ni tampoc quan, ja més endavant en el procés, aconsegueixes armar-la, finançar-la o entabanar a l’equip. És un cert moment concret, que es pot allargar en el temps, en què saps que vas a estar disposat a sortejar el que siga perquè la pel·lícula siga una realitat. Veure el món amb aquest secret enamorament dins és una de les sensacions més meravelloses, inaprensibles, impossibles de compartir. D’això m’agradaria parlar, però serà difícil … ”

22 octubre en Las Naves, jornada amb Juanjo Giménez (recent guanyador de la Palma d’Oro al millor curtmetratge a Cannes amb Timecode).
- 11.00 h. masterclass, – 19.00 h. projecció Timecode i Contact Proof
+info Cine por venir i Las Naves

Cinema i música en directe obrin nova temporada al Club Cinema Alzira

Posted on octubre 14, 2016 
Filed Under cinema | Leave a Comment

the-cameraman

Aljazzira Jazz Club i Club Cinema Alzira ens conviden al cinema-concert amb la projecció de la pel·licula muda The cameraman (Edward Sedgwick, 1928). Una sessió recomanada per a infants majors de 5 anys en què gaudirem del clàssic de Buster Keaton amb l’acompanyament musical a càrrec de Carles Robert (piano) i Miquel Àngel Marin (clarinet). Carles Robert és compositor i pianista. Fill d’un operador de cinematògraf i gran aficionat al setè art, la passió pel cinema li ve de ben petit i l’ha pogut encaixar de meravella amb la seua altra gran passió, la música. En aquesta ocasió, Carles Robert ha composat una bellíssima banda sonora per a The Cameraman, que interpretarà al piano juntament amb Miquel Àngel Marín al clarinet a la vegada que es projecta la pel·lícula. Una combinació única que esdevé un espectacle ple de sensibilitat, tendresa i gags desternillants.

Amb aquesta activitat conjunta de jazz i cinema, arranca la nova temporada 2016-2017. La proposta és per hui mateix, divendres 14 d’octubre, a l’Auditori de la Casa de la Cultura d’Alzira. Hi ha haurà una única sessió a les 20:30 h. i prèviament, a les 20.00 h, es farà la presentació del llibre d’Emilio Sanchis, Carteles de cine. Arte en imágenes.

Buster Keaton (1895-1966) va ser un dels grans genis de la pantalla -en la seua triple vessant d’actor, director i guionista- i, amb Charles Chaplin i Harold Lloyd, probablement un dels tres millors còmics del cinema mut americà. A The Cameraman Keaton interpreta el paper de Luke Shannon, un fotògraf que treballa pels carrers de Nova York acompanyat d’un mico petit. S’enamora d’una telefonista d’una companyia de noticiaris cinematogràfics i per estar-hi a prop, es converteix en operador de cinema. L’última obra mestra de Keaton és també el primer film que va realitzar per a l’MGM. Durant anys aquesta companyia va fer servir The Cameraman com a exemple del que havia de ser una comèdia perfectament construïda.

Comprometre’s amb el cinema ciutadà

Posted on octubre 11, 2016 
Filed Under cinema, festivals | Leave a Comment

ccc-16-1

És a girar el cantó que tindrem una nova edició del festival Cinema Ciutadà Compromés. Enguany es farà coincidir la inauguració, el dia 27 d’octubre, amb el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual amb un acte i projeccions en la Sala d’Actes de la Beneficiència i la cloenda i lliurament de guardons serà el 23 de novembre al Teatre El Micalet. Seran 30 audiovisuals a concurs, més altres produccions fora de concurs que s’ha programat en un total de 18 sales confirmades a hores d’ara.

A cada edició el festival  fa un gran esforç per consolidar-se, però ara demanen una ajuda, si encara no ho hem fet. Hui mateix tondrà lloc una reunió per repassar diversos temes i distribuir tasques i responsabilitats. Si encara no vos heu incorporat a l’equip del Festival, els agradaria molt comptar amb la vostraa col·laboració. Si no podeu incorporar-vos per qualsevol raó, esteu convidats a col·laborar de la manera que penseu més adient o possible per a tu: atenent als debats, repartint entrades, fent difusió per les xarxes socials, convidant amics i amigues, assistint a les projeccions que siguen del vostre interés, ajudant amb els materials de difusió, aporgtant idees, suggeriments i accions per aconseguir un major impacte del festival, etc…

Aquesta reunió de hui tindrà lloc a les 18.00 h. a la seu d’Acicom (Portal de Valldigna, 5, 46003 València)

Mostra Viva del Mediterrani

Posted on octubre 7, 2016 
Filed Under cinema, festivals | Leave a Comment

mostra-viva-cartell-16

Recuperant un pols que llanguia fins el punt de pensar que algú podia tenir interés en veure-la més morta que viva, hui arranca la Mostra Viva del Mediterrani, possiblement la més viva i compromesa de les darreres edicions. Fins el 16 d’octubre centrarà la seua programació en la cultura i els conflictes en les dues conques d’aquest mar. Per això en els cicles de cinema posa especial atenció a Palestina i Síria i també a la crisi dels refugiats. Però més enllà del cinema, el festival completa la seua oferta amb música, trobades entre escriptors, un apartat dedicat al teatre, un altre a les arts visuals i un cicle de debats. A més, el festival passa per un període de transició perquè compta de nou amb suport i finançament institucional després de tres anys sense rebre cap tipus d’ajuda pública.

Pel que fa a les projeccions, es dedicarà un cicle a l’homenatge de directors entre els quals destaca el cineasta sirià Ossama Mohammed; documentaris, amb especial atenció als conflictes de Palestina i Síria i un cicle sobre València com a ciutat de rodatge. També s’homenatjarà al desaparegut director italià Ettore Scola i la seua filla Silvia presentarà la seua filmografia. L’apartat de l’Escena de la Mediterrània, estarà centrada en el cos, la paraula, el circ i la tradició oral i les representacions teatrals es faran al MuVIM · Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat. La trobada d’escriptors es farà al Monestir de Sant Miquel dels Reis i tindrà tres fases: encontres en llibreries, la reunió d’escriptors i una vetllada de poesia. La programació d’arts visuals es farà a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània i s’incidirà en la qüestió dels murs i les fronteres i també en la dels refugiats mitjançant pintura, fotografia, vídeo i instal·lacions. Els debats tindran com a objecte obrir-se a la participació ciutadana i tindran lloc a La Nau, la sala d’actes de l’IVAM i a la terrassa del MuVIM.

Per últim cal destcar que per segon any i gràcies al suport de l’Institut Valencià de Cultura IVAC, Mostra Educativa i Acció Cultural la sessió Mostra Educativa 2016 planteja activitats per a centres educatius en horari escolar enfocades a grups de primària, secundària i batxillerat, i en horari festiu a públic infantil i familiar. Projeccions i tallers per a Primària i Secundària adaptades a cada cicle educatiu en els quals aproparem al cinema als xiquets i xiquetes mitjançant jocs i materials especialmnete dissenyats. Per tant, bon cap de setmana, viu, cinematogràfic, sensible, mediterrani…

Mostra Viva del Mediterrani

Sopa i pel·li a La cuina furtiva

Posted on octubre 6, 2016 
Filed Under cinema | Leave a Comment

sopa-i-peli

Presentem hui una nova iniciativa relacionada amb el cinema però que ens fa obrir l’interés al col·lectiu que la proposa i els seus plantejaments: La cuina furtiva. És un projecte que treballa amb els aliments i el menjar com a portadors de significats. Més enllà del menjar com a necessitat, com a objecte de consum i com a goig, aquest projecte pretén amplificar les mirades per a tractar-lo com a cultura, i per tant com un element decisiu de la identitat humana i també com un instrument per a comunicar-la. La cuina furtiva és un context de pràctica que adopta diferents formats per a impulsar i construir experiències. De vegades ho fa asoles, i d’altres al costat de persones amb projectes diferents que s’afegixen des d’altres àrees del coneixement. Així, incideixen en les relacions entre el menjar i la ciutat, l’economia, la sociologia, l’art, el gènere o la política.

Sopa i peli és un projectes de cicles de cinema i menjars que convida a participar en la pràctica d’estar-junts, menjar sopa, trobar-se i compartir temps i mirades. Les projeccions han començat amb la tardor a la casa furtiva del Cabanyal, l’espai de l’Associació COS, de la qual formen part, ubicat a La Col·lectiva del Carrer Cura Planells: un edifici dels anys 50 que va ser escola, més tard Universitat Popular, i que a hores d’ara és un espai d’activació sociocultural habitat per diferents col·lectius i associacions i implicat en la recuperació política del barri mariner valencià. La proposta es concreta els dimarts, amb una aportació de 3€ que es destinen a comprar els ingredients per a fer la sopa. Per aquest trimestre, està prevista la següent programació.

De València a Gaza, fotografies de David Segarra

Posted on octubre 4, 2016 
Filed Under exposicions, fotografia | Leave a Comment

gaza

El curs passat ja ens vàrem fer resó d’una publicació força interessant per conéixer de més a prop una d’aquelles realitats que ràpidament pensem com a drama humanitari però que a la vegada necessita d’altres mirades doncs el terme de pes ens impedeix saber de la complexitat i la riquesa d’altres processos vitals que hi tenen lloc. Ara, en el marc de la Mostra Viva del Mediterrani 2016 es presenta aquest projecte fotogràfic pensat per establir ponts entre el poble valencià i el poble palestí. Per reconèixer-nos, estimar-nos i valorar les nostres arrels mediterrànies. L’objectiu de l’exposició De València a Gaza és mostrar les històries que els grans mitjans deixen habitualment de banda: les històries de la humanitat, la bellesa i la resiliència la gent. Presentem fotografies on l’altre es transforma en nosaltres. On les dones apareixen com a pilars de la societat. On xiquets i majors ens ensenyen mirades de saviesa i tendresa. On les fronteres i els murs es difuminen. On la cultura es converteix en l’art de superar l’adversitat, l’art de la resistència, l’art de viure.

L’exposició, que s’inaugurarà junt a l’exposició Mediterrani: mar de murs del Màster de Creació de la Facultat de Belles Arts de València el dijous 6 d’octubre del 2016 a les 20h a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània, consta de 53 fotografies en blanc i negre que han sigut realitzades al llarg dels últims tres anys. Excepte les fotografies del conflicte de l’Horta de La Punta i Benicalap que són de l’any 2000 i van ser publicades al llibre La batalla de l’Horta. Les imatges de Palestina són del llibre Viure, morir i nàixer a Gaza, també de l’editorial Sembra Llibres. Les fotografies del País Valencià han sigut realitzades al llarg dels últims dos anys en el marc de la investigació per als documentals Terra, viatge a l’origen i Savis de l’Horta, la terra parla. La paraula de les dues riberes es fa present amb dos breus poemes de Mahmud Darwix i Vicent Andrés Estellés

David Segarra (València, 1976) és un periodista especialitzat en la direcció de documentals i reportatges. També ha produït nombrosos videoclips. En els últims anys ha realitzat nombroses conferències sobre periodisme i fotografia a Casa Árabe (Madrid), Casa de València (Barcelona), Universitat de València (La Nau, Rector Peset, Facultat de Geografia) i Universitat d’Alacant. El 2014 va publicar el llibre de fotografia i cròniques Viure, morir i nàixer a Gaza i el 2011 va guanyar primers premis pel seu documental Foc sobre el Màrmara en festivals de cinema de Marroc, Veneçuela i Argentina, quedant finalista a Finlàndia, Méxic, Qatar i Espanya. Aquell mateix any va rebre el premi de la revista Túria al Mèrit Cívic per la seua feina periodística.

Des del 06.10.2016 fins al 16.10.2016

De les millors imatges d’acció i aventura

Posted on setembre 30, 2016 
Filed Under fotografia, publicitat | Leave a Comment

red-bull-illume-16

Sense dubte Red Bull ha sabut com construir un imaginari ric i particular i associar-ho a la seua marca. En aquest terreny l’aposta clara ha sigut pels esports d’acció i aventura en qualsevol format i medi; en moviment o fixes, per terra, mar, aigua o aire, amb rodes o sense, amb ales o sense, o senzillament amb el cos com a objecte de tantes mirades com de tants fotògrafs que han generat imatges de gran impacte sobre les nostres retines. I les millors imatges de les 34.624 presentades per 5.646 fotògrafs procedents de 120 països, han estat ja guardonades amb els premis, en diverses categories, Red Bull Illume 2016. No deixeu de visitar la web i les diferents gal·leries per gaudir d’imatges com la del fotògraf alemany Lorenz Holder que va rebre el primer premi amb el suport d’un jurat compost per 53 editors gràfics dels mitjans internacionals més prestigiosos.

Ara bé, altra qüestió és que de nou -i ací Pilar Alfonso ens ajudaria molt- la bellesa de les imatges i l’efecte d’una narrativa i uns relats molt ben construïts, no ens ha de deixar de veure que al darrere d’aquest fascinant desplegament visual, hi ha interessos econòmics de pes. I és que als centres educatius, especialment a partir de secundària, constatem que allò que era una qüestió molt tangencial -el consum de les anomenades begudes energètiques entre els joves- s’ha capgirat cap a un increment notable com a símptoma de l’empeny d’un mercat potenciat i en expansió que darrerament augmenta els ingressos de manera considerable. El propi relat verbal ja fa servir eufemismes enganyosos doncs en si, aquestes begudes no aporten energia sinó que són estimulants amb un alt contingut en cafeïna (una llauna equivaldria a tres o quatre tasses de cafè). El tema no és menor i bé pot ser pensat junt amb l’alumnat, almenys per fer-los conscients de que són objecte, de les dinàmiques del mercat i d’aspectes tan concrets com que associades al consum d’alcohol, han provocat casos de reaccions adverses com ara insomni, hipertensió, ansietat, deshidratació, convulsions, arrítmia i trastorns cardíacs greus arreu del món, i que molt millor en seria no prendre’n a la seua edat.

Bé, les imatges sempre presenten un caleidoscopi de lectures. La triada ací ens convida a desitjar-vos un bon cap de setmana de tardor i el text més motius i elements pel treball dins i fora de l’aula.

http://www.redbullillume.com/

Next Page →